Spiegelschrift monsters of naam monsters maken

Spiegelschrift monsters of naam monsters maken

Deze opdracht van de spiegelschrift monsters is al echt jaren oud! Ik gebruikte deze manier van kunst maken van je eigen naam al een paar keer in de klas! Het is een project dat eigenlijk niet fout kan lopen en dat dus zeker een succeservaring met zich zal meebrengen! Dat alleen al maakt het geweldig. Maar het is ook een opdracht die niet zo super veel tijd in beslag neemt en ook dat is een pluspunt! Je kan het ook in je ‘extra opdrachten’ mapje steken voor de snelle werkers. Want met een stap voor stap uitgeschreven instructie met afbeeldingen kunnen heel wat kinderen dit perfect zelfstandig tot een goed einde brengen.

Ik zou graag credits geven, maar aangezien dit idee al zo oud als de straat is, weet ik echt niet waar ik de eerste bedenker moet gaan zoeken! Onderaan heb ik nog wel enkel variaties aangevuld van anderen die dit idee wat hebben aangepast!

spiegelschrift monsters

Beeldaspecten

Zoals in elke beeldende opdracht voor de lessen muzo of plastische opvoeding zijn er een aantal beeldaspecten die bij deze opdracht belangrijk zijn. De beeldaspecten zijn in principe de puzzelstukjes die worden gebruikt om je tekening tot een goed einde te brengen.

Natuurlijk gebruiken we hier overduidelijk lijn en vlak.
Maar ook symmetrie is hier een belangrijke om met de kinderen eens aan te halen. Als de naam net is overgeschreven is hij ook in spiegelschrift geschreven. Als de kinderen dan gaan bijtekenen, dan gaat het evenwicht er nog wel zijn. Toch is het dan ook niet helemaal spiegelbeeld meer! Een mooie opening om het beeldaspect evenwicht eens goed te bespreken dus!

Lees ook: werkblad beeldaspecten

Letters in tekenlessen.

Spiegelschrift monsters stap voor stap:

Vouw een A4 blad in de helft. Voor lange namen is dat best verticaal en voor kortere kan dat ook perfect horizontaal.

Laat de kinderen hun eigen  naam in grote letters opschrijven. Dit kan zowel in drukletters als cursief. Ik ben zelf eerder fan van cursief omdat je dan al mooiere organische vormen krijgt om mee aan de slag te gaan achteraf! Zorg ervoor dat de letters aan de onderkant de vouw raken. Dit is echt zeer belangrijk om de opdracht te doen slagen. Laat hen onmiddellijk in een zwarte (of donkere) stift schrijven! Dit maakt het overnemen in de volgende stap meteen een stuk gemakkelijker!

 

Met een lichtbak of een gewoon raam, laat je dan de kinderen aan de andere kant van het blad de naam overnemen. Zeg hen dit zo precies mogelijk te doen! Laat hen eventueel het blad met papiertape even op de raam vastplakken! Dan verschuift de boel minder snel en dan is er dus ook minder snel frustratie!

Laat het blad terug open vouwen. Dan kunnen de kinderen beginnen met hun fantasie de vrije loop te laten. Waar zitten de ogen van het spiegelschriftmonster? Zijn er misschien meerdere ogen of is er net maar één? Wat kan het monster nog hebben? Horens, vleugels, tanden,… Is het een schattig spiegelschrift monster of is het net een heel akelig en boos geval?

Hoe kan je dat eventueel met de kleuren benadrukken? Donkere kleuren kunnen bijvoorbeeld het monster al meteen een ander gevoel meegeven. Bespreek best voor dat de kinderen beginnen enkele ideetjes.

Heb je wat onzekere kinderen in de klas? Het kopieer apparaat brengt redding. Steek het ontwerp van het spiegelschrift monster even onder het kopie apparaat  voor er al aan het ontwerpen is begonnen! Op die manier kan een onzeker kind wel eens een keertje opnieuw beginnen!

Variaties

Op zoek naar de bedenker of de originele blogpost, kwam ik een aantal variaties tegen op deze spiegelschrift monsters! Je kan bijvoorbeeld ook met gekleurd papier en dubbele lijnen werken zoals Dali Moustache heeft gedaan.  Of je kan ook binnen een bepaald thema werken zoals Fun Name Art heeft gedaan.

Lees ook: naamskeletten Dia Los Muertos collage. 

Take care en tot snel,

Ilse

 

10 Replies to “Spiegelschrift monsters of naam monsters maken”

  1. Oh dit is echt heel leuk. Ik deed dit wel eens met figuren knippen. Dan vouwde ik het papier dubbel, knipte het figuur wat ik wilde en als ik het papier openvouwde had ik precies hetzelfde.

  2. Leuk, benieuwd wat je doet als de naam een lus naar beneden heeft, bijvoorbeeld de j. Dan kan het niet precies op de vouwlijn…

    1. Je kan ervoor kiezen om toch in drukletters te gaan werken of je trekt een extra hulplijn in het midden en laat enkel de lussen naar beneden tot aan de vouwlijn komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.