Zwart kraspapier zelf maken – zoals vroeger

Zwart kraspapier zelf maken – zoals vroeger

Vandaag ga ik met jullie zwart kraspapier maken!
Ik ben eigenlijk in de veronderstelling dat jullie dat als kind gewoon zelf allemaal hebben gemaakt. Waarschijnlijk heeft zelfs meer dan de helft van jullie dit gewoon al ooit gedaan met de kinderen!
Maar voor het geval dat je nog wel ergens iets weet van zelf zwart kraspapier maken en je het toch niet helemaal meer weet… laat ik jullie vandaag zien hoe jullie zelf aan de slag kunnen!

Zwart kraspapier

Tegenwoordig is dat zwart kraspapier ook gewoon te koop natuurlijk! Super simpel! Je koopt een blokje met kraslaag en een bijbehorend kraspennetje en hoppa, je bent vertrokken.
Ze hebben zelfs leuke vormpjes en alles, zodat je alleen de patroontjes nog moet krassen!
Wij namen van dat soort krasblokken ook gewoon mee op vakantie. De kinderen hier in huis vinden het geweldig en je kan het overal doen!
Natuurlijk met je wel rekening houden dat de afgekraste zwarte laagje ook ergens naartoe moet en dat het dus wel wat knoeit! Maar met een stofzuiger, met house keeping die langskomt, of een vochtige doek is er natuurlijk al snel heel wat verholpen!

Zelf maken?

En ookal kan je perfect een krasblok kopen, ik ben nog altijd meer voorstander om kinderen nog meer te laten ‘ontdekken’ van de materialen ze zelf!
Het zelf maken duurt langer en ze kunnen er dus ook langere tijd zichzelf mee amuseren! Ideaal toch?!
Op zich is dit zelfs een beetje een STEAM project – Een wat? Een STEAM project dus.
De laatste jaren is er heel wat te doen rond “Science, Technologie, Engineering, Arts and Mathematics” en kinderen ervaringsgericht laten leren en laten ontdekken. Ik ben helemaal voor, vooral omdat ze er het stukje ‘Art’ ook aan hebben toegevoegd.
De olie in de krijtjes die wij gebruiken hier, stoot het laagje verf net genoeg af zodat het een krasblok wordt! Ik weet nog dat ik het een mega ontdekking vond als kind! 😉

Nodig voor zwart kraspapier:

zwart kraspapier zelf maken

Waskrijt of oliekrijt
Zwarte plakkaatverf
Tafelbescherming
Geutje afwasmiddel
Penseel

Hoe ga je te werk om zelf zwart kraspapier te maken?

 • Laat de kinderen een heel blad vol kleuren met waskrijtjes of oliekrijtjes.
  Waskrijt en oliekrijt hebben veel ‘vet’ en daardoor stoten ze af.
 • Meng de plakaatverf in een kommetje met het geutje afwasmiddel.
 • Breng een laag van het gemengde goedje aan over de laag waskrijt
 • Laat alles goed drogen.
 • Kras met een speld, naaldje of een kraspen (prikker van een prikblok kan ook super goed dienst doen) een tekening in het krasblad.

Linkparty – Zwart

Zoals elke donderdag past deze creatieve post in het thema van de week van de creatieve linkparty ‘Crea-cross‘.
Deze week wordt ik weer bijgestaan door mijn collega blogger Marije, die echt héél trouw de uitdagingen aangaat! Ik vind dat bijzonder fijn om te zien!
Dankjewel Marije! Ga zeker even bij haar kijken voor leuke art journal pagina’s en meer!

Ben je zelf ook creatief bezig geweest rond het thema? Heel fijn als je even komt delen! Link gewoon je (openbare) foto via de blauwe knop die je hieronder kan vinden!
Heb je een linkje toegevoegd? Ga eens rond bij de andere deelnemers en laat een complimentje achter! Dat is altijd fijn.
Delen op social media zal de creativiteit ook alleen maar ten goed komen! Dat vind ik dus geweldig als je dat doet!

Als je foto’s komt linken kan het natuurlijk wel zijn dat je opgenomen zal worden in een ‘best of’ en dat ik dan je foto gebruik. Uiteraard met bronvermelding en linkje!

Volgende week is het thema herfst! Al vind ik, als ik nu naar buiten kijk, dat het thema ook perfect vandaag had kunnen geplaatst worden! Wat een weer!

Voor nu sluit ik af!
Take care en tot snel!

Liefs Ilse

 Loading InLinkz ...

 

Dit artikel bevat affliate links. Jullie merken daar helemaal niets van, maar moesten jullie een aankoop doen via deze link, dan krijgen wij daar een klein centje voor.

 

19 Replies to “Zwart kraspapier zelf maken – zoals vroeger”

 1. Wij maakten dat ook zelf, maar ietsje anders.
  Wij kleurden met potloden of stiften op een blad (ipv de vetkrijtjes). Daar met zwarte vetkrijt over (ipv de plakkaatverf met afwasmiddel).
  En klaar is kees. Krassen maar 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.