Jij kan dit echt: Het Mindset boek voor tieners!

Jij kan dit echt: Het Mindset boek voor tieners!

“Dat kan ik niet!” Maar jawel, Jij kan dit echt! Soms zit het ‘gewoon’ tussen je oren en heb je jezelf wijsgemaakt dat fouten maken falen betekent en dat vragen stellen voor domme mensen is….
Vaste mindset noemen ze dat en het is iets wat professor Carol Dweck heeft onderzocht: de vaste en de groeimindset. Ik ben sowieso fan van het hele mindset verhaal. Ik zag bij mijn eigen kind een enorme omschakeling toen wij (en zijn coach) bewust met die mindset gingen omgaan. Er bestaan super leuke prentenboeken en boeken voor kleine kinderen rond het thema. Maar voor tieners was er nog niet écht een boek waar ik blij van werd. En toen kwam ‘Jij kan dit (echt)’ op onze boekenplank terecht.

Jij kan dit (echt) van Matthew Syed

Wie is die Matthew?

Oké, ik ken dus, buiten een paar namen van Rode Duivels, niks van sport en ik had dus écht geen idee wie die Matthew Syed was. Oeps! Blijkbaar is hij dus een bekend Engels tafeltennisser.

Waar gaat het boek over?

Zoals ik al vertelde is het een mindset boek. Het steekt echt leuk in elkaar en is zeker niet saai. Matthew begint zijn verhaal over een jongen die ‘G. Gewoon’ heet en die een tafeltennistafel cadeau krijgt van zijn ouders. Hij vertelt over hoe G. Gewoon zich voelt en hoe dat tafeltennissen niet zo goed gaat en dat hij erg snel opgeeft. Op een dag ziet hij iemand met de naam G. Geweldig op TV … en dan spoelt hij terug naar het moment dat hij het ‘scharniermoment’ noemt. Want toen G. Gewoon op het kruispunt stond, koos hij de weg van het opgeven en dan volgen we de weg de G. Geweldig heeft bewandeld.
Zo komt de lezer te weten dat G. geweldig eigenlijk G. Gewoon is, die een andere keuze heeft gemaakt en héél hard heeft gewerkt en niet heeft opgegeven. Dan blijkt dat G. Geweldig de schrijver zelf is.

Bekende losers

Doorheen het boek komen er heel wat bekende losers voorbij. Steve Jobs, Thomas Edison en J.K Rowling, maar ook Jay-Z. Het wordt al snel duidelijk: zonder hard werken komt niemand er! Al lijkt het soms wel zo!

Kleine stapjes en reuzesprongen

Eén van de nuttigste hoofdstukken uit het boek moet wel ‘Kleine stapjes en reuzensprongen’ zijn. Hoe haalde Matthew marginale winst? Wat was zijn plan?
Hoe kan je beter in iets kan worden? Door het slim, praktisch en vooral positief aan te pakken.
Het plan dat Matthew zelf volgde staat in mini stapjes uitgelegd, helemaal opgedeeld! Daar kunnen kinderen echt zelf mee aan de slag, zeker als er een begeleider of ouder helpt met de ondersteuning en de terugkoppeling.

Een waarschuwing dat je kan blokkeren

Matthew vertelt ook nog over het moment dat hij als G. Geweldig op de Olympische Spelen in Sydney stond en blokkeerde, hoe hij zich ineens terug een G. Gewoon voelde en zich helemaal niet op zijn plaats voelde daar.
Een mooie toevoeging, zo naar het einde van het boek. Want blokkeren, dat kan iedereen overkomen.
Ook hier staat er dan een mooi stappenplan in het boek. Wat moet je doen als je blokkeert? En welke bekende mensen hebben dat nogal meegemaakt?

Jij kan dit echt

Het laatste zinnetje van het boek is ook meteen de titel en de motivatie die de schrijver meegeeft. Jij kan dit echt. Wat het ook is wat je wil leren, waar je ook beter in wil worden, met de juiste ingesteldheid en het juiste plan van aanpak, kan er echt heel veel! Maar dat het moeite zal kosten, dat is wel heel duidelijk!

Mijn mening over ‘Jij kan dit echt’

Als hoogbegaafdheidsexpert ben ik bijzonder blij met dit boek. Naar mijn weten was er nog geen boek voor deze leeftijdscategorie geschreven dat ook echt praktische handvatten geeft om mee aan de slag te gaan. Net snelle denkers hebben vaker problemen met die vaste mindset waar professor Dweck het vaak over heeft!
Het verhaal is niet verzonnen, maar uit het leven gegrepen. De schrijfstijl en vormgeving zijn cool en het boek heeft humor! Hier kan de doelgroep zelf mee aan de slag! .

Even verduidelijken dat het boek niet voor hoogbegaafde kinderen is geschreven. Het is geschreven voor alle kinderen die wat meer zelfvertrouwen nodig hebben, die in een vaste mindset zitten en die ermee aan de slag ‘moeten’.

Specificaties van het boek

Jij kan dit echt

Taal: Nederlands
Bindwijze: Paperback
Verschijningsdatum: maart 2020
Aantal pagina’s: 160 pagina’s
Aanbevolen leeftijd: 10 – 14 jaar
Auteur: Matthew Syed
Illustrator: Toby Triumph
Uitgever: Condor
EAN: 9789492899873
Subtitel: Krijg meer zelfvertrouwen en laat je dromen uitkomen
Categorieën: Populaire psychologie, Mindset, Leren leren, Populaire filosofie

Koop het boek hier.

Win jouw exemplaar – winactie gesloten.

Omdat wij zo’n fan zijn en omdat ik zéker weet dat er mensen zijn die dit boek ook op hun boekenplank willen hebben, geven we een exemplaar weg van ‘Jij kan dit echt’!

Winnaar is gecontacteerd via facebook messenger.

 

 

 

69 Replies to “Jij kan dit echt: Het Mindset boek voor tieners!”

 1. Dit zou zo een leuke kado zijn voor mijn petekind! Een beetje zelfvertrouwen zou hem deugd doen! En dan nogverjaren zonder feestje..😔 is echt geen pluspunt voor hem. Thumbs up!

 2. Dit is een geweldig idee voor onze tienjarige zoon. Hij leest graag en tegelijkertijd aan zijn zelfvertrouwen werken ♡

 3. We zijn momenteel heel hard aan het zelfvertrouwen van ons zoontje aan het werken. Faalangst is het zoveelste label in zijn zware rugzak. Bedankt voor de tip!

 4. Wat een super boek! Dit zou mijn broertje Sjors erg kunnen helpen! Dit gun ik hem en ik ga heel hard duimen!

 5. Echt een boek voor Noa en Yaël..ze kunnen allebei nog wel een portie zelfvertrouwen gebruiken 😉 En Noa is ook nog eens bijna jarig, tof kado denk ik zo 🍀

 6. Dit zou een geschenk uit de hemel zijn! Zeker nu in deze periode waarin ‘zelfstandig werken’ een utopie lijkt door het lage zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen bij de kids… ‘Ik kan het niet alleen’ ,’Ik snap het niet’,’ Je moet langs me komen zitten anders kan ik het niet’ Wat bruikbare tips zijn altijd welkom !

 7. Dit zou super zijn om in mijn klas te gebruiken/de klasbib mee aan te vullen (ik sta in het 6e leerjaar).
  Duimen maar dus! 🙂

 8. Dit zou een ideaal boek zijn voor onze zoon van 11 jaar, zeker in deze periode van preteaching.

 9. Wauw, deze zou ik zo graag winnen voor mijn klas! Nu reeds een dik jaar volop bezig met dit onderwerp, helemaal geboeid!

 10. Onze dochter wordt binnenkort 10 en het puberen begint langzaam. Ik wou dat iemand mij dit boek had gegeven aan begin van mijn puberteit :)!

 11. Wat een top idee dit boek voor onze 13 jarige dochter die havo VWO 1 doet. En gister en vandaag zo droevig was omdat het huiswerk niet lukte en ze school miste. Na haar getroost te hebben en gepraat en beloofd dat ze aan zou geven als zij hulp wilde weer de rust en de drive terug. Maar er hoeft maar iets tegen te zitten of het zelfvertrouwen is weer weg.

 12. Wat een leuke winactie, ik waag graag een kansje voor dit boek. Ik volg je via Facebook (Mooie rooie) en Instagram (Truusje26) en heb bij allebei je bericht geliket.

 13. Geweldig kado voor mijn zoon die volgend schooljaar naar de middelbare gaat. Vooral nu ons nichtje zei: je leven is voorbij op de middelbare. Dat helpt niet!

 14. Dat zou een fijn extraatje zijn voor onze zoon! Zoveel in zijn mars, maar loopt dikwijls vast door gebrek aan zelfvertrouwen…

 15. Ik doe graag mee voor de zoon van mijn buurvrouw die op dit moment een moeilijke fase in zijn leven doormaakt. Misschien dat dit boek net dat steuntje in de rug kan zijn.

 16. Dat zou echt een boek zijn voor ons Maya (wordt 11 in november) en al zeker nu tijdens de lockdown. Maya wordt regelmatig geplaagd door blokkeren en het zit echt 99% tussen haar oren dat ze iets niet kan.

 17. Ik maak heel graag kans op dit boek voor mijn zoon. Hij denkt altijd dat hij iets niet kan. Dit boek lijkt mij leuk voor hem om te lezen en om hem meer zelfvertrouwen te geven

 18. mijn bijna puber kan wel wat extra zelfvertrouwen gebruiken, ze houdt erg van lezen dus ik hoop dat dit boek haar een beetje kan helpen

 19. Als moeder kan ik 1000x tegen mijn lieve puberdochter zeggen: “jij kan dit”, maar ik geloof dat ik wel wat ‘ondersteuning’ kan gebruiken om haar in te laten zien dat ze best wat meer zelfvertrouwen mag hebben. Dit boek zou weleens een hele goede eyeopener kunnen zijn! 

 20. Ik zit niet op social media, maar waag toch graag een kansje. Mijn jongste zoon vergelijkt zich heel erg met zijn oudere, en zijn ogen, succesvollere broer. Hij geeft snel op, want hij is toch niet zo goed als …. Dit vind ik erg jammer, want hoewel ik altijd zeg dat iedereen zijn eigen talenten heeft en ik net zo trots ben op hem, lijkt het niet aan te komen bij hem.

 21. Dit lijkt me zo’n goed boek! Ben er erg benieuwd naar. Kinderen kunnen soms zo onzeker zijn. Denk dat iedereen weleens denkt, was ik maar wat zekerder tijdens die puberteit geweest en veel meer ontspannen genoten. Die mindset zal hier zeker bij helpen!

 22. Met dit inspirerende boek
  hoef ik niet meer naar een steuntje in de rug voor meer zelfvertrouwen op zoek!
  Hiermee word ik echt in het zonnetje gezet
  en beleef ik veel lees-, leer- en leefpret!

 23. Dat boek had ik vroeger ook wel graag willen hebben. Ik doe nu graag mee voor mijn zoon die veel op zijn moeder lijkt. Ik denk (hoop) dat hij hier zeker wat aan kan hebben.

 24. Ik doe erg graag mee voor mijn zoon, een erg leuk boek voor hem, hij is 11 jaar oud.
  Groetjes van, Anneliese

  1. Dit zou een heel mooi boek zijn voor mijn zoon met autisme. Hij leest graag en heeft weinig zelfvertrouwen. Misschien dat dit mooie boek na het lezen van uw recensie hem daarmee kan helpen

 25. Mijn kleindochter van 9 jaar heeft weinig zelfvertrouwen, daar lijdt ze erg onder.
  Wij willen haar daar graag bij helpen, maar weten niet hoe…
  Ik denk dat dit boek haar wel op de goede weg gaat helpen.
  Ik volg op Bloglo9vin en waag een kansje voor haar.

  1. Mijn tweeling gaat na de zomervakantie naar de middelbare! Allebei dol op lezen en als ze er dan ook nog een wijze les uithalen. Een winwinsituatie!!

 26. Dit past zo ontzettend goed bij mijn zoon. Ik ben regelmatig de wanhoop nabij omdat ik niet weet hoe ik hem kan helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik doe dus heel graag mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.