Ik werd bestolen op het internet!

Ik werd bestolen op het internet!

Een content creator, dat ben ik. Ik schrijf teksten, maak foto’s en tutorials en ik gooi ze op het internet. En uiteraard is het internet niet altijd ‘a nice place’ en dat weet ik heus. Waarschijnlijk ben ik er zelfs meer mee bezig dan dat de meeste mensen. Maar als je dan ontdekt dat je werd bestolen, dan word je toch wel een beetje boos. Of nee, eerlijk? Ik was woest! Maar goed, woest reageren is natuurlijk niet de beste optie…. eerst kalmeren, Ilse! Kalmeren!

De ontdekking van de diefstal

Ik was via Pinterest wat leuke pins aan het inplannen via Tailwind. Yep, ik pin nog wel manueel, maar het meeste verloopt mooi via Tailwind, een hele handige planningstool voor professionele bloggers. En plots keek ik naar enkele van mijn foto’s, op zich niet vreemd, want ik kijk wel meer naar mijn eigen foto’s op Pinterest, maar deze foto’s stonden op een Pin die ik niet had gemaakt. En er stond een logo op dat niet het mijne was. F*ck*n Sh*t – Ik zei het niet, maar ik dacht  het wel. Ik klikte door en kwam op een mega DIY site uit. Daar stonden weer mijn foto’s, hun logo en onder de foto’s stond een kleine link met ‘Click here for the free pattern’. Dat linkje bracht de bezoekers dan wel naar mijn website. Maar WTF?! Mijn foto’s, mijn patroon, geen naamsvermelding en HUN logo op mijn foto’s! Are You Kidding Me?! Ik werd gewoon bestolen!

Over de rooie

Ik werd zo kwaad! “Rapporteren bij Pinterest” dacht ik eerst. Maar ik weet ook dat als ik zo kwaad ben ik niet de meest rationele beslissingen maak. Want uiteindelijk linkt de site wel naar mijn blog door. Ook al is de manier waarop dan misschien niet zo netjes, ik krijg er wel verkeer van. Wat nu dan?

Raad vragen bij andere bloggers.

Collega’s waren van mening verdeeld: “Schadevergoeding eisen, het is een schending van het copyright en het mag niet.” riepen er een aantal. En op zich hebben ze gelijk! Ik werd bestolen, het zijn mijn foto’s, het is mijn patroon!
Pin expert Fleur vertelde me om voorlopig de Pin niet te rapporteren aangezien hij wel verkeer naar mijn site brengt en soms ook de originele pins (die van mezelf dus) worden gewist. De pin waarover het gaat doet het erg goed, dus dat wilde ik echt liever niet.

“Misschien gewoon even mailen dan en vragen om een paar aanpassingen?!” – Ja, dat was misschien stap één?!

Disclaimer

In hun disclaimer staat een heleboel onzin. ‘Ze krijgen veel content toegestuurd die anoniem is en ze schenden het copyright niet met kwade bedoelingen.’ Euhm Say What?
‘Ik weet dat het verkeerd is, maar het is niet de bedoeling’ of zoiets?!
En uiteraard was het ook gewoon onzin dat ze niet wisten dat het mijn content was, ze linken verdorie onder de foto in het klein naar mijn patroon! Ze weten dus echt wel waar de inhoud vandaan komt. Ze hebben trouwens mijn foto’s moeten downloaden om er zelf een hele nieuwe pin van te maken met hun logo erop. Dat is toch niet per ongeluk voorgevallen. ‘Oeps, die foto’s heb ik per ongeluk gedownload om er nieuwe graphics van te maken?!”
De disclaimer is dus echt bullshit. Je proberen in te dekken terwijl je weet dat het eigenlijk gewoon illegaal is. Bleh!

Nettiquette

Hoe hoort het als je foto’s wil gebruiken van iemand anders?

Je kan het vragen natuurlijk! Nee heb je, ja kan je krijgen. Als je een mooie naamsvermelding doet en je linkt netjes door naar de bron, dan gaan de meesten daar heus wel mee akkoord.
Zomaar foto’s pikken of teksten pikken is not done! Punt.

Wat te doen

 • Ik nam screenshots van alle content voordat ik heb gemaild. (Stel dat ze alles verwijderen en zeggen dat er niets is voorgevallen?! )
 • Een mail werd opgesteld waarin ik een aantal voorstellen tot aanpassing doe: hun logo van mijn foto’s af, de link veranderen naar ‘free pattern by Kreanimo’ en de pin met de gestolen afbeeldingen met hun logo wil ik van Pinterest af. Ik vermeld ook dat ik graag zou hebben dat ze het de volgende keer zouden willen vragen of het oké is om zomaar foto’s van mij te pikken gebruiken.
 • Ze krijgen nu een aantal werkdagen de tijd om al deze aanpassingen door te voeren en een antwoord te geven op mijn mail.
 • Doen ze belachelijk? Dan ga ik ook belachelijk doen! Dan ga ik echt voor een schadevergoeding.

Grote sites tegen de kleintjes

Ik ben niet alleen. Een jaar geleden of zo hebben we met een heel arsenaal bloggers eens gereageerd op een artikel van een mega site met super veel volgers op facebook. Ook zij hadden een foto en een recept gepikt zonder het te vragen en deden of het hun content was. Na de spam van meerdere bloggers, hebben ze ook heel de aanpassing gedaan. Ze hadden dan ook gestolen hè!
Vaak ga je zien dat van die mega (diy) sites van die trucjes uithalen. Ze stelen gewoon goede content van de kleintjes en hopen dat ze door de mazen van het net glippen. Maar het is zo niet oké en het is zo vreselijk voor ons, de kleintjes die hun hart en ziel leggen in hun foto’s en teksten.
Als je dus ooit twijfelt op zo’n mega facebook pagina of website, als je denkt dat je die content ooit bij iemand van ons, de kleintjes, hebt gezien, aarzel dan niet om het te melden. Want het is soms zo’n oneerlijk gevecht hier op het internet!

Ik ben benieuwd wat ze nu gaan antwoorden nadat ik hen heb verteld dat ik door hen werd bestolen! 😉
Toch ben ik ook wel een beetje trots dat ze mijn content willen pikken, dan moet hij ook iets waard zijn, toch?! 😉

Take care en tot snel

Liefs Ilse

 

21 Replies to “Ik werd bestolen op het internet!”

 1. Hey Ilse mag ik weten om welke site het gaat? Ik heb er ook last van, zelfs foto’s waar mijn kinderen herkenbaar opstaan die niet naar mij maar naar een andere site gaan die dan weer een linkje naar mijn site geeft… lastig hoor dit

 2. Wat een rot situatie! Die grote sites beseffen niet hoeveel tijd iemand daaraan besteed heeft.
  Heb je misschien nog tips hoe je op een snelle manier kan controleren of anderen jouw content gebruiken?

 3. Ik heb daar niet zo’n moeite mee, zie in al mijn foto’s zit een watermerk, mijn tekeningen worden regelmatig door bedrijven gebruikt zonder toestemming, zelfs als ze mijn logo wegknippen allen ze dus nog vies door de mand. Ik maak me er dus niet druk om want ik weet zelf wel wie dat gemaakt heeft. Ik vind het ook wel grappig als ik replica’s van mezelf zie. Maakt je toch een beetje belangrijk op een een of andere manier. Het is dan in ieder geval mooi genoeg om moeite voor te doen.

 4. Jeetje zeg! Ik hoop dat je gauw een reactie krijgt. En ik ga ook wat beter opletten terwijl ik social media en Pinterest rondstruin, want volgens mij gebeurt het best vaak 😱

 5. Het is wel een soort compliment dat ze het pikken maar natuurlijk echt niet netjes en ze horen het te vermelden van wie het is. Ik ben benieuwd of ze het aanpassen!

 6. Ik heb zelf ook een (kleine site) met afbeeldingen enz. Ik denk maar zo: als ze de moeite nemen om het van je te jatten, dan moet je wel iets goed doen. Ja er zit veel werk in, maar hoeveel denk je dat er wel niet gepikt word via screenshots door particulieren, en daar weet je niks van. Je kan beter de positieve instelling bewaren, want jatten doen ze toch. Dus als ze jou de moeite vinden om van te jatten, dan ben je goed bezig. Anders steken ze die tijd er niet in.

  1. Maar weet je, ik geef mij patronen en ideeën graag aan mensen om te gebruiken. Daar gaat het niet om. Deze mensen verdienen bakken geld aan advertenties via content die niet van hen is. En ze weten dat het niet oké is. Er is ondertussen nog een vervolg waaruit blijkt dat het echt niet pluis is…

 7. Jakkes wat een vervelende ervaring. Een respectvol compliment was beter geweest. Kan me voorstellen dat je er met gemengde gevoelens naar kijkt omdat het ook weer verkeer oplevert. Maar hoe dan ook, het hoort gewoon niet!
  Pas zag ik een instagram post van iemand die ze gewoon letterlijk gekopieerd had van iemand anders en haar eigen naam er onder… Ik vind dat echt in en in goedkoop.
  Ik ben heel benieuwd of ze gehoor gaan geven aan je bericht. Succes xx

 8. Jeetje, zó herkenbaar! Ik ontdekte tijdens het scrollen op Pinterest ook mijn foto met een totaal andere pinbeschrijving dan die ik had gemaakt! Brutaal!

  Ik hoop dat jouw verhaal positief eindigt! (Goed idee trouwens om een printscreen te maken!) Succes, last je ons weten hoe het afgelopen is?

 9. Ben benieuwd wat voor een reactie je terug gaat krijgen! Ik heb onlangs gehad dat een grote winkel een foto van mijn Instagram heeft geplaatst op hun Insta account, wel met een tag naar mij toe. Weet nog steeds niet zo goed wat ik ermee moet.

 10. Ik snap heel goed dat je boos bent. Zou ik ook zijn. Mijn dochter is fotografe en heeft hier ook nare ervaringen mee. Heeft juridisch uitgezocht hoe t zit. Als je zelf een logo in je foto’s plaatst geef je aan dat het jou foto’s zijn. Copyright zogezegd. Als iemand dus het logo veranderd is hij strafbaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.