Waarom je Gran Hotel op Netflix moet kijken!

Waarom je Gran Hotel op Netflix moet kijken!

Gran Hotel
Foto van tvtropes.org

Ik ben fan van films en series met een historisch kantje… The Tudors bijvoorbeeld, dat vind ik een goede serie.
Gooi er dan nog wat romantiek bij en dan ben ik helemaal verkocht, hier denk ik dan aan de verfilmingen van de boeken van de dames Austin of zo…
Hoewel er een liefdesverhaal in zit verweven, is Gran Hotel vooral een crime serie!

Ik had met veel plezier de reeks ‘outlander’ op Netflix gekeken.  Ik moet nu wachten op het volgende seizoen.
Dus het was tijd voor een andere reeks te zoeken en ik vond Gran Hotel.

Ik ben er bij blijven hangen en hoewel ik het mega-druk had zo in de maand september werd hij tussendoor helemaal gekeken, de volledige drie seizoenen!
Vreemd, want de serie is in het Spaans en doorgaans, als ik moet lezen in plaats van te luisteren, (ik lees bij Engelse series namelijk geen ondertitels) verliezen ze me vaak.
Maar hier ben ik blijven hangen…

Hoe kwam dat dan?  Wat waren de ingrediënten die me gekluisterd hielden?

Geweldige tijd in de geschiedenis.

De serie speelt zich af rond 1906-1907.  Dat lijkt me dus een ge-wel-dige tijd om in te leven.
Er zijn al wel auto’s maar ze zijn schaars.  Het meest gaan ze te voet of met de fiets om verplaatsingen te doen.
Vele nieuwe uitvindingen komen aan bod.  De kinetoscoop bijvoorbeeld:

1532_16_0405_06-1
foto van moviesthroughtheyears.jouwweb.nl

Het is dan zo grappig om te zien hoe de mensen gaan ‘poseren’ voor de cameraman, zoals ze bij een fotograaf zouden doen.

Ook vingerafdrukken waren héél erg nieuw bij het onderzoek naar moorden of dieven.  Wat nu zo logisch is, was toen iets wat bijna niemand kende.
In het begin van de serie is er zelfs in het hotel niet eens elektriciteit en er stonden in heel het Gran Hotel bijvoorbeeld maar een paar telefoons.

Al die grootse uitvindingen op korte tijd, zoveel te gebeuren en nog voor dat er van wereldoorlogen sprake was…. Het lijkt met echt een geweldige tijd.

Gran Hotel is crime op zijn best.

Er gebeuren heel wat moorden en misdaden in en rond het Gran Hotel en die moeten uiteraard worden opgelost.
Er komt dan een detective uit de grote stad, zijn naam is Ayala.  Hij heeft een snorretje en een hoed en krijgt een snul van een agent onder zich.
Hij ergert zich dood aan deze assistent en het levert enorm veel grappig momenten op.  Deze grappige stukjes zijn goed geplaatst, juist wanneer het ‘zwaar’ is geworden in het verhaal.
Ik had de hele tijd het gevoel dat ik die ‘Ayala’ al kende.
Als er dan een Engelse Agatha, schrijfster, komt logeren in het hotel en ze in een gesprek laat blijken dat ze de detective een interessant karakter vindt, maakte ik de link met Hercule Poirot…

Ayala is grappig, durft een grote mond opzetten tegen zijn meerdere, gaat af op zijn gevoel en durft buiten de lijntjes te kleuren als het er echt toe doet.

ayala
http://gran-hotel-serie-de-television.wikia.com/

Sterke vrouwen en complotten

In het Gran Hotel werken een paar zéér sterke vrouwen.  De vrouw des huizes: Theresa Alarcon is de eigenares van het hotel en heeft heel wat geheimen die ze koste wat het kost probeert te beschermen.  Ze durft daarbij echt vuile spelletjes te spelen en gaat over lijken. (letterlijk!)
Haar tegenpool is de huishoudster.  Ook een sterke, strenge vrouw.  Zij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en gaat op een geheel eigen manier in tegen haar bazin.

teresa3t
http://gran-hotel-serie-de-television.wikia.com/

Een eikel van een vent:  Diego Murquia.

Die moet er natuurlijk ook inzitten, zo eentje die je liever niet tegen komt.  In deze serie is hij de directeur van het hotel.
Hij is jaloers, gemeen, op geld uit…
In samenspel met mevrouw Theresa Alarcon gaat het er erg hard aan toe!

diego_20
http://gran-hotel-serie-de-television.wikia.com/

De niksnut en vrouwenloper: Javier Alarcon

Om het geheel wat op te vrolijken is er dan Javier, de zoon van mevrouw Alarcon, die het hotel ooit zal moeten leiden.
Hij is echter een niksnut, vrouwenloper en hij rookt en drinkt!
Hij werkt zich telkens in de nesten en mama moet hem dan komen redden.

Ook hij levert echt wel grappige momenten op.

javier
http://gran-hotel-serie-de-television.wikia.com/

Het rot-wijf: Belèn Martin

Een van de kamermeisjes wil ooit een dame worden en zou haar ziel ervoor verkopen.
Ze zorgt voor heel wat ellende en ze heeft een bewonderaar die niet inziet wat een gemeen ding ze eigenlijk wel niet is.

belen3t
http://gran-hotel-serie-de-television.wikia.com/

De onmogelijke liefde: Alicia Alarcon en Julio Espinosa

De jongste dochter van weduwe Theresa Alarcon wordt verliefd op de ober Julio Espinosa.
Een onmogelijke liefde!
Zij, een rijke erfgename van het hotel, hij een arme sloeber die op zoek gaat naar zijn verdwenen zus die werkte in het hotel.
Het is ware liefde tussen die twee, maar Alicia Alarcon is beloofd aan Diego en haar moeder laat niets of niemand haar plannetje in de war sturen…

koppeltje
http://gran-hotel-serie-de-television.wikia.com/

Gran Hotel is een crime serie naar mijn hart.  Met een sterk verhaal en plotwendingen.
Een sterk stukje regie werd overgoten met prachtig acteerwerk van de vele goede acteurs!
De mooie setting en de tijd in de geschiedenis maakt het echt helemaal af.
Ik heb zelfs wat Spaans geleerd gaandeweg!

Als je eens niet weet wat kijken en je bent liefhebber van crime met grappige en romantische stukjes, dan kan ik je Gran Hotel zeker aanraden!

 

35 Replies to “Waarom je Gran Hotel op Netflix moet kijken!”

 1. Gran hotel is echt een geweldige serie. Jammer dat er maar 3 seizoenen zijn. Heb ze allemaal in korte tijd gezien.

 2. De verslaving aan deze serie na Doen toen abbey en ooit in het verleden upstairs downstairs is bizar en de omschrijving van acteurs kan ik alleen maar delen.

 3. Het is gewoon prachtig! Ik heb de 3 seizoenen in één keer bekeken op een week of 3 tijd. Bij de laatste aflevering vond ik het zo erg, dat ik opnieuw ben beginnen kijken.

 4. Topserie! Ben net aan seizoen 3 begonnen. Ik ben ook een groot liefhebber van Outlander, (de boeken zijn beter trouwens😉), dus het lijkt erop dat we dezelfde smaak hebben. Heb je Tiempos de guerra (met ‘Alicia’) en Las chicas del cable (met ‘Julio’) ook al gezien? I

 5. Nu 2 seizoenen gezien. Wat een geweldige serie!!
  De sfeer is groots, decadent en statig. Doet natuurlijk aan Downtown Abbey denken.
  Schitterend acteerwerk. Vooral Javier steelt ons hart.

 6. Geweldige serie! Bezig met seizoen 3. Erg verslavend en we kijken gemiddeld zo’n 4 afleveringen per dag!

 7. Heb de serie bijna uit….HELAAS! Wat een gewédig meeslepende serie. Er wordt zó goed geacteerd, dat ‘Diego’, Senora Teresa en ‘Belén’mij beter niet kunnen tegenkomen, want ik rijd ze vol aan met mijn auto! Wat een haat roepen die bij me op :))). En ik wacht al mijn hele leven op een man als Julio; knap, romantisch, trouw, rechtvaardig, maar geen watje, getuige zijn gedrag in de taveerne. Pas wel op: verslavend! Ik weet dat ik zwaar zal balen als ik de laatste aflevering heb gezien. Een traan zal laten. Andere series die ik kan aanraden: Wanted, Missing, Jugar con Fuégo.

 8. Fantastische serie ! Nadien hebben we naar Anne with an E gekeken, al even knap ! Nu Velvet , ook verslavend !

 9. Ik ben sowieso dol op spaanse series. Grand hotel is een goede, grappige heerlijk ouderwetse serie (en dat is positief) er gebeurt veel in een rustig tempo. Het is spannend en grappig en met mooie plaatjes. Het is heel meeslepend. Luxe had toen een heel andere betelniskeniskenis dan nu.

 10. Een echt verslavende serie…..Heb het in een snel tempo moeten bekijken want de serie zou het laatst op netflix te zien zijn op 31/12.
  Lekker tot stukken in de nacht blijven kijken.
  Verveelde nooit en was erg spannend. Nog 3 afleveringen vandaag te bekijken en zal spijt hebben dat het is afgelopen….
  Ik was ook wel heel erg fan van velvet!

 11. Als je dol bent op intriges en drama zonder veel logica dan is Gran Hotel een must. De verhaallijnen zijn over het geheel genomen echter zwak en het lijkt er sterk op dat het de schrijvers uiteindelijk meer ging om het vermaak dan om de logica van een spannende crimi waarin de kijker aanvankelijk wordt meegenomen.

  De eerste aflevering staat geheel in het teken van Julio die op zoek is naar zijn zus Cristina, die op mysterieuze wijze is verdwenen. Deze verhaallijn gaat als een rode draad door de serie, zelfs zo sterk dat Julio na nieuwe aanwijzingen niet bereid is om met zijn nieuwe geliefde Alicia op de trein te stappen, zo vastberaden als hij is om er achter te komen wie de moordenaar is van zijn zus (die alsnog wordt vermoord nadat Julio haar met het nodige speurwerk had gevonden).

  Er worden in de serie nogal wat moorden gepleegd en door het uitmuntende speurwerk van detective Ayala worden de daders allemaal gepakt en viert het recht zege, behalve… in het geval van de moordenaar van Cristina die in de serie twee moorden pleegt die tot het einde toe onopgelost blijven, ondanks dat de kijker te zien krijgt hoe en door wie de moorden zijn gepleegd. Dit moet de kijker met hooggespannen verwachting rond het verhaal van Julio toch achterlaten met een gevoel van ontevredenheid.

  Gran Hotel is een serie die uitblinkt in liefdesaffaires en intriges met onverwachte plotwendingen, waarin de karakters van Julio en Alicia centraal staan, met name door hun oprechtheid en de vastberadenheid waarmee zij dubieuze zaken rond familieleden proberen op te helderen. Helaas raakt het spannende verhaal waarmee de serie zo sterk en vol verwachting begint snel ondergesneeuwd door nevenintriges die de serie erg langdradig maken. Het lijkt erop dat de schrijvers van een goede crimi met alle geweld een soapserie probeerden te maken, wat geheel ten koste is gegaan van de logica, die, als je de eindjes aan elkaar probeert te knopen, ver te zoeken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.