Waarom je Charité at War op Netflix moet kijken.

Waarom je Charité at War op Netflix moet kijken.

De laatste tijd zijn de documentaires, films en series over WOI en WOII misschien wat té veel aanwezig geweest, dus waarom zou je dan toch Charité at War kijken op Netflix? Omdat ‘de andere kant’ van het verhaal te zien krijgen soms dingen in perspectief kan plaatsen!

Charité at War

We zitten in de serie Charité at War in Berlijn in 1943 en we leven mee met de personages die leven en werken in en rond het Charité ziekenhuis. Alsof het een doodnormale zaak is worden gehandicapte kinderen gebruikt als testobjecten voor nieuwe vaccins, homoseksualiteit wordt bestraft met de doodstraf,… De doktoren worden geacht hun werk te doen met het gedachtegoed van Hitler als belangrijk

Maar niet iedereen in het Charité ziekenhuis is helemaal akkoord met de dingen die Hitler aan het uitspoken is. Op risico van eigen leven zijn er mensen die boodschappen doorgeven aan de geallieerden. Met spanning luisteren ze naar de radio als er weer een aanslag gepleegd is op Hitler, in de hoop dat het eindelijk gelukt is. Bang wachten ze af over nieuws over hun kinderen aan het front. Telkens duiken ze weer de schuilkelder in als er weer een luchtalarm klinkt.

Ferdinand Sauerbruch

In het Charité ziekenhuis werkt dokter Ferdinand Sauerbruch. Hij wordt nu beschouwd als een van de meest invloedrijke chirurgen in de 20ste eeuw. Hij is hoofd chirurgie en heeft een sterke invloed op het personeel. Hij is diegene die durft ingaan tegen belachelijke eisen van onder meer Gubbels en die ook personeel dat anderen gaat verklikken gewoon voor paal durft te zetten. Tot op het einde van de reeks blijft hij doorgaan met opereren, zowel de Joden, de Duitsers als de Russen.

Hoe je inzicht kan veranderen

Ani, een vrouwelijke studente arts, maakt gedurende de reeks een ware omslag. Ze was helemaal mee met het gedachtengoed van de Führer. Maar dan gebeuren er dingen in haar familie waardoor ze toch eens goed gaat nadenken. Wat als homoseksualiteit in één keer geen ‘ver van mijn bed’ show meer is. Wat als je ontdekt dat ouders hun bloedeigen kinderen die gehandicapt zijn kunnen afgeven als testobject omdat ze geloven in het Arische ras? Hoe zie je dat dan als je zelf moeder bent geworden en als dokter hebt beloofd voor iedereen goed te doen?

Charité at War – zes afleveringen.

In de zes afleveringen van rond de vijftig minuten leren we een aantal personages erg goed kennen. We krijgen inzicht in hoe het moet geweest zijn voor de Duitsers in Berlijn. Zowel voor diegenen die helemaal mee waren met Hitler, als diegenen die er helemaal op tegen waren. We zien mensen een omkeer maken, maar ook mensen die tot op het eind trouw bleven aan Hitler, zelfs als had hij al zelfmoord gepleegd.

Ik vond het een verrijking om deze serie te zien. Het is geen typische oorlogsserie, maar een ziekenhuisserie in oorlog die vingers op de wonden durft te leggen.

Een aanrader dus als je van dit soort series houdt.

Lees ook: Waarom je Grand Hotel op Netflix moet kijken

Take care en tot snel

Liefs Ilse

Charité at war

2 Replies to “Waarom je Charité at War op Netflix moet kijken.”

  1. Prachtige serie … geen nodeloos uitgetrokken serie, pracht van een verhaal die naast het wrede Duitsland ook ruimte heeft om in een moeilijke periode de andere kant van Duitsland en zijn inwoners tijdens de oorlog te tonen
    Echt een reeks dat iedereen zou moeten zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.