Alleen naar de bakker – wanneer laat je dat toe?

Alleen naar de bakker – wanneer laat je dat toe?

Ouder zijn is loslaten. Elke dag een beetje meer. Door de jaren heen heb ik al best goed geleerd om als mama los te laten. Zeker onze kinderen, met een grote drang naar autonomie, hebben dat nodig. Maar er zijn zo van die momenten dat ik toch nog even moeilijk vind. Dat gaat dan vooral over ‘veiligheid’ in mijn ogen.  Zo kwam de vraag op onze vorige vakantie van de oudste dochter, zeven jaar: “Mag ik alleen naar de bakker morgen?”

Alleen naar de bakker, wanneer laat je dat toe?

Zoals altijd vind ik het enorm belangrijk om naar het kind zelf te kijken. Leeftijdsgrenzen zeggen in mijn ogen absoluut niets. Als ouder weet je en voel je echt wel wat wel en niet kan voor jouw kind. Als het over iets gaat als naar de bakker gaan, dan zijn er een aantal dingen belangrijk. Is het kind al in staat om de verkeersregels goed toe te passen? Kan het tellen en kent het al hoe wisselgeld werkt? Hoe is het met de veiligheid van het traject gesteld dat het kind moet afleggen?

Stap voor stap

Toen de oudste dochter op vakantie kwam vragen of ze alleen naar de bakker mocht, vonden wij dat wel een hele mooie tussenstap. Het vakantiepark was op het moment dat wij er waren best wel rustig. We zaten niet echt ver van de parkshop met ons huisje.  Eigenlijk kon ze dus best wel even alleen gaan.

En toch hè,… grappig dat het loslaten soms toch nog zwaar valt!

We spraken af dat ze eerst met hun drie zouden gaan. Gewapend met centjes, een lijstje, een fluovestje en de plastic tasjes voor broodjes van de vorige dag, die we gingen hergebruiken, mochten ze op pad.
Maar toen ze vertrokken waren ging mijn man langs een andere route even stiekem kijken -hahahahaha

“Maar mama, ik wil echt eens alleen! Ik kan dat hoor!” bleef ze zeggen…

Helemaal alleen naar de bakker dan maar

Ze liet niet af, want ze was zo overtuigd dat ze dit kon!
De dag erna mocht ze dan eindelijk gaan. Ook weer gewapend met een winkeltas, geld, een lijstje en een fluovestje ging ze alleen de heuvel af, naar de bakker.
Honderd keer heb ik uit de raam gekeken en natuurlijk duurde het extra lang, iets met veel mensen die verse broodjes wilden op vakantie! 😉

En hoe liep het af?

Ze kwam thuis met broodjes, wisselgeld en een heel verhaal.
Want haar zakje met broodjes was gescheurd en ze had dus hulp moeten vragen om het andere zakje even vast te houden. Bovendien spreekt ze geen letter Duits en had ze dus ook even iemand moeten vragen om te tolken. En ze had iemand horen zeggen :”Kijk, dat meisje is helemaal alleen.”

Wat zouden mensen denken? Dat meisje moet broodjes gaan halen terwijl mama en papa nog lekker in bed liggen luieren?
Hahahaha!

En dat lieve mensen is misschien nog wel het moeilijkste van alles. Leren je geen bal aan te trekken van wat andere mensen zeggen en denken?!

Wat heeft onze dochter nu geleerd?

  • Ik kan alleen naar de bakker
  • Ik weet wanneer ik iets niet alleen kan en wanneer ik hulp moet vragen
  • Ik kan hulp inroepen als ik de taal niet begrijp
  • Mama en papa geloven in mij

 

Ondertussen is er een beurtrol voor de wandelingen naar de bakker op vakantie en is er beslist dat de jongste nog niet alleen mag.

Loslaten, elke dat een beetje meer.

Q: Wanneer vind jij dat kinderen klaar zijn om alleen op pad te gaan naar de winkel of de bakker?

 

 

3 Replies to “Alleen naar de bakker – wanneer laat je dat toe?”

  1. Herkenbaar! Wij wonen dichtbij de bakker en supermarkt. Een paar tellen lopen. Dus ernaar toe gaan is niet het probleem want dat is veilig geheel over de stoep. Maar kan je bestellen en betalen. De oudste twee mogen bestellen en betalen 9 en 8 en ook naar de supermarkt een vergeten boodschap halen. Onze jongste van net 6 gaat ook naar de bakker. Maar dan heb ik het al besteld. Betalen gaat prima , ze kan nog niet rekenen maar ze krijgt een briefje van €5 mee en heeft ze genoeg. De bakker kent de kids dus als het niet goed is hoor ik het! Maar ze zijn zo trots als ze zelf iets mogen en kunnen dus mama dan ook!

  2. Bij de eerste zin moest ik gelijk aan onze oudste denken: ” mama, mag ik zelf brood halen?” Bij de supermarkt om de hoek. Ik maakte me zorgen over het oversteken (wel op rustig weggetje) en of ze het hem wel toelieten zo in zijn eentje. Hij was 5.
    De eerste keer stond ik buiten te wachten vol spanning. Hij was supertrots. Had wel hulp nodig want het kleingeld gaat nu in een hoge bak en geeft dan wisselgeld. Niet makkelijk dus voor kids om ze zo zelfstandig iets te laten kopen.
    Nu hij enkele keren geweest is en weet hoe het werkt vindt hij het niet leuk meer 😁

  3. Ik denk dat het per kind verschilt ik verbaasde me als kinderoppas hoeveel ze ‘zelf doen’ en dat ook zeggen. Ik denk dat het vooral heel belangrijk is ze het vertrouwen te geven, fouten mogen gemaakt worden toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.