Smoothie etiket ontwerpen met kleurpotlood

Smoothie etiket ontwerpen met kleurpotlood

Als het schooljaar ten einde loopt en we weer zitten te puffen in de klaslokalen, proberen we altijd leuke zomers opdrachten te bedenken voor de leerlingen. Zij zitten al met hun hoofd in de vakantie en wij, de leerkrachten, zouden er liefst ook al zijn. Juni is standaard een erg drukke periode. In België staat er in 2019 een hervorming van het secundair onderwijs op het programma en onze school gaat ook haar structuur aanpassen! Allemaal erg spannend en het brengt ook heel wat extra werk met zich mee. Een kleurrijke opdracht met kleurpotlood, die aan de zomer doet denken, was dus meer dan welkom. Uiteindelijk is het een smoothie etiket van geworden dat de leerlingen mochten ontwerpen!

Fruit

De leerlingen moesten drie soorten fruit uitkiezen die ze zelf wel eens graag in een drankje zouden willen hebben. Ze konden kiezen of ze doorsnedes van het fruit tekenden of de vruchten in zijn geheel, want dat kon uiteraard ook. Deze vruchten moesten dan in een mooie compositie op het etiket van een smoothie flesje worden gezet.

De opdracht zou moeten worden uitgevoerd in kleurpotlood en in gradiënten, dus daar moesten ze bij het schetsen wel rekening mee houden!
In het schetsboek werd een rechthoek getekend die overeen kwam met de afmetingen van het gebruikte flesje.
Wij gebruikten een glazen flesje van koffiemelk. Maar het kan natuurlijk ook perfect voor een plastic flesje ontworpen worden.

smoothie etiket ontwerpen met kleurpotlood

Lettertype en naam voor op het smoothie etiket

Een originele naam met letters die mooi passen bij het drankje moesten ook worden ontworpen. Dan moest alles samen worden gezet en mooi worden uitgewerkt in een rechthoek!
Als het geheel dan klaar is, kan het op het flesje worden geplakt met knutsellijm!

Ontwerp van het etiket uitwerken

Op een dun tekenpapier konden de leerlingen dan hun ontwerp van het smoothie etiket uitwerken met kleurpotlood. Dikker tekenpapier is moeilijker rond het flesje te buigen, vandaar dat we voor de dunnere versie gingen. Kies wel voor tekenpapier en niet voor printerpapier. Dat geeft mooiere resultaten bij het maken van de gradiënten.

Een etiket is ook maar een etiket

Daar zaten de leerlingen dan met een mooi etiket op een glazen flesje… Dat was ook zo maar een zielig zicht! We gingen dus met ecoline en water aan de slag om ervoor te zorgen dat het flesje niet alleen een label kreeg, maar ook gewoon ‘echte smoothie’ in het flesje zelf. Mijn collega had nog een bakje met kurken stoppen die konden dienen om het geheel goed af te sluiten. (yess, soms is het zo goed dat wij van die verzamelaars zijn van ‘rommel’! ; ) )

Ecoline geeft onmiddellijk een enorme felle kleur aan het water en dat vonden de leerlingen uiteraard geweldig! (En ik ook! 🙂 )
Schorten dragen is bij dit stukje van de opdracht echt wel aan te raden en plastic handschoenen zijn ook niet echt een overbodige luxe!

Het leuke is dat er ook kan gemengd worden en dat dus de kleurenleer ook nog een keer aan bod komt!

Lees ook de kleurencirkel als werkinstrument in de klas.

Allemaal op een rij.

De leerlingen vonden het een leuke opdracht! Ze waren blij met de resultaten en ik ook!
Ik denk dat ik hem in september nog een keer doe met de nieuwe klas, dan kunnen de resultaten op de tentoonstelling komen in de openbare bibliotheek. Daar stellen we elk jaar tentoon!

Als je graag wil linken naar een kunstenaar of kunststroming, dan zou ik gaan voor Andy Warhol. Zeker op vlak van kleurgebruik leunt hij wel aan bij deze opdracht. Bovendien heeft hij ook heel wat schilderijen van fruit gemaakt.

Lees ook: creatieve vruchten illustraties.

Pin voor later:

Crea-cross linkparty – thema zomer!

crea-cross zomer

Heb jij ook een leuke zomerse foto, een DIY project of een creatief zomers project? Link het onderaan via de blauwe knop ‘add link’.

Het wel toevallig dat Melanie ook aan de slag ging met een drankje! Bij haar kan je een glaasje limonade leren maken uit papier!

Natascha maakte een strandlaken! Ook super zomers natuurlijk! Vergeet mijn twee co-hosts geen bezoekje te brengen, ze hebben zoveel inspiratie om te delen met jou!

Take care en tot snel

Liefs Ilse

[inlinkz_linkup id=784348 mode=1]

5 Replies to “Smoothie etiket ontwerpen met kleurpotlood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.