Toch hoogbegaafd! Van twijfel naar bevestiging.

Toch hoogbegaafd! Van twijfel naar bevestiging.

Ik vertelde al over alle tekenen van hoogbegaafdheid die ik bij onze zoon had gezien. Maar omdat hij helemaal niet snel leest en gemiddelde punten haalt, veegde ik zelf dat idee van tafel. Eigenlijk was ik best blij, want als hij toch hoogbegaafd zou zijn, dan zou dat heel wat problemen met zich kunnen meebrengen… Veel mensen denken, ten onrechte, dat hoogbegaafdheid geen problemen oplevert en dat alles gemakkelijk gaat! Niets is minder waar!
En dat werd al snel duidelijk toen Warre dan eindelijk naar het eerste leerjaar ging.

Het begon met hoofdpijn, altijd maar hoofdpijn.

Tijdens het eerste leerjaar begon hij te klagen van hoofdpijn… Ik moest in december op controle bij de oogarts en liet alles controleren. Maar zijn zicht was in orde. Hij had/heeft alle schooldagen hoofdpijn…

Ongelukkig in de klas

In november, toen hij in het tweede leerjaar zat, moest ik op zorgcontact komen en daar was ik blij om. Want de dag voor dat de herfstvakantie begon werd Warre ’s nacht ziek. Letterlijk! Ik hield hem dus thuis, want mijn echtgenoot had net een thuiswerkdagje. Vanaf het moment dat Warre echter wist dat hij niet naar school hoefde, klaarde het ziek zijn miraculeus op en heeft hij de hele dag met de Lego gespeeld. Dat is vluchtgedrag en dat wilde ik dus wel even melden op school. En daar, op het zorgcontact, kreeg ik te horen dat onze kleine vriend ongelukkig was in de klas. Dat hij nooit lachte en dat hij dingen niet leek te begrijpen. Dat zijn punten nog wel oké zijn, maar dat ze wilde werken aan het welbevinden. Daar zat ik te wenen.

Google is your friend

Ik weet het wel, het internet heeft niet altijd de juiste informatie als je jezelf niet zo goed voelt, maar ik tikte toch op Google in ‘kind ongelukkig in de klas’ en wat kwam er meer dan eens naar boven?! Inderdaad! Was hij dan toch hoogbegaafd? Ook het stukje hoofdpijn vond ik op verschillende plaatsen terug. Uiteindelijk mailde ik, een beetje radeloos, naar een specialiste hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid met een ‘cry for help’. Een mail vol twijfel en verdriet…
In het antwoord stonden een paar mensen op die me zouden kunnen helpen. Hoogbloeier stond ertussen en ik mailde, na weer een hoop getwijfel, naar hen.

Het intake gesprek

We kwamen bij Bjorn, een coach bij hoogbloeier en die deed met ons een gesprek van 2,5 uur. Hij stelde heel gerichte vragen en we zagen hem heel vaak knikken van herkenning. Op het einde van het gesprek zei hij: “Ik kan het natuurlijk niet bevestigen, daar is een IQ test bij een psychologe voor nodig, maar op basis van wat jullie vertellen zijn er heel veel tekenen van hoogbegaafdheid. De school kan beginnen met verrijking aan te bieden om te zien of dat helpt!”
Maar ik sta zelf in het onderwijs en ik weet hoe dat werkt… Zonder een zwart op wit bewijs gaat een school niets doen. Zeker niet omdat ik wist dat zij dit nooit zouden denken. Er werd op school een ongelukkig ventje gezien dat niet goed kon lezen en gemiddelde scores haalde. Ik vertelde dus ook meteen dat ik verwachtte dat er een IQ test zou worden gevraagd.

Leesvoer

Ik kreeg van Bjorn een paar boeken aangeraden. Voor ons als ouder en ook één voor Warre zelf. Thuisgekomen bestelde ik deze boeken onmiddellijk en een paar dagen later zat ik met tranen in mijn ogen te lezen. Ik had een tekstboek kind. Overal kon ik voorbeelden naast schrijven.

Deze is een echte aanrader. Warre heeft er al heel veel aan gehad. [bol_product_links block_id=”bol_5a59c847469f9_selected-products” products=”1001004002380754″ name=”nou en” sub_id=”nou en” link_color=”54D688″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC95C5″ deliverytime_color=”8F8F8F” background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Is hij dan toch hoogbegaafd? Wat ik ontdekte tijdens het gesprek en in de boeken.

Autonomie

Een hoogbegaafd persoon heeft een grote behoefte om zelf dingen te kunnen beslissen en zelf dingen te doen. Wij benoemde dat bij Warre als ‘een plantrekker’.

Toen hij vier jaar was, werd hij ziek in zijn bed. In plaats van ons wakker te maken had hij zijn lakens van zijn bed gehaald, een andere pyjama aangedaan en zijn vuile pyjama in de wasmachine gestopt. Hij was dan op de bank beneden onder een fleece gaan slapen… Het heeft jaren geduurd voor ik hem zo ver had om het me te komen zeggen.
“Warre, als je ziek bent ’s nachts, dan heb ik graag dat je me dat komt zeggen. Je mag best je lakens en je pyjama zelf doen. Je mag zelfs op de bank gaan liggen als je dat wil, maar een mama weet graag als haar kindje ziek is!”
Nu komt hij het wel vertellen.

Dit schooljaar had hij zich tijdens de turnles bezeerd. Na de school had hij nog ‘sportsnack’. Een sport na school activiteit. Maar hij had zich bezeerd en had dan maar beslist dat hij niets kon gaan doen bij die activiteit en was naar buiten gewandeld. De kleuters hebben echter vroeger gedaan, dus ik was al vertrokken met de meisjes. Gelukkig had een juf hem gezien…

Aanpassen

Bij het allereerste oudercontact in de eerste kleuterklas vertelde de juf me dat alles goed ging met kleine Warre. Alleen zijn pen-greep was verkeerd!? Ik viel zowat van mijn stoel. Zijn pen-greep verkeerd? Ik ben zelf een juf tekenen, als er iets is waar ik op let, dan is het wel de pen-greep. Hij had dat thuis nog nooit verkeerd gedaan! Ik begreep er echt niets van. Een paar weken later zag ik het hem thuis echter ook verkeerd doen en heb ik echt mijn best moeten doen om het hem terug af te leren!

Frustratie en ongewone oplossingen bij het tekenen

Dat hij héél gefrustreerd kon geraken bij het tekenen, dat hadden we al vaker gezien. Het heeft ook lang geduurd voor hij plezier vond in het tekenen. Hoe rustig onze kleine vriend ook is/was, soms vlogen de papieren gewoon in de lucht. En toen las ik in een boek over een hoogbegaafd kind en hoe die een blanke persoon probeerde te tekenen… en meteen schoot me deze tekening in mijn hoofd:

Dit is een tekening van Warre toen hij 5 was. Het is een witte stormtrooper op een wit blad… Want hoe doe je dat? Wit op wit? Dan teken je alleen de zwarte onderdelen…

Verantwoordelijk

Toen hij een tijdje terug naar een verjaardagsfeestje in een speeltuin was geweest, kwam de mama vertellen dat hij op een gegeven moment was komen zeggen dat de andere kinderen iets gevaarlijks aan het doen waren.
Er ligt een bos achter de speeltuin en daar waren ze terecht gekomen. In dat bos ligt ook een gevaarlijke, ietwat verdoken, waterplas.
“Ik denk dat je eens moet komen kijken, want de andere kindjes zijn wel ver in het bos nu en er is daar een waterplas. Dat zou wel eens gevaarlijk kunnen zijn.”

Hij houdt zijn kleine nichtjes in het oog als ze aan het spelen zijn. Hij gaat zijn zusje helpen in het zwembad… Hij is verantwoordelijk in de breedste zin van het woord.

Hij komt zichzelf zo vaak tegen…

Vorig weekend nog stond hij heel verdrietig naast me bij een familiefeestje.
“Wat is er jongen?”
“Niemand wil mijn spelletje meespelen!”
– nee – want ze begrijpen zijn verzonnen spelletje niet.

“D was heel boos omdat ik zijn vriendenboek was vergeten en vorige week stond S te wenen omdat ik zijn vriendenboek nog niet had ingvuld! Waarom?! Het is toch maar een vriendenboek!”

Vorig jaar veranderde een klasgenootje van school omwille van leerproblemen. Voor hem was N een vriend, dus hij vroeg hem ook nog op zijn verjaardagsfeestje.
Dit jaar wilde hij N weer vragen. Ik zeg: “Jongen, N is al jarig geweest en hij heeft je ook niet gevraagd op zijn feestje. Hij heeft nu andere klasvriendjes.”
Zijn ogen stonden zo vol verdriet! Want hij is N na twee jaar niet vergeten, maar N denkt niet meer aan Warre als vriend. Hij was zo gekwetst.

Dus toch hoogbegaafd?

We beslisten dan om bij een expertisecentrum, met een gespecialiseerde psychologe, een WISC V IQ test te laten afnemen.
Mijn man zou meegaan, want ik ben een stresskip en dat zou Warre met zijn twee voelsprieten hebben geweten!
Niet dat het iets zou veranderen! Of hij was hoogbegaafd of hij was het niet… En dat bleef heel dubbel! Want hoe graag ik ook de reden voor zijn ongelukkig zijn wilde weten, ik wist ook dat hoogbegaafdheid niet altijd een zege is… Het kan leerproblemen met zich meebrengen en een ongelukkig kind! (En dat ondervinden we dus helemaal!)
Ik zei wel tegen mijn man die ochtend: “Als het dit niet is, dan weet ik echt niet meer waar ik de oorzaak nog wel moet gaan zoeken. Er zijn zoveel kenmerken, zoveel voorbeelden….”

Inderdaad – toch hoogbegaafd

Tijdens de test-dag kreeg ik rond de middag een appje van mijn man dat Warre het leuk vond. Dat vond ik al een hele opluchting! En toen de test klaar was kreeg ik weer een appje: “De psychologe zei dat het overduidelijk was, we zijn terecht bij het expertisecentrum hoogbegaafdheid.”
En weer zat ik te huilen… Van opluchting omdat we het nu eindelijk wisten! Maar ook omdat ik wist dat dit nog maar het begin was!

Het verslag

In februari komt de bespreking van het verslag op school met het CLB en het expertisecentrum erbij. Maar deze week kreeg ik het verslag al… Weer zat ik te huilen. De leeftijdsequivalenten bij de verschillende onderdelen stonden bij de test. Als je dan ziet dan je zevenjarige kan redeneren als een 13,5 jarige op sommige onderdelen…
Wat doet zoiets met een kind? Zoveel leeftijden tegelijk zijn? Met je lijf je hoofd niet kunnen volgen.
In één van de boeken stond een zinnetje van kind dat het zo uitlegde: “In mijn hoofd zit een race-auto en in mijn handen en mijn lippen zit een oud mannetje. Die kunnen die auto in mijn hoofd niet volgen.”
Toen ik Warre dat zinnetje voorlas begon hij te lachen… Ik vroeg hem: “Waarom lach je zo?”
“Dat is wel zo in mijn hoofd, mama!”

Niet de oplossing – wel basis van het probleem!

Dat hij toch hoogbegaafd is, is natuurlijk niet de oplossing! Dit is de basis van het probleem. We weten nu waarom hij ongelukkig is, waar zijn frustratie vandaan komt. (Loop maar eens achter op motoriek en denk tegelijk maar eens als een 13-jarige).

Maar ik vind dat er een soort rust over Warre is gekomen… Hij weet nu waarom hij anders is, waarom mensen hem niet begrijpen. De psychologe zei hem dit: “Ik ben heel blij dat ik je heb leren kennen en dat ik met je heb mogen werken. Je bent een hele slimme jongen, Warre! Blijf geloven in jezelf!”

De juf vertelde dat ze hem ondertussen al eens had zien lachen in de klas. En Warre vertelde zelfs dat hij bij de zorgjuf geweest was en had mogen vertellen wat hij leuk vond in de klas. Daarop had hij geantwoord dat de Lego en de knex leuk waren. Al de rest niet. Tja… 😉

De weg is nog lang, of beter – de berg is nog hoog – maar straks gaan we samen van het uitzicht genieten!

18 Replies to “Toch hoogbegaafd! Van twijfel naar bevestiging.”

  1. Wat hoop ik dat Warre zijn geluk terug gaat vinden in de klas. Ik had eerlijk gezegd geen idee dat hoogbegaafd zijn zo ontzettend lastig kan zijn voor een kind. Heel duidelijk beschreven.

    1. Heel veel mensen denken inderdaad nog steeds dat hoogbegaafden door school fietsen en allemaal hoge diploma’s zullen halen.
      Heel veel hoogbegaafden geraken depressief en ook de zelfdodingscijfers liggen erg hoog. Welbevinden is dus stap 1!

  2. Het belangrijkste: Warre vindt (h)erkenning nu ook bij zichzelf. Het besef dat hij inderdaad anders is, waarom hij zich anders voelt en: dat dat OK is. Zo fijn te lezen dat hij zelfs in de klas alweer een beetje terug lacht. Het zijn misschien hele kleine babystapjes, maar wel stapjes. Jullie zijn er nog lang niet. Maar weten wat de oorzaak is i.p.v. in het duister blijven tasten, is het begin. xxx

  3. Oh wow… wat een mooi en oprecht artikel. Ik lees gewoon je verdriet én opluchting tegelijk. Hoogbegaafdheid wordt onderschat als ‘probleem’ door de maatschappij. En al helemaal als je nog maar een kind bent. Mensen denken dan meteen; oh, dan ben je toch gewoon slim? Lekker makkelijk toch? Maar het is natuurlijk zo veel meer dan dat. Een kind is in ontwikkeling en leert per (leeftijd) fase steeds meer. En dat wordt ook aangeboden gekoppeld aan die fase wat natuurlijk past bij de norm. Erg logisch. Maar als je buiten de norm valt, vind je geen aansluiting. En daarmee al snel onbegrip. En dan te bedenken dat het hier om een kind gaat die op bepaalde dingen een denkwijze heeft van een veel ouder kind. Dat is zo, zo, zo lastig! En een kind kan die aansturing zelf niet vinden, maar heeft wel nog zijn gevoelens. Oh, wat moet dit moeilijk en zwaar zijn. Maar zoals eerder al gezegd, jij (en jullie gezin) vormen zijn basis en gaan hem hier mooi in begeleiden en steunen. En dat je nu duidelijkheid hebt, helpt daar alleen maar aan bij.

    1. Eigenlijk is het een beetje gek dat mensen dat denken hè. Over de mensen die aan de andere kant van de Gauss curve zitten met hun IQ zal er nooit gedacht worden ‘lekker makkelijk’.
      Terwijl het verschil met ‘gemiddeld’ net zo groot is met de mensen aan de andere kant van de curve…

  4. Knap dat je dit zo open brengt. Wij zullen onze kleine man donderdag testen op aanraden van het school. Er is ook iets maar wat is een groot vraagteken. Ik herken wel heel veel in jouw verhaal en ben blij dat ik niet de enige mama ben die met tegenstrijdige gevoelens zit.

    1. Dag Nele,
      Het was een heel bewuste keuze om hier zo open over te zijn. Want uiteindelijk is het wel een groot stuk privéleven wat ik nu deel. Ik denk altijd goed na over wat ik al dan niet deel op mijn blog. Maar als ik met mijn verhaal nog maar één gezin alles kan laten herkennen en de miserie voor zijn dan is het dat al waard. En ook inderdaad weten dat je niet alleen bent met twijfel en tegenstrijdige gevoelens, dat helpt! Vandaar een open en eerlijk verhaal, waarmee ik echt hoop dat ik voor sommigen een steun kan zijn in hun zoektocht!
      Hoogbegaafdheid hoeft geen probleem te zijn, maar hier heeft Warre er gewoon last van.

  5. Oh, lieverd, ik zit gewoon weer met tranen in mijn ogen. Ik vind het heel dapper van je dat je deze zoektocht met ons wilt delen

    1. Ik heb er goed over nagedacht en hoop met mijn verhaal twijfel te kunnen weghalen bij andere ouders… en het stereotype beeld van een hoogbegaafd iemand te kunnen helpen veranderen.

  6. Hoi, dit is een oud artikel maar ik wil dit toevoegen.
    Hoogbegaafd gaat niet om slim zijn, maar het is het anders denken. Wat is dat? Heel snel denken bijvoorbeeld. Of tegelijk in concept en beeld én beweging. En gevoel.
    Snel links leggen naar situatie / problemen met dezelfde “structuur”. En toegepast zien in een totaal andere omgeving.
    En dat steeds.
    Dus ipv dat je de sommen leert, denk je na over de effectiviteit van het lessysteem. Of beide tegelijk.
    Je bent een persoon met deze skills, net als iemand die al van nature heel goed kan hockeyen. Ofzo.
    Maar dan vinden we het ook heel normaal dat die persoon níet goed is in schaatsen.
    Soms is iemand wel goed om allerlei sporten.
    Als je “slim” bent kan je alles wel makkelijker maar dat betekend niet dat je het leuk vind of goed kan. Een minder intelligent persoon kan toch ook gewoon zeggen, biologie bah nee laat mij maar in de winkel staan. En dat vinden we wel normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.