Bouillon – tips voor een daguitstap met kinderen

Bouillon – tips voor een daguitstap met kinderen

Bouillon, een mooie stad in de provincie Luxemburg wordt gedomineerd door de middeleeuwse burcht die werd bewoond door Godfried van Bouillon. Het is een mooie stad, gelegen aan de Semois, die zeker de moeite is om te bezoeken. Wij gingen met onze kinderen op ontdekkingstocht naar Bouillon, zijn burcht en zijn geschiedenis.

Naar Bouillon

Met het openbaar vervoer geraak je niet zo goed in de stad. Best neem je dus koning auto. Wij parkeerden de auto net buiten de stadskern, langs de Semois.

Aan de Semois

Een kleine wandeling brengt je dan naar de stadskern en de burcht.
Het was vroeg toen we er aankwamen en we hadden dus nog voldoende plaats. Bovendien gaf de Semois in de zon prachtige taferelen. Je kan tot aan de rivier wandelen en daar met steentjes ketsen. Ken jij dat nog? Pure nostalgie! En langs de oever liggen super veel ideale platte stenen om dit te doen.

Het voordeel van net buiten de stadskern te parkeren is dat het gratis is en de wandelroute naar de burcht is ook super mooi!

burcht van Bouillon

Burcht van Bouillon – Château de Bouillon.

Check zeker voor je vertrekt naar de openingstijden van de burcht. Die verschillen namelijk per periode. De grote burcht zie je al van ver en domineert het zicht op de stad. Het kasteel van Bouillon werd in de 8ste eeuw gebouwd. Godfried van Bouillon gaf het in 1096 als onderpand zodat hij op kruistocht kon gaan.
Een bezoek aan de burcht is echt de moeite. Het kasteel wordt goed onderhouden en de kanonnen, schietgaten en de kerker maken op kinderen zeker indruk.

In het kasteel van Bouillon

roofvogelshow in het kasteel van Bouillon

Binnen de muren van het kasteel is er ook een valkerij. Je kan er dus ook een roofvogelshow meepikken. Moest het zijn dat je daar geen interesse voor hebt en je komt op het moment dat de show doorgaat, toch door het plein, loop dan verstandig achter de tribune door en zorg dat je niet aan het eten bent! 😉

De show op zich duurt ongeveer een uurtje en is in het Frans. De valkenier vroeg wel of er Nederlandstalige aanwezig waren en probeerde wel in het Nederlands te vertellen. Maar deze verhaaltjes waren veel korter dan de Franse en met een zwaar Franstalig accent, zodat de kinderen er zo goed als niets van begrepen. Dat was wel jammer, want dieren vinden ze interessant.

Scriptura

De tentoonstelling Scriptura zit ook in begrepen in de prijs van het bezoek aan het kasteel. Deze was ook bijzonder interessant. Ze gaat over de evolutie van veer tot computer en dus ook alles wat daartussen zit. Drukpersen, geschriften van monniken, soorten inktpennen en meer. Indrukwekkend voor de kinderen om te horen dat sommige boeken met de hand werden overgeschreven. En mama en papa voelen zich even ‘oud’ als ze de floppy disks al in een museum zien hangen! Hahaha!

Archeoscoop

Het museum archeoscoop ligt buiten de burcht. Je leert er vooral veel bij over de Godfried van Bouillon uiteraard en over de kruistochten in het algemeen. De voorstelling was best knap gemaakt en kon met hoofdtelefoontjes in de meest gangbare talen geluisterd worden. Gewoon het knopje omdraaien naar de juiste taal.

Er was ook een zoektocht voor de kinderen. In glazen boxen waren er voorstellingen gemaakt met playmobile mannetjes over de kruistochten. De kinderen moesten in de scènes op zoek naar robots die ‘per ongeluk’ in de verkeerde tijd terecht gekomen waren. We hebben ons gek gezocht achter die laatste robot (het waren er 5 in totaal). Ik wil maar even meegeven dan onderaan de trap, nadat je de gang met de glazen boxen uit bent, ook nog scènes staan opgesteld.

In het winkeltje kan je grappige attributen en verkleedspullen kopen. Er is ook een hoekje waar je even een foto kan nemen met kleding als kruisvaarder, prinses of ridder.
Het was leuk bedoeld, maar de achtergrond waar de foto tegen genomen moest worden, stond wat weggemoffeld en de belichting was slecht. Een goede foto nemen was dus vreselijk moeilijk. Maar goed, de kinderen konden dat zich niet aan hun hart laten komen.

Evenementen in Bouillon

We zijn er zelf nog nooit geweest, maar mijn man zijn broer en zijn gezin gaan elk jaar naar het middeleeuws feest in Bouillon. Ze vinden dan echt de moeite. Je reist dan even terug in de tijd en de mensen die er rondlopen zijn ook allemaal netjes ‘in kostuum’.
Doorheen het jaar zijn er nog evenementen zoals bijvoorbeeld met Halloween. Als je dus het kasteel van Bouillon in een extra bijzondere sfeer wil ontdekken, dan moet je best de evenementen even checken op de website van de burcht.

Tips voor een Bezoek aan Bouillon in het kort:

  • Parkeer net buiten de stadskern en wandel naar boven.
  • Naar Bouillon met openbaar vervoer is vrij moeilijk.
  • Check op voorhand de openingsuren, tarieven en evenementen.
  • De burcht, de archeoscoop en Scriputra zijn de moeite.
  • De roofvogelshow is best oké, maar niet goed verstaanbaar in het Nederlands.

Ben jij al in Bouillon geweest? Wat vond je er fijn en wat was niet de moeite? Ik hoor het graag in de reacties!

Andere tips in de Belgische Ardennen:

Take care en tot snel

Liefs Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.