Boek voor seksuele voorlichting Sex Safe

Boek voor seksuele voorlichting Sex Safe

Als er één ding was wat ik in de opvoeding van mijn eigen kinderen anders wilde doen, dan was het wel de seksuele voorlichting. Als elfjarige dacht ik namelijk dat ik dood aan het bloeden was omdat mijn onderbroekje vol bloed hing. En ja, er was een soort voorlichting geweest op school, maar om de één of andere reden was het niet echt duidelijk welke specifieke gevolgen al die dingen zouden hebben. Zowel de rol van ouders als van de school valt dan ook niet te onderschatten bij dit onderwerp. Het boek voor seksuele voorlichting Sex Safe is er dan volgens mij ook één dat zeker in de klasbibliotheek van de elf- en twaalfjarigen zou moeten beschikbaar zijn. Maar als ouder heb je ook zeker de taak van op tijd met de juiste informatie naar je kind te gaan. Dit boek is een mooie tool om daar een start mee te maken.

Onze eerste tiener

We hebben hier in huis sinds een paar maanden een tiener in huis en die stelt zich al een tijdje vragen rond puberteit. Een tijdje geleden zat hij helemaal in de knoei met: “Baby’s komen uit de buik, maar dan is die buik toch kapot.” Ik heb toen ook meteen de  juiste informatie gegeven, maar de vraag hoe de baby dan in de buik kwam volgde toen niet meteen. 😉

Sex Safe

Informatie over de puberteit en alles wat daarmee te maken heeft is erg belangrijk om alles in de juiste context te kunnen plaatsen. Er wordt op een compacte en toegankelijke manier informatie gegeven aan kinderen in dit boek. De speelse stijl van de tekeningen zorgen mee voor die behapbaarheid. Het boek werd gemaakt in samenwerking met psychologe Barbera Nanninga, seksuoloog Mandy Ronda en kinder- en jongerencoach Jose Nanninga-Verholt. Faya Lourens en Selwyn Senatori zijn de schrijver en de illustrator.

Inhoud van het boek Sex Safe

Het boek bestaat uit een aantal grote onderdelen die nog eens onderverdeeld met ondertitels.

  • De puberteit
  • Van jongen naar man
  • Van meisje naar vrouw
  • Masturberen
  • Verliefd
  • Sex
  • Sociale media
  • Homo- of biseksueel

Ook werden er op het einde van het boek ook nog een register met woorden gezet en een adressenlijst voor zowel Nederlandse als Vlaamse lezers.

Lees ook: Mindset boek voor Tieners.

To the point

De informatie is compact en to the point. Er wordt ook voldoende aandacht gegeven aan het feit dat alles bij sex altijd goed moet voelen dat je altijd mag zeggen als er iets niet ok voelt.
Er wordt ook aandacht besteed aan de gevaren van sociale media.
Van een menstruatie cup was er in mijn tijd nog geen sprake, maar ik ben wel blij dat ook dat wordt toegelicht. Je kan pas een goede keuze maken als je alle informatie meekrijgt, denk ik dan.

Gespreksopener

Het boek was hier in huis zeker een aanleiding tot het openen van gesprekken. Zo kan je als ouder nog dieper ingaan op bepaalde vragen die boven komen borrelen.

Wat vinden wij van het boek Sex Safe?

Het boek voor seksuele voorlichting Sex Safe is toegankelijk, compact en duidelijk. Het is een mooi instrument om alles rond seks bespreekbaar te maken en open te trekken.
Sommige onderwerpen kunnen zeker nog worden uitgediept, maar als je een kinderboek maakt moet het natuurlijk ook wel behapbaar blijven en daar zijn de makers echt wel in geslaagd.

Specificaties van het boek

Ben jij op zoek naar een goed boek om met de voorlichting van je kinderen (in de klas) aan de slag te gaan? Dan geef ik je graag de productspecificaties mee.

Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Verschijningsdatum: november 2019
Aantal pagina’s: 136 pagina’s
Aanbevolen leeftijd: 11 – 99 jaar (Maar hier al nodig bij 10 jaar door heel wat vragen rond het topic)
Auteur: Fajah Lourens (Van Killer Body)
Illustrator: Selwyn Senatori
Uitgever: Mkbm Publishing
Koop hier jouw exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.