Paddenstoelfiguurtjes in klei – stap voor stap

Paddenstoelfiguurtjes in klei – stap voor stap

Sprookjes, ze blijven tot de verbeelding spreken! Er worden verfilmingen gemaakt en remakes. Er komen nog steeds heel veel sprookjesboeken uit en de verhalen zelf scoren bij de kinderen nog steeds erg goed! Logisch ook, want zelfs al zijn ze al zo oud, er zit nog steeds veel levenswijsheid in verborgen!
Deze week maakte ik voor jullie paddenstoelfiguurtjes uit luchtdrogende klei van de Action en ging ze schilderen.

Waarom paddenstoelfiguurtjes?

Wel omdat paddenstoelen naar mijn gevoel zo verweven zijn met sprookjes! Dat is vast de schuld van de Efteling! 😉
Ieder kind gaat toch met zijn oor op de zingende paddenstoelen liggen?! Op facebook staan wel duizende foto’s van net dat moment!
En de herfst komt eraan! Onze kinderen gaan dan weer ijverig op zoek naar paddenstoelen! “Die is giftig, die niet! Ohhh elfenbankjes! Kijk, mama, kijk!”
Dat is toch echt leuk aan de herfst!
Ik had hier nog een pakje klei liggen en dacht dat het wel leuk zou zijn om de paddenstoeltjes tot leven te wekken door hen een gezichtje te geven…

Lees ook het stappenplan om schattige cupcakes te tekenen stap voor stap.

Wat heb ik gebruikt?

Een hele boel creatieve spulletjes van de Action! De luchtdrogende klei uiteraard en acrylverf van hen in tubes.
Dan uiteraard ook tafelbedekking en een zwarte permanente stift en water.

Hoe maak je paddenstoelfiguurtjes?

Maak een paddenstoeldakje door met je duim onderaan en je wijsvinger bovenaan een hoopje klei te duwen. Ga rond zodat je een dakje krijgt met een ‘puntiger’ stukje aan de bovenzijde.

Maak een worstje en buig het een beetje naar achteren. Maak dan het worstje glad door met water en een vinger over de klei te wrijven.

Zet het dakje bovenop het steeltje. Maak krasjes in beide deeltjes met een aardappel mesje en laat een druppel water op de twee delen vallen. Druk goed aan. Dit is héél belangrijk, want als er nog lucht tussen de twee delen zit, dan vallen de stukjes bij het drogen gewoon weer van elkaar af!
Bij klei die je moet bakken is dat trouwens ook zo. Maar daar is het zo dat je werkstuk door de lucht die heet wordt in de oven gewoon een klein bommetje wordt en kapot springt.

Werk met de achterkant van het mesje de naden van de twee aparte delen goed bij. Eventueel vul je een beetje aan met een beetje klei die je goed nat maakt!

Kras met een mesje de sporen in de onderkant van het dakje van je paddenstoelfiguurtjes. Maak een neusje (een bolletje of misschien net een lange, zoals bij de paddenstoel met het rode dakje), denk ook hier eraan dat je best krast en de naden wegwerkt zodat alles goed blijft plakken! Laat alles goed drogen.

Dit drogen vraagt trouwens best wel wat tijd. Tel ongeveer op 24 uur per centimeter dikte! Laat je paddenstoelfiguurtjes dus gerust een paar dagen drogen!

Ik heb mijn paddenstoelfiguurtjes eerst een basislaagje wit gegeven. (Wel twee eigenlijk, want de klei van de action die ik had was cementkleurig en dus donkergrijs.)

En dan kan het schilderen en afwerken beginnen:

Paddenstoelfiguurtjes pinnen voor later:

paddenstoelfiguurtjes

 

Co-host en linkparty:

Deze week is mijn co-host yolanda van Annekoen Digitaal! Ga zeker bij haar eens kijken, want haar site loopt over van de leuke printables en ideetjes!

Ben jij een blogger en wil je graag jouw creatieve blogpost die in het thema past linken? Ga je gang en klik onderaan op de blauwe knop en zet al je sprookjesachtige artikelen in de linkparty!
Ben jij een creatieve ziel zonder blog? Je bent net zo welkom om jouw foto te komen linken. Een foto van een openbaar instagram account of een openbare foto van facebook of een ander foto platform kunnen ook perfect worden gelinkt! Ik zou het super leuk vinden!

Volgende week is het thema ‘zwart’ – ook weer héél breed dus! Ik ben super benieuwd naar al jullie leuke bijdragen bij dit zalige thema en ook voor volgende week ben ik erg nieuwsgierig!

Ik wens jullie een hele fijne creatieve week!

Take care en tot snel

Liefs Ilse

 Loading InLinkz ...

17 Replies to “Paddenstoelfiguurtjes in klei – stap voor stap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.