Vulkanen ontdekken met kinderen aan de Vulkaaneifel

Vulkanen ontdekken met kinderen aan de Vulkaaneifel

Duitsland vinden wij een fijne vakantiebestemming. We gingen al een aantal keren naar de Moezelstreek. Tijdens onze vorige vakantie gingen we vulkanen ontdekken met de kinderen. De Vulkaaneifel hadden we namelijk nog niet bezocht en dit bleek een echte hit! Daarom zijn we blij dat we deze nu wel op ons lijstje hebben staan! We geven jullie graag wat tips mee om met kinderen te doen in deze mooie vulkanische streek in Duitsland.

Vulkanische streek in Duitsland ontdekken

De mooie vulkanische streek is een mooie vakantieregio. Hoogvlakten, bossen, beken en gezellige dorpjes… wat een rust! Maar onder het aardoppervlak is het er niet zo rustig! 😉
De streek is dan ook ontstaan door vulkanische krachten van lang geleden hebben het landschap gevormd. Deze streek geeft een mooi inzicht in het ontstaan van de aarde.

UNESCO global geopark

Vanaf het jaar 2015 hoort het natuur- en geopark vulkaaneifel tot het UNESCO Global Geapark. Dit is een onderscheiding die ze kregen voor het geleverde werk. Heel wat Geo-musea geven meer informatie over de wetenschappelijke verschijnselen

Wat is een Geopark? 
Een plek waar de geschiedenis van de aarde te bezichtinen valt en geotoeristische infrastructuren voor informatie en musea beschikbaar zijn. Elk geopark wil mensen uitnodigen om ook de andere parken, verspreid over de hele wereld te bezoeken.

Maartrechters en vulkaankegels

We bezochten Weinfelder Maar en Schalkenmehrener Maar. Onze zoon vroeg of het water in de vulkaan regenwater was en ik zei ja, dat was mijn eerste fout van de dag! Hahaha! Later in het museum leerde ik dat het net iets anders in elkaar zit!
Bij een vulkaankegel is het inderdaad zo dat er kratermeren ontstaan met regenwater. Bij een Maar is dat dus grondwater. (Waar uiteraard ook regen bij valt achteraf! 😉 )

We wandelden een stuk rond de krater en we picknickten op een bankje. Je had er prachtige uitzichten en het idee dat je in een vulkaan zit is toch wel bijzonder.

Het landschap in de vulkaaneifel wordt elk jaar een millimeter hoger. De aardkorst is er dunnen dan in andere streken en dus kan er altijd wel weer een actieve vulkaan ontstaan. Gelukkig is het gebied ook gewoon één van de meest onderzochte en geven de meetinstrumenten geen gevaar aan!

Der Brubbel in Wallenborn – een geiser

In het kleine dorpje Wallenborn kan je een geiser gaan bezoeken. Elke 35 minuten spuit de geiser een fontein van 9 graden koud water de lucht in. De geiser kan tot 4 meter hoog gaan, maar toen wij er waren was het ongeveer een meter of 2.
De zwavelgeur die meekomt is ook erg fel.

Je kan Der Brubbel ook bekijken zonder de inkom te betalen, maar voor de 1,5 Euro per volwassene die ze vragen is het toch echt wel leuk.

Der Brubbel

Het Brubbelpad

Als je de geiser hebt bewonderd moet je 35 minuten wachten. Wij hebben dan het Burbbelpad gewandeld. Deze wandeling is 3,5 kilometer en je krijgt heel wat informatie over het dorpje, de geiser en meer terwijl je wandelt in een heel mooi gebied.

Eifel-Vulkanmuseum Daun

Als afsluiter bezochten we het museum in Daun. Je krijgt er informatie over vulkanische activiteit wereldwijd, je kan er interactieve computermodellen zien, je leert er over platentektoniek en ook wat de verschillen zijn tussen Maaren, kegels, geisers en meer! 😉

Met een grote wereldkaart vol lampjes werd er duidelijk gemaakt hoeveel vulkanische activiteit er nog is. De breuklijnen kwamen in zicht.

Er waren ook veel fossielen en gesteenten om te bewonderen en een simulatie van een vulkaanuitbarsting kon worden gedaan door een simpele druk op de knop.

Het kleine museum had veel waardevolle informatie! Ik heb er in ieder geval veel van geleerd!

Platentektoniek in museum van Daun

 

Vulkanen ontdekken met kinderen

De Vulkaaneifel is een zeer mooi gebied om met kinderen te gaan ontdekken. De mooie natuur is al geweldig op zich, maar er valt dus ook veel te ontdekken en te leren over geologie, vulkanisme en meer. Naast het museum in Daun zijn er nog leuke musea om te bezoeken. Ook in Hillesheim is er één, waar kinderen veel stenen kunnen aanraken. In Gerolstein kan je ook fossielen, gesteenten en mineralen uit de streek gaan ontdekken. Ook in Strohn is er nog één met een vulkaancafé.

Voor de actievelingen

De streek leent zich ook perfect om te fietsen, te wandelen en te trailen. Misschien iets minder geschikt om met (kleine) kinderen te doen, maar ik wilde het toch even vermelden.

De vulkaaneifel is dus met andere woorden een prachtige streek, waar kinderen veel kennis zullen opdoen terwijl ze genieten!

Ken jij het gebied? Ben je er al geweest en heb je nog tips voor ons? 

 

vulkanen ontdekken met kinderen

 

 

 

One Reply to “Vulkanen ontdekken met kinderen aan de Vulkaaneifel”

  1. Ik kende deze kant van Duitsland helemaal niet, lijkt me leuk om eens met mijn gezin te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.