5 nadelen van een job in het onderwijs.

5 nadelen van een job in het onderwijs.

Oh jee, ik zal al maar vast bukken voor alle reacties die nu al op de puntjes van jullie tong liggen om naar mij toe te gooien! Hahahahaha! Ik sta in het onderwijs.  Ik geef les op de middenschool van het secundair onderwijs.  Dat zijn dus de pubers van 11 tot ongeveer 15 jaar. Ik doe mijn job met hart en ziel en uiteraard heeft mijn job enorm veel voordelen en ja, dat weet ik echt wel!

onderwijs

Vakantie!

Uiteraard hebben wij veel vakantie! 15 weken in totaal hier in België en dan tel ik de vrije dagen op feestdagen nog niet mee! Als mama vind ik het zelfs nog een groter voordeel dat ik vakantie heb als mijn eigen kinderen vrij zijn.  Want God, wat zie en hoor ik soms gedoe over opvang regelen in de vakantieperiodes!  Dat lijkt mij dus een hel en stress voor alle mama’s en papa’s die niet in het onderwijs staan!

Woensdag

Ook op woensdagnamiddag ben ik vrij! Ik kan zelf naar de kinesist rijden of de kinderen naar een verjaardagsfeestje brengen! Ja, ook die woensdagnamiddag is een enorm voordeel!

Pensioen

Een job in het onderwijs heeft altijd een pensioen gewaarborgd.  Of ik daar nog helemaal in geloof in deze tijden, dat is een andere zaak.  Maar als alles zo zou blijven zoals het nu is, dan zit dat wel snor!

Maar…

Ja, er is een maar! Er zijn in het onderwijs ook nadelen.  Die zijn er in elke job en dus ook in die van mij!

1) Verlof heb je niet te kiezen in het onderwijs

Op sommige dagen zou ik willen dat ik zomaar een dag verlof kon nemen…  Maar helaas, dat gaat dus niet! Zo heb ik de bruiloft van mijn man zijn baas in Canada gemist bijvoorbeeld en ook andere ‘kleinere’ events voor de kinderen. De jaarlijkse carnavalstoet bijvoorbeeld of een viering voor de ouders…. daar heb je geen verlofdagen voor staan.  En ja, we hebben veel vakantie, maar soms zou ik gerust minder vakantie willen en die dagen dat ik ze nodig heb, toch kunnen vrij nemen.

2) Op vakantie gaan is duur

Op vakantie gaan is duur, altijd, want je zit altijd in het hoogseizoen. Via een ander land boeken kan je wel wat schelen, maar toch! Ik ben een een jaar thuis geweest met loopbaanonderbreking en toen gingen we in juni op vakantie! Wat was dat geweldig! Veel goedkoper en het was overal nog niet zo druk als in het hoogseizoen! Wat een verschil!

3) Harder werken of niet…

.. dat maakt in loon geen verschil.  Als mijn man overuren draait, dat krijgen we daar een extraatje voor.  En ja, in principe heb ik wel begrip voor het feit dat dit in het onderwijs zo is, maar aan de andere kant…
Er zijn collega’s die een hele zware opdracht hebben.  Daar bedoel ik mee dat ze veel verschillende vakken in veel verschillende jaren met veel verschillende cursussen moeten geven.  Er zijn ook collega’s die héél veel leerlingen hebben en met de examenperiode dus ook héél veel examens moeten verbeteren.
En dan zijn er collega’s zoals ik…  Ik heb maar twee klassen dit schooljaar. Eén daarvan is een klasje van zeven leerlingen. Dat is gewoon een verschil, punt uit! Natuurlijk heb ik gekozen om halftijds te werken, dus verschil moet er dan wel zijn.  Maar of je nu veel overuren draait of niet, het loon blijft wel gelijk.

4) Onbegrip

Nog een nadeel is het onbegrip van sommige mensen rondom mijn job. “Hoezo, de leerlingen zijn al een week eerder thuis dan dat het grote vakantie is? Hebben jullie nog geen vakantie genoeg? Moeten jullie er nog een extra week aanplakken?!”
Als ik dat hoor, begint er vanbinnen een vuurtje te branden! Die laatste week, als de leerlingen al thuis zitten, dan werken de leerkrachten nog super hard!:

Deliberaties

De klassenraden op het einde van het schooljaar zijn bijzonder intensief.  Alle leerkrachten van de aparte klassen moeten aanwezig zijn en moeten van ter voren hun huiswerk gemaakt hebben. Hoe zijn de resultaten? Hoe was de trend van de resultaten (dalend, stijgend, status quo) gedurende het jaar? Welke remediëringskansen werden aangeboden? Werden deze kansen benut? Welke studiekeuze maakt de leerling? Vinden we dat een goede keuze? Waarom wel of waarom niet? Wat zouden we aanraden? Wat zetten we op het rapport? Hoe was de attitude? Waar moet de leerling nog aan werken? Welk attest krijgt deze leerling? Welke motivatie voegen we bij dat attest?

Je ziet, het is een hele boterham. De eerste klas, die van 8 uur ’s morgens verdient evenveel concentratie als die van 18 uur in de namiddag.  Stel je eens voor dat de leerkrachten niet meer hun volle 100 procent zouden geven bij het bespreken van de toekomst van jouw kind?
Dus nee, wij nemen geen extra week vakantie! Wij zijn nemen onze job serieus en proberen elk kind op zich te bespreken om ze zo goed mogelijk te kunnen oriënteren in hun verdere schoolloopbaan.  Het is belangrijk en dus willen we daar wat tijd in kunnen steken!

5) Het grootste nadeel van het onderwijs in mijn ogen…

Wat ik nu doe, zal ik over 30 jaar nog doen…
Lesgeven gaat lesgeven blijven. Uiteraard zal er heel wat ICT bij komen kijken en het geheel zal er vast heel anders uitzien.  Toch weet ik niet of het onderwijs voor mij de uitdaging zal kunnen blijven bieden die ik echt wel nodig heb.
Soms denk ik dat ik er nog ooit ga uitstappen. Maar ik doe het lesgeven bijzonder graag en zeker als mama van drie jonge kinderen heeft het onderwijs enorm veel voordelen die ik niet snel zou willen afgeven!
Ik weet het echt niet of ik het mijn hele leven ga blijven doen… Maar voorlopig, zolang ik blij ben dat ik in september weer mag beginnen met een nieuwe klas en ik er weer ‘volle goesting’ in heb en zolang ik kleine kinderen heb, blijft het onderwijs mijn droomjob!

Fijne vakantie, als het straks zover is!

Ik wens al mijn collega’s deze laatste dagen nog goede moed bij de laatste loodjes.  Als ze ’s nachts zitten te verbeteren tegen de klok en als ze straks bij elke leerlingbespreking de volle 100 procent geven!
Denk eraan … het is bijna vakantie! Vlak voor die begint moeten we misschien ook nog een paar slechtnieuwsgesprekken doen. Niet iedereen is geslaagd, natuurlijk.

Lees ook: Staat er juf op mijn voorhoofd?

Take care en tot snel

Ilse

Wat is volgens jullie het grootste voordeel of het grootste nadeel? Zou jij in het onderwijs willen werken?

13 Replies to “5 nadelen van een job in het onderwijs.”

 1. Elke beroep heeft denk ik zijn voor en nadelen :-). Maar eerlijk vind ik “verlof kan ik niet kiezen” en “op vakantie gaan is dan duur”. Niet opwegen tegen de 15 weken vrij, wow echt veel! Daar ben ik zo jaloers op met maar 5 weken aan vrije dagen in totaal :-). Daarmee zou ik zo willen ruilen :-).

  Geniet van je vakantie binnenkort!

 2. 15 weken is wel iets meer dan de 12 weken hier in Nederland. Maar zijn het er echt zoveel? Bij ons werkt een fulltimer zo’n 44 uur per week, zo spaar je eigenlijk je vakanties op.
  Ik vind de piekdrukte rondom rapporten en examens een nadeel. Ik werk in principe maar 23 uur per week, maar kom deze laatste weken dik over de 40 heen. En dat krijg je inderdaad niet uitbetaald als overuren en compenseren is bijna niet te doen.

 3. Als niet-leerkracht zie je vaak alleen de voordelen. Dat geldt overigens voor alle banen, denk ik. Hoe vaak mijn man gehoord heeft: goh, jij mag ook de hele wereld rond, ben jaloers… Nou, wat hij van een ver oord ziet is vaak luchthaven, taxi, hotel, werkplek. Daar zal jouw man over mee kunnen praten ;-). Nu klopt je tweede punt op zich wel, maar dat gaat voor iedereen op vanaf het moment dat je kinderen schoolplichtig zijn. Wij zitten nu ook aan de vakanties vast, of we willen of net. En dus betalen we overal de hoofdprijs bij een vakantie. Ach, het gras is bij een ander altijd groener. Het is makkelijk om bij de ander altijd de voordelen te zien en jaloers te zijn. Over evnteuel nadelen nadenken is te moeilijk, je moet toch wat te mopperen hebben 😉
  (oh ja, nu ken ik een leerkracht die meer dan een maand met de man en gezin op reis mag. Ik kan max 3 weken openemn van de baas… grrr…. hele vette knipoog 😉

  1. Dat is zo met punt twee – toen de oudste in de tweede kleuterklas had, had ik dus loopbaanonderbreking…
   Ja, je moet inderdaad wat te mopperen hebben, wat moet een mens anders! 😉
   Is een beetje zoals het weer… Nu is het weer te heet en te droog…
   Zelfstandigen en truck chauffeurs, militairen en vooral met dit weer mensen in de bouw – ik deed het ze niet na!

 4. Ik snap helemaal wat je schrijft. Ja…vakantie…maar hier is het eerder dan de leerlingen naar school, voorbereiden, nakijken, oudergesprekken (s avonds uiteraard), ouders kunnen je bellen, stress, werkdruk en heel incidenteel terugkomen van vakantie omdat één van je leerlingen iets vreselijks is overkomen….
  Vrije tijd is een rekbaar iets, in het onderwijs.
  Maar het is een prachtvak, dat wel…

 5. Mijn stiefmoeder is wiskundedocent. Het is hard werken in het onderwijs, dat zien de meesten niet! Zolang je maar gelukkig bent met het werk wat je doet, is het goed! Want uit eigen ervaring weet ik dat niks zo erg is als met tegenzin te moeten gaan werken…

 6. Ik begrijp het wel. Het is een heel zware job. Ik werk als peuter leidster en vind Het zwaar… En ik heb niet de voordelen van veel vakantie. Wij mogen maar twee weken opnemen in de zomer. Ook wil wil er ooit echt uit!

 7. Ha! Ik snap je volledig. Hier sta ik ook in het onderwijs (bij de kleintjes, het derde leerjaar). Ik doe mijn job ook heel graag, maar zo frustrerend om telkens dat zinnetje te moeten horen: “jullie hebben toch veel vakantie…”. Ik weet nu al dat ik na twee weken thuis met mijn kids, ga denken: was het maar al weer school 😉.

 8. Na 17 jaar in het voortgezet onderwijs eindelijk de stap gezet om eruit te gaan. Het aller allergrootste nadeel was voor mij de totale onvrijheid. Krijg je een nieuw rooster, dan moet je je daar maar weer naar schikken. En dan de dure drukke schoolvakanties…nooit eens in bijvoorbeeld november of eind januari weg kunnen.
  Ik ben een jaar geleden voor mezelf begonnen en het is de beste stap ooit. Nou moet ik er wel bij vermelden dat mijn man me flink aangemoedigd heeft. Zonder hem had ik de stap nooit gezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.