Zwart kraspapier zelf maken – zoals vroeger

Zwart kraspapier zelf maken – zoals vroeger

Yay, kraspapier maken! Dat doen we gewoon zelf, toch! ?
Ik ben eigenlijk in de veronderstelling dat jullie dat als kind gewoon zelf allemaal hebben gemaakt. Waarschijnlijk heeft zelfs meer dan de helft van jullie dit gewoon al ooit gedaan met de kinderen!
Maar voor het geval dat je nog wel ergens iets weet van zelf zwart kraspapier maken en je het toch niet helemaal meer weet laat ik jullie vandaag zien hoe jullie zelf aan de slag kunnen!

Zwart kraspapier

Tegenwoordig is dat zwart kraspapier ook gewoon te koop natuurlijk! Super simpel! Je koopt een blokje met kraslaag en een bijbehorend kraspennetje en hoppa, je bent vertrokken.
Ze hebben zelfs leuke vormpjes en alles, zodat je alleen de patroontjes nog moet krassen!
Wij nemen van dat soort krasblokken ook altijd mee op vakantie. De kinderen hier in huis vinden het geweldig en je kan het overal doen!
Natuurlijk met je wel rekening houden dat de afgekraste zwarte laagje ook ergens naartoe moet en dat het dus wel wat knoeit! Maar met een stofzuiger, met house keeping die langskomt, of een vochtige doek is er natuurlijk al snel heel wat verholpen!

Zelf maken?

En ook al kan je perfect een krasblok kopen, ik ben nog altijd meer voorstander om kinderen nog meer te laten ‘ontdekken’ van de materialen ze zelf!
Het zelf maken duurt langer en ze kunnen er dus ook langere tijd zichzelf mee amuseren! Ideaal toch?!
Op zich is dit zelfs een beetje een STEAM project – Een wat? Een STEAM project dus.
De laatste jaren is er heel wat te doen rond “Science, Technologie, Engineering, Arts and Mathematics” en kinderen ervaringsgericht laten leren en laten ontdekken. Ik ben helemaal voor, vooral omdat ze er het stukje ‘Art’ ook aan hebben toegevoegd.
De olie in de krijtjes die wij gebruiken hier, stoot het laagje verf net genoeg af zodat het een krasblok wordt! Ik weet nog dat ik het een mega ontdekking vond als kind! 😉

Nodig voor zwart kraspapier:

zwart kraspapier zelf maken

Waskrijt of oliekrijt
Zwarte plakkaatverf
Tafelbescherming
Geutje afwasmiddel
Penseel

Hoe ga je te werk om zelf zwart kraspapier te maken?

 • Laat de kinderen een heel blad vol kleuren met waskrijtjes of oliekrijtjes.

  Waskrijt en oliekrijt hebben veel ‘vet’ en daardoor stoten ze af.
 • Meng de plakaatverf in een kommetje met het geutje afwasmiddel. 
 • Breng een laag van het gemengde goedje aan over de laag waskrijt
 • Laat alles goed drogen. 
 • Kras met een speld, naaldje of een kraspen (prikker van een prikblok kan ook super goed dienst doen) een tekening in het krasblad.

Andere zwarte knutsels en DIY

[inlinkz_linkup id=737741 mode=1]

 

Dit artikel bevat affliate links. Jullie merken daar helemaal niets van, maar moesten jullie een aankoop doen via deze link, dan krijgen wij daar een klein centje voor.

 

21 Replies to “Zwart kraspapier zelf maken – zoals vroeger”

 1. Wij maakten dat ook zelf, maar ietsje anders.
  Wij kleurden met potloden of stiften op een blad (ipv de vetkrijtjes). Daar met zwarte vetkrijt over (ipv de plakkaatverf met afwasmiddel).
  En klaar is kees. Krassen maar 🙂

 2. Jeugdsentiment! Maar ook wij deden it met waskrijtjes. Deze manier ken ik nog helemaal niet. Vodn het altijd super gaaf om te doen. Goh, wat is dat lang geleden 😉

 3. Ja, dit heb ik vroeger ook wel gedaan! Het krassen deden we dan met een kroontjespen en alles zat dan onder de zwarte friemeltjes 😉
  Zwart is toch een lastiger thema dan ik had verwacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.