Andy Griffiths: We willen dat kinderen graag lezen

Andy Griffiths: We willen dat kinderen graag lezen

Onze zoon aan het lezen krijgen was een échte uitdaging. Met zijn visueel ruimtelijke leerstijl (en lateralisatie problemen) lukte dat lezen hem voor geen meter. Bovendien zijn verhaaltjes zoals “Mol zit in de boot” saai en het interesseerde hem geen moer! Mijn nichtje en meter van onze zoon, kocht voor zijn eerste communie de hele reeks van de Waanzinnige Boomhut van Andy Griffiths en Terry Denton. Maar boeken waren saai en hij bekeek ze amper. Opgeven zit natuurlijk niet in onze aard, dus we namen de boomhut boeken mee op vakantie naar Denemarken. We lazen elke avond samen met de kinderen een stukje voor. En toen gebeurde het… hij wilde niet meer wachten, het was te spannend, te grappig, … hij begon te lezen! Voor het einde van de vakantie in Denemarken had hij de hele reeks die toen beschikbaar was uit. Ik kocht ook de boeken van 78 en 91 verdiepingen en toen was het uit. Toen moest hij wachten tot februari 2019. Andy Griffiths doet momenteel samen met zijn vrouw een boeken tour in Europa, die passeerde in de buurt en hij gaf ook een lezing. Daar wilde ik naartoe….

Andy Griffiths de leerkracht

Andy heeft vier jaar Engels gegeven en hij zag dat kinderen over het algemeen lezen saai vonden, boeken waren saai en schrijven ook. Hij begon korte, grappige tekstjes te schrijven waarmee hij de kinderen wilde stimuleren om te lezen. Kijk waar dat hem gebracht heeft!

Andy Griffiths de schrijver

In Australië is hij al veel langer een bekende schrijver. Hij dacht echt dat de mensen buiten Australië de humor niet begrepen, want zijn eerste boeken werden in het buitenland niet opgepikt. Wat een verrassing was het voor hem dat de boomhut boeken zo een succes werden in binnen- en buitenland.

Tijdens de lezing kregen we het proces te zien dat heeft geleid tot de boomhut boeken. Van de boeken die hij, Terry en Jill (zijn vrouw) graag lazen als kind, naar de eerste verhalen waar Terry tekeningen maakte in de marges. Hoe meer boeken Andy en Terry samen maakte, hoe meer de tekeningen een eigen leven gingen leiden en een verhaal op zichzelf werden. Uiteindelijk vullen tekeningen en verhaal elkaar nu perfect aan in de boomhut boeken.

Andy geeft tips voor in de klas

Laat kinderen lijstjes maken, laat hen vertellen over ‘de dag waarop’, … laat kinderen voelen dat schrijven leuk kan zijn. Alles kan in een tekst. Fantasie en overdrijven is key in Andy en Terry hun boeken en dat spreekt kinderen enorm aan.
Onderschat ook kinderen niet, ze weten heus wel dat sommige dingen alleen voor een boek of TV bestemd zijn, zei Andy.

Tip van mij: we hebben de waanzinnige boomhut scheurkalender ook en daar staan ook super toffe opdrachten in die je kan gebruiken in de klas! Vanmorgen nog ging onze zoon nieuwe smaken van ijs bedenken. (Bosbes-zwarte gat en Bosbes-Tornado waren de belangrijkste).

Komt er een film?

Voorlopig houden ze de boot af. Andy zei dat hun doel was om kinderen te laten lezen. Bovendien vond hij het heel moeilijk om de casting voor de belangrijkste personages te doen. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Andy, Terry en Jill zijn in de boeken niet echt volwassen, maar ook geen kind.
Een vrouw in het publiek zei: ‘Alsjeblieft niet, Harry Potter was zo verpest – in mijn hoofd was dat totaal anders dan op het grote scherm.’ en dat begreep Andy ook. Maar wie weet – ‘ooit’?!

Wanneer stopt ‘de bouw’ van de boomhut?

In de planning die Andy Griffiths liet zien, kunnen we nog wel even door. Ze willen in ieder geval 13 boeken van 13 hoofdstukken van telkens 13 verdiepingen op de originele boomhut van 13 verdiepingen….

Het was super fijn om het proces tot de waanzinnige boomhut boeken in beeld te zien met het verhaal van Andy erbij! Ik ging naar huis met een gesigneerd exemplaar van de waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen en Hoe schrijf je zelf een waanzinnig boek – want dat wilde onze zoon al super graag hebben.

En… ik liet een tweede exemplaar handtekenen door Andy en Jill – dat gaan we weggeven.

Andy Griffiths and me

Wil jij het gesigneerde boek van de Waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen ook in je kast hebben?

 • Laat een reactie achter met een geldig e-mail adres zodat ik je kan bereiken.
 • Als dit je eerste bezoek is op mijn blog, ga je jouw reactie niet meteen zien, maak je niet ongerust. Vanaf het moment dat ik hem goedkeur, komt het goed!
 • Als je instagram hebt mag je de actie delen in je stories en mij taggen.
 • Op facebook de actie delen geeft je een exta kans.
 • Op 12 maart maak ik de winnaar bekend. Stuur binnen de 48 uur een reactie terug, anders kies ik een nieuwe winnaar. Els Van de Vorst – ik stuur je een berichtje voor je gegevens. 

Meer lezen in de stijl van ‘De waanzinnige boomhut”? – Bekijk ook de reeks Julius Zebra eens! 

Take care en tot snel.

Liefs Ilse

 

58 Replies to “Andy Griffiths: We willen dat kinderen graag lezen”

 1. Wow, wat tof! Eerlijk gezegd ken ik de boeken niet, maar denk ik nu dat dit echt iets voor Noah zou kunnen zijn. Wat leuk ook dat je hun hebt ontmoet en het hele verhaal erachter hebt gehoord. Voor Noah doe ik dan dus ook graga mee 🙂

 2. Oh tof! M’n dochter vindt deze boeken echt geweldig! Van dit gesigneerde exemplaar zou ze uit haar bol gaan 😃

 3. Wij doen heel graag mee! Hier ook een superfan in huis. Sinds deze week is hij zijn eigen boek beginnen schrijven op de typmachine die we pas kregen bij het uitruimen van zijn overgrootmoeder haar woning. Dit zou hij echt de max vinden!

 4. Wederom een toffe actie en 2 leesfans thuis, dus dat boek wordt met open armen ontvangen 😉
  wij doen dan ook graag mee!

 5. Ooooh, dit klinkt leuk! Ik ben gek op lezen, altijd al geweest. En ik merk juist dat mijn kinderen tot nu toe dat ook hebben. Dus mooie kinderboeken zijn altijd welkom. Dus ik doe zeker mee! Ik kende de schrijver ook niet. Dus leuke tip.

 6. Ilse, je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar dit boek! Wij kennen het niet, maar ik weet zeker dat mijn zoontje dit een leuk verhaal gaat vinden!
  Bedankt voor je mooie blog, altijd leuk om iets meer over de auteurs te weten.

 7. Wat een leuke actie!! Geen fan van lezen, daar weet onze Dex alles van. Hij doet alles om eronder uit te komen. Maar nu school aangeeft dat het echt problematisch begint te worden zijn er op zoek naar een manier hem te stimuleren. Hopelijk kan Andy onze jongen daarbij helpen

 8. Ons Maya (9) moest elke dag lezen omdat ze (nog) niet op het juiste avi-niveau zat. Met deze boeken kon het tenminste zonder gemopper en gezaag.

 9. Ik was vroeger echt een boekenwurm, jammer dat ik dat nog niet echt heb kunnen doorgeven aan mijn jongens. Het is ook zo moeilijk om leuke boeken te vinden! Ik zou graag dit boek winnen voor mijn zoon van 7. Hij heeft een hoog avi niveau, maar weinig interesse om te lezen. Hopelijk kan ik daar met dit boek verandering in brengen.

 10. Hier ging het ook zo. Oudste vond lezen maar stom. En de boomhutboeken waren ook vast stom en sowieso te dik… Totdat we eraan begonnen. Nu neemt hij ze mee naar school en leest zelfs stiekem tussen de lessen door. Een enorme fan dus! Hij is bezig met boek 4 dus gelukkig nog even te gaan en een gesigneerde wil hij echt wel heel graag aan zijn collectie toevoegen!

 11. Mijn zoon haatte lezen ook. Toen hij wat ouder was las hij wel ” de grijze jager” serie en Harry Potter. Misschien een tip voor jou? Nu wil ik graag meedoen voor mn kleinzoon😄

 12. Mijn niet graag lezende zoontjes, zijn ook grote fan! Vooral de 7 jarige die eindelijk thuis eens echt leest. Dus je zou hem er een supergroot plezier mee doen! Tof initiatief!

 13. Wat een bofbibs ben jij! Op de foto met Andy Griffith! Yeah.
  Mooi om nu wat meer van de achtergrond te weten van de boeken.
  Onze ene dochter is enorme fan de boomhut. Elke keer weer naar de bibliotheek om te kijken of er een deel was dat ze nog niet had gelezen. Of reserveren en maar wachten tot het binnenkwam. Voor haar doe ik graag mee aan de winactie.
  Wat fijn dat jullie zoon aan het lezen is geraakt.

 14. Graag! Soms denk ik dat ik mijn zoon letterlijk 104 verdiepingen hoog zou moeten laten lopen om wat rustig te zijn, maar boekjes lezen, daar wordt hij gelukkig meestal wel rustig van. Dus als we samen 104 verdiepen kunnen doen …

 15. Ik heb mijn dochter ook aan het lezen gekregen met de Waanzinnige Boomhut! Ik was ook graag naar deze meeting met haar gegaan. Helaas zit ik thuis met een rug/been blessure waardoor ik aan huis gekluisterd zit. Ik doe daarom graag mee met je winactie om mijn dochter toch dit bijzondere exemplaar te kunnen geven en hopelijk haar leeshonger ook weer aan te wakkeren

 16. Wauw, superleuk!
  Ik had inmiddels ook ontdekt dat ik kinderen die lezen moeilijk en niet leuk vinden, aan het lezen kan krijgen met deze serie.
  Ik maak graag kans!

 17. Mijn dochter van 7 is nu bezig met het deel “65 verdiepingen” en vindt het super grappig. Heeft ook haar boekenbeurt er over gedaan. Dit deel zal hier dus vast en zeker goed ontvangen worden😍

 18. Een gehandtekend exemplaar zou wel echt dat tikkeltje extra geven als cadeautje voor de zoon van 1 van onze meters.

 19. Mijn zoon vindt de boomhutserie geweldig. Hij zou graag zijn boekbespreking houden over de waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen…en hoe cool zou het zijn als hij dan deze gesigneerde versie kan laten zien in de klas!!

 20. Dat zou een geweldig verjaardagscadeau voor mijn zoon Jonas zijn die half maart 9 jaar wordt.
  Hij heeft de boeken van de boomhut vorig jaar ontdekt en vindt ze geweldig 😀. Met kerstmis kreeg hij nog het waanzinnige boek over het lichaam, ook erg tof 👍Een gesigneerd exemplaar kan ik niet zomaar voor hem kopen dus heel bijzonder mocht ik het voor hem mogen winnen.

 21. Ik doe graag mee voor mijn oudste dochter. Ze vindt de boomhutboeken erg leuk en dat terwijl ze niet graag leest. We vermoeden dyslexie en daarom lezen we eigenlijk alles samen. Het belangrijkste is dat ze blijft lezen dus dit zou een welkome verrassing en aanmoediging voor haar zijn!

 22. Een jongen uit mijn klas, las echt niet graag. De boeken voor zijn leesniveau waren te kinderachtig maar hij las niet vlot genoeg om andere (moeilijkere) boeken vol te houden. Tot hij begon aan de boomhut… Sindsdien leest hij elke dag en leent zijn boeken ook uit. Het zou dus een aanwinst zijn om deze boeken in mijn klasbib te hebben als dat veel kinderen er kunnen van genieten…

 23. Oh wow dat zou mijn dochter echt zo te gek vinden…er staat al een rijtje op haar boekenplank. Wie weet mag ik haar verrassen met een volgend deel!

 24. Ohhh…wat gaaf, zeg! 😍 Dat lijkt me echt een super leuk boek voor mijn (ruim) 9-jarige kanjer! Het was bij hem ook een heel ding om hem aan het lezen te krijgen. Lezen is niet zijn sterkste punt, hij moet daar al jaren extra hard voor “werken”. Er zijn weinig boeken die hij echt geweldig vindt. Maarrr als hij éénmaal wel een boek heeft dat hij helemaal super vindt en er is een hele serie van, dan wil hij die heel graag allemaal lezen. Dit boek zou echt een uitkomst zijn en het begin van nog veel meer boeken lezen van deze serie. Ik maak heel graag kans voor hem! 🍀🍀🍀🍀

 25. Ik zou heel graag het boek willen winnen voor mijn zoon. Hij is met zijn klas naar de bib mogen gaan om de schrijver te ontmoeten, maar had helaas geen boek bij om het te laten signeren.
  Dit zou de uitgewezen kans zijn om hem te verrassen…. *fingers crossed * 😊💚🖒

 26. Graag, voor mijn jongste dochter van 9. Na haar grote zus leest ze deze nu ook één voor één. Al zegt de grote zus (11) dat ze hem niet meer zal lezen, ben ik zeker dat er om dit exemplaar een kleine zussendiscussie zal ontstaan 😁😉.
  Net zoals het vorige boek kan ik hem dan ook eens meenemen naar de klas en uitlenen aan de kinderen die hem willen lezen. 🍀👍🏼

 27. Ik leerde de boeken kennen via mijn neefje, nam er eentje mee naar mijn klas buitengewoon onderwijs en daar sloeg het onmiddellijk aan. Dit wil ik wel graag in mijn klasbib om hen te stimuleren om te lezen !

 28. Onze kinderen zijn gek van de boomhut boeken, ze lezen ze in 1 ruk uit en liggen helemaal dubbel. Ik doe voor hen mee!

 29. Leuk! Ik doe graag mee voor mijn jongens! De oudste leest graag maar heeft moeite met boeken met alleen letters. Deze vindt hij erg leuk, de middelste heeft ook al een ‘gelezen’ van zijn broer, was toen nog wat te moeilijk maar misschien lukt het nu wel en anders over een tijdje. Hij is gek op hutten bouwen en alles met huizen dus deze boeken zijn perfect voor onze architect in de dop.

 30. Zou super zijn voor omze 5-jarige meid met een redelijk hoog leesniveau (e4), niet makkelijk om boeken te vinden die haar interesseren 🙈 maar deze zou wel een winner zijn

 31. Dag Ilse, ik zou het supper vinden voor maartje dit boek te winnen! Ze heeft de hele reeks in haar kast staan. Aanraden voor kinderen met dyslexie

 32. Dit zou echt de max zijn. Dochter is grote fan! En heeft deze nu doorgegeven aan haar broer. Dit zou dus een ideaal verjaardagscadeau zijn voor hem.

 33. Licht nieuwsgierig naar dit boek wil ik ook een kansje wagen voor mijn twee dochters.
  Het klinkt in elk geval heel aanlokkelijk om het boek open te slaan.

 34. ZL van 10 was verstokt striplezer, andere boeken moest je hem niet in de handen geven. Tot we de tip van De Boomhut-reeks kregen. Intussen ben ik al in 3 verschillende bibs om de boeken geweest want ze zijn enorm gegeerd en zl zat telkens op hete kolen. Momenteel is hij bezig aan de 91 verdiepingen. 104 Wordt dus net op tijd uitgebracht. Zelf een exemplaar krijgen en dan nog gesigneerd, zou hij (zoals hij zelf zegt) superdemax vinden !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.