Bloggen – Kan en wil ik er mijn job van maken?

Bloggen – Kan en wil ik er mijn job van maken?

Ik zie bloggers blogverjaardagen vieren en ik denk: “Goh, geen idee wanneer ik juist begonnen ben met bloggen!”
Na wat onderzoek kwam ik erachter dat ik in 2011 begonnen ben op héél kleinschalig gebied. En Kreanimo in zijn huidige vorm is van start gegaan op 26 december 2015. Dat wil dus zeggen dat ik in december van dit jaar al twee jaar aan dit concept aan het timmeren ben!

Zit er meer in dat bloggen?

Ik ben beginnen te bloggen op Kreanimo omdat ik merkte dat mijn bescheiden blogje stiekem wel werd gelezen en ik wilde zien of er ‘meer’ in zat. Wat dat ‘meer’ dan voorstelde wist ik niet zo goed!
Ik begon de lezen en te leren en ik heb echt op die (bijna) twee jaar enorm veel bijgeleerd. Over hoe ik teksten zo moet schrijven dat ze door zoekmachines beter worden gevonden, over het belang van niches, opmaak en social media… Blogtermen als no-follow en follow, advertorial, google penalties zijn me niet meer vreemd. En ja, er zat blijkbaar echt wel meer in Kreanimo!

Waar zit ik dan nu?

Hoewel vele bloggers aan het klagen waren dat de zomer zo slecht ging, tikte mijn blog in juni en juli telkens net geen 4500 unieke bezoekers aan. Daar was ik enorm blij mee, dat was mijn hoogste getalletje ooit! Maar ik was héél realistisch. In beiden maanden had ik een artikel gehad dat ‘gepiekt’ had. (Bij mij is dat meer dan 1000 lezers op één artikel op een paar dagen tijd). Dus ik verwachtte voor augustus zeker niet datzelfde getal te halen. Vooral ook omdat ik minder had geblogd en omdat ik minder ‘aanwezig’ was geweest naar mijn gevoel. Zowel in de community als op social media!
Maar augustus klokte wel af op meer dan 4500 bezoekers!
Toen ik dat aan mijn collega vertelde en zei dat je vanaf 5000 unieke bezoekers in sommige persbureau’s in de perslijst wordt opgenomen zei ze al grappend: ‘Je blijft toch nog werken?’.

Job van maken?

Ik lachte het weg! Bloggen is en blijft voor mij een hobby en ik verdien hier nog steeds bijna niets mee! Buiten wat Barterdeals (dan krijg je het product in ruil voor een artikel met linkje) zijn er twee artikels waar het net iets anders zat dan gewoon gratis.
De ‘druk’ om te ‘moeten’ schrijven als het je job is, die wil ik niet! Ik wil kiezen of, wanneer, hoeveel, waarover ik schrijf en ik wil niet dat ik mezelf verplicht ga voelen te moeten schrijven omdat het de rekeningen betaald!
Bovendien doe ik mijn huidige job doodgraag en zou ik ze niet willen opgeven!
Met alle respect voor de full-time bloggers die gewoon leven van dit werk, want langs de ene kant moet het ook enorm leuk zijn hiermee gewoon je rekeningen te kunnen betalen!

bloggen

Wat wil ik dan nog bereiken met Kreanimo? Heb ik een doel?

Eerst en vooral wil ik dit gewoon héél graag blijven doen als hobby. Ik heb ondertussen ‘mijn niche’ wel gevonden… Kreanimo is een mix geworden van heel veel creativiteit met een persoonlijke toets op vlak van lifestyle, reizen en uitstapjes. Het is een weerspiegeling geworden van mijn leven. Het voelt goed!
Heel graag zou ik 5000 unieke bezoekers halen, gewoon omdat het zo een magisch getalletje is! Maar ik ben echt blij met elke bezoeker die hier komt!

Omdat ik gemerkt heb dat Engelstalige artikels echt viraal kunnen gaan of hele goede evergreens kunnen worden, (Evergreens zijn artikelen die niet gebonden zijn aan tijd en die hun nut jaren nadat ze geschreven zijn nog hebben.) heb ik beslist om veel van mijn artikels te gaan vertalen. Zo kan ik mijn publiek ook verder uitbreiden.

Wat ik verder nog wil weet ik eigenlijk niet zo goed!

Ik weet echter héél erg goed wat ik niet (meer) wil!

 • Advertorials die niet door mij werden geschreven. Tja, wat kan ik zeggen? Ik kreeg een aanvraag voor een advertorial. De tekst zou geschreven worden aangeleverd. Ik vond het artikel best passen bij mijn blog en stemde toe. Toch voelde het niet helemaal oké – buikgevoel, weet je wel?!
  Toen ik erover vertelde tegen een aantal personen zeiden ze: “Ik dacht al dat jij dat niet had geschreven.”
  Bah, wat een naar gevoel gaf me dat! Dat wilde ik helemaal niet! Ik heb een bepaalde manier van schrijven en inderdaad dat stuk is niet van mijn hand en dat werd gevoeld! Ik heb dus voor mezelf beslist dat ik geen advertorials meer wil aangeleverd krijgen. Als er aanvragen komen, dan schrijf ik ze zelf!
 • Niet selectief genoeg zijn bij de barterdeals. Ik heb gewoon een aantal barterdeals finaal afgewezen de laatste maanden en bij anderen heb ik eisen gesteld. Soms vroegen de bedrijven wat ik kon gebruiken uit een webshop, dan gaf ik iets aan en kwamen ze toch met iets anders dat ik eigenlijk niet kon gebruiken. Een jaar geleden had ik dan braafjes geknikt. Nu heb ik gewoon aangegeven dat ik het voorwerp wat zij wilden opsturen niet nodig had en dat het of het ding was dat ik kon gebruiken of gewoon geen artikel… Het werd het artikel waarvoor ik gekozen had!
  Zo zullen ook alle deals die haar nog pluim linken aan mijn blog logisch gezien worden afgewezen. Maar daar ben ik sowieso al wel selectief in geweest, altijd al.
 • Tijd steken in mails die beginnen met ‘beste blogger’ of ‘Dag Lise’ – Als bedrijven niet de moeite nemen om mijn naam te typen en fatsoenlijk te lezen is voor mij de kous af en steek ik er zelfs geen tijd meer in om beleefd te zeggen dat ik geen interesse heb in een samenwerking. Als ik wil bloggen voor een bedrijf, wil ik een klik voelen met het product EN met het bedrijf op zich.

Tijd brengt raad

Geen idee waar bloggen op Kreanimo naartoe gaat in de toekomst. Ik ben in ieder geval blij met wat het op de dag vandaag geworden is.
In augustus tikte ik 4500 unieke bezoekers aan. De social media kanalen blijven stijgen en er komt stilletjes aan meer interactie. Het voelt goed zoals het nu in elkaar zit. Ik ben nog steeds blij dat ik bijna twee jaar geleden besliste om hier meer energie in te gaan steken om te zien wat het zou kunnen brengen…
Mijn Domain Authority is voorbij de 30 gestegen en ik merk echt dat zoekmachines mijn artikelen beter vinden. (Bijna 300 procent meer verkeer van zoekmachines dan vorig jaar, lijkt me duidelijk!)

Dankjewel

Ik wil jullie allemaal bedanken! Lezers en collega bloggers die komen melden als iets niet werkt of die goede tips komen geven en meedenken.
Stille lezers, maar ook mensen die reageren en meevoelen! Het is een fijne gedachten dat jullie hier met zovelen komen lezen en creativiteit komen zoeken…
Bloggen is altijd wikken en wegen, wat wel en wat niet… Evenwicht zoeken… Ik heb mijn evenwicht er wel in gevonden geloof ik.

Dankjewel

en tot snel

Ilse

36 Replies to “Bloggen – Kan en wil ik er mijn job van maken?”

 1. Ik lees je blog graag en vind het knap dat je een modus hebt gevonden waar jezelf helemaal tevreden mee bent. Ik zou zeggen, lekker doorgaan!

 2. Wow, dat zijn een hoop bezoekers! Je blog is ook op alle vlakken ontzettend gegroeid het afgelopen jaar. De persoonlijke toets vind ik ook juist zo leuk. Hoop dat je nog héél lang zo doorgaat, lees graag je artikels en leer ook veel van je. Die 5000 haal je zo. En nog meer, daar ben ik van overtuigd 🙂

 3. Ik ken je blog nog niet zo lang, maar ik kom hier echt graag lezen.

  Zelf probeer ik mijn blog uit de kijker te houden, omdat hij heel erg persoonlijk is.

 4. Nou, gaat lekker zo toch? Ik denk dat je een brede groep mensen aanspreekt met je artikelen en in het Engels heb je daardoor nog meer ruimte voor groei.
  Mijn blog is lang niet zo populair, maar zo af en toe een betaald artikel om de kosten eruit te halen, vind ik best leuk om te doen.

 5. Wat gaaf dat het zo goed gaat! Augustus was voor mij een slechte maand…
  Mailtjes die beginnen met beste blogger vind ik ook erg irritant en reageer daar meestal ook niet op

 6. Herkenbaar dit, ik ben enorm blij met mijn volgers nog blijer met reacties maar ik wil niks met bedrijven te maken hebben. Als ik over een product schrijf is dat omdat ik dat wil omdat het goed is. Ik zet er meestal niet eens een link bij, reclame vind ik zelf al vervelend laat staan dat ik het iemand aandoe.

 7. Heel leuk om te lezen. Wat dat betreft zitten we op dezelfde lijn, zoals je al ergens hebt kunnen lezen. Ik zou er ook niet professioneel mee aan de slag willen. Dan wordt het een ‘ moeten’ en dat wil ik helemaal niet. Ik denk dat ik dan ook teveel digitaal bezig ben en de mooie momenten met mijn kinderen mis. En als ik ‘ moet’ , gaat iets me tegen staan uiteindelijk. Nu is het mooi in balans. Natuurlijk zouden meer bezoekers leuk zijn. Maar aan de andere kant, ben ik helemaal niet aan het bekijken hoeveel bezoekers ik heb. Ik word al blij als mijn vaste bezoekers mijn blogs hebben gelezen en reageren. Waaronder jij. Dus thanks en keep up the good work!

 8. Super he, wat een mooi getal! Daar ben ik nog lang niet. Maar ik lees je graag en vind het een er te behoren tot die 4500 / 5000. Ik herken het trouwens wel van dat onderbuikgevoel… Dicht bij jezelf blijven. Ondanks dat het soms samenwerkingen of lezers kost, geloof ik hier wel in.

 9. Mooi aantal bezoekers Ilse. Goed gedaan! Je hebt gewoon een heel gezellig en toegankelijk blog. En ik vind jouw Belgische manier van schrijven ook gewoon heel grappig. Ze zijn nét even anders.

 10. Proficiat met je bezoekersaantallen, die 5000 zul je binnenkort wel halen. Ik was deze maand al blij met 1000 pageviews. Zo’n evergreen is leuk, elke dag mensen zien die voor dat ene artikel komen ! En ja, dat Engels geeft toch meer kans om gelezen te worden. Nog veel plezier en succes met je blog !

 11. Wat interessant om te lezen! Ik ben ook benieuwd naar de Engelstalige blogs. Ik ben echt heel onervaren als ik bij jou lees over aantallen die je blog lezen. Ik ga er wel achteraan, want ben wel benieuwd!
  Jij heel veel succes verder!

  1. Vooral zorgen dat je er plezier in beleefd.
   Ik schrijf vooral de DIY en haakartikelen ook in het Engels.
   Maar ik wil echt alles tweetalig gaan doen! Dan zal ik echt een evenwicht moeten gaan zoeken!

 12. Goed dat je trouw blijft aan jezelf! Dat is het belangrijkste en zo blijft je blog ook het leukst voor je lezers!

 13. Hey ILSE 😉

  Interessant stuk! Ik ben nog niet zo lang bezig met bloggen, maar vind het super leuk! Altijd fijn om dit soort informatie te verkrijgen van bloggers die al langer bezig zijn. 😀 Trouw aan jezelf blijven vind ik ook erg belangrijk. Anders is de lol er snel af denk ik.

  x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.