Een blog optimaliseren voor Google, hoe doe je dat?

Een blog optimaliseren voor Google, hoe doe je dat?

Elke blogger wil graag dat zijn plek op het wereldwijde web gevonden wordt, want dat betekent bezoekers. Toen ik begon met bloggen had ik echt NO CLUE! Het is ondertussen acht jaar geleden dat ik begon met wat van mijn tekenlessen met twee regels tekst en een foto op het internet te zetten. Ondertussen heb ik echt wel veel bijgeleerd, maar uiteraard valt er altijd meer te leren! Eén van de dingen waar ik echt nog wel te kort in schoot was SEO: Search engine opitimazation dus of in gewone mensentaal: Een blog optimaliseren voor Google. Hoe doe je dat dan? Op het kennis event Blogger By Nature van vorig weekend leerde ik echt enorm veel bij!

Wat ik al deed aan SEO

De meeste bloggers hebben Yoast geïnstalleerd. Dat is een plug-in (noem het een app voor je blog) die je helpt om je teksten zo te schrijven dat Google ze makkelijker kan vinden en dus ook kan laten zien!
De plug-in helpt je om je teksten goede titels te geven. Ze geeft aan hoeveel keer het trefwoord dat je gekozen hebt voor een bepaald artikel wordt gevonden in je tekst. Woorden worden ook geteld en tussentitels worden ook geanalyseerd. De foto’s in het artikel worden doorgelicht. Je kan een korte omschrijving geven, ook wel meta genoemd, die Google helpt om mensen jouw artikel te laten zien als mensen er naar zoeken. Je wordt met Yoast snel beter in het teksten schrijven die beter zijn voor je SEO… dacht ik  dus: “Yay, ik ben een heel stuk op weg! Hoera!”

Maar er is zoveel meer dan gewoon wat tekstjes typen

Op de training bleek echter dat SEO echt wel veel meer was dan tekstjes schrijven met een keywoord dat vaak voorkomt en waar genoeg woordjes in staan…

Holistische SEO – een blog optimaliseren voor Google (en andere zoekmachines)

En daar was de voor mij nieuwe term: ‘holistische SEO’. Wat was dat nu weer voor een beest?

Wel, holistische SEO is net een combinatie van dingen die je website of blog goed moeten doen om goed te scoren in Google.  Een blog optimaliseren voor Google doe je onder ander door:

 1. De snelheid waarmee je pagina wordt geladen.
 2. De structuur van je site.
 3. De content die je schrijft.een blog optimaliseren voor Google

De snelheid van je pagina

Voor je lezers is het natuurlijk super handig dat jouw pagina snel geladen wordt. Voor Google lijkt het een meetinstrument te zijn waarmee zij kunnen zien hoe serieus je jouw website neemt.
Op de training moeste we allemaal onze pagina eens ingeven in Google Pagespeed Insights. 
Daar krijg je dan te zien hoe snel of, in mijn geval, hoe traag jouw blog laadt.
Gelukkig is dat niet het enige wat je te zien krijgt. Je krijgt ook een lijstje tips om te zien wat kan veranderen om jouw pagespeed voor mobiele toestellen en voor desktops te versnellen.

Mijn man en ik gingen aan de slag om de snelheid van mijn blog omhoog te krijgen. Ik scoorde in de 60 procent en dat is echt niet zo goed!
Met behulp van een paar plugins zoals Autoptimize, Imagify te installeren en kiezen welke vertragende plugins (zoals bijvoorbeeld Sumo bij mij) er af moesten, kregen we de snelheden omhoog.
Mijn mobiele snelheid is nu 100 procent en op desktop 99. Missie geslaagd dus.

Het is een hele zoekactie geweest om te vinden welke plugins nu wel en niet werken. Bij elke blog lijkt dat anders te gaan. Ik hoorde bloggers waarbij de ene plugin het wondermiddel bleek te zijn, maar bij de andere heel het uitzicht naar de vaantjes deed… Trial and error dus!

Hoe je blog optimaliseren voor google

De structuur van je site

Iets wat ik al wel wist, maar waar ik nog te weinig aan had gedaan, was de structuur van de site. Het moet voor Google duidelijk zijn waar jouw website over gaat. Hoe gemakkelijker je het hen maakt door duidelijkheid, hoe beter je zal scoren.

Je zorgt er dus voor dat je niet te veel categorieën hebt en dat ook de subcategorieën zijn toegevoegd. Tags zijn ook belangrijk!
Intern linken zorgt ervoor dat Google snapt welke stukken tekst op jouw blog bij elkaar horen.

Je kan ook Cornerstoned artikelen schrijven. Dit zijn de beste artikels binnen jouw (sub)categorieën. Je linkt dan vanuit andere artikelen binnen dezelfde categorie naar die blogpost. Binnen Yoast kan je aanduiden welke artikelen voor jouw blog cornerstoned zijn.

De content die je schrijft

Gelukkig gaat het ook nog over inhoud! Als jouw blog geen inhoud heeft, zal je niet snel in zoekresultaten verschijnen. Mensen moeten natuurlijk ook gewoon nuttige dingen op jouw webstek kunnen vinden! Voor jezelf beslissen wat je voor mensen precies wil betekenen is daar een heel belangrijk ding in! Ook daar heb ik de laatste dagen serieus over nagedacht.

Een blog optimaliseren voor Google doe je dus door een goede combinatie te maken van degelijke inhoud, een duidelijke structuur op je website en door te zorgen dat jouw pagina snel wordt geladen op zowel mobiele toestellen als desktops!

Yoast Premium

Ik kocht ook Yoast premium aan. Het is nog te vroeg om echt conclusies te trekken, maar tot nu toe ben ik al wel blij mee. Meer trefwoorden kunnen toevoegen is echt wel fijn. In de premium versie kan je ook zien welke artikelen geen inkomende linkjes krijgen.  Dat onderdeel heeft de mooie benaming ‘verweesde content’ gekregen. Op die manier wordt het makkelijker om artikelen die ‘familie’ zijn met elkaar te linken!

Premium geeft ook suggesties om intern te linken. Maar dat zit soms toch helemaal fout. Als ik nu opzij kijk naar de link suggesties die hij me geeft, zit hij er toch wel wat naast. Een zeilkamp en een vakantie in de Moezel zijn precies niet echt toepasselijk voor dit artikel! Maar ik veronderstel dat het wel beter zal worden als ik zelf de structuur ook heb verbeterd?!

Een blog optimaliseren voor Google is echt een werkje van lange adem. Ik wou dat ik dit had geweten toen ik begon! Nu gaan er echt uren werk in kruipen om het goed te krijgen.

Toch ben ik erg nieuwsgierig naar wat deze kennis me zal brengen! Gaat mijn blog echt door Google meer getoond worden en gaan er ook echt meer bezoekers komen?

Door veel te lezen, uit te proberen en te vragen, leer ik bij. Ik hoop dat bloggers die mij volgen hier ook iets aan hebben! Elkaar vooruit helpen is in mijn ogen zo belangrijk! 🙂

Ik vind het in ieder geval super spannend!

Take care en tot snel

Liefs Ilse

 

15 Replies to “Een blog optimaliseren voor Google, hoe doe je dat?”

 1. Och wat een fijne tips Ilse! Daar kan ik wat mee! Ik vond in het begin yoast maar ingewikkeld. Ik dacht, wat maken die rode bolletjes nou uit. Maar inmiddels heb ik dat bij alle artikelen op groen staan en ik merk duidelijk verschil! En ik denk dat dat ook geldt voor de aandachtspunten hierboven in jouw artikel. Nu nog een artikel schrijven over waar bloggers de tijd vandaan kunnen halen?

 2. Ik heb ook premium aangeschaft en ben er ook blij mee, vooral de extra keywords. Vorig jaar begon ik met de corner stone contents maar nooit afgemaakt. Daar wil ik nu echt mee aan de slag.

 3. Snelheid moet bij mij ook omhoog. Ik ga mijn blog uit handen geven zodat er met een paar codes een aantal plugins af kunnen. De rest heb ik vanaf dag 1 al op orden. Had er veel over gelezen voordat ik begon. Ben een groot fan van de voor dummie boeken. Wordt alles in jip en Janneke taal uitgelegd. Ben nu bezig om wel al mijn oude content na te lezen, bij te schaven en foto’s waar kan te verbeteren. Hele klus. AG ja bloggen houd je altijd bezig.

 4. Google is wel oppermachtig, he? Toch heeft ook veel van je laadsnelheid te maken met je hosting partij en wat die wel of niet toestaat. Misschien dat dat verklaart waarom de ene plugin (geen app… ik snap die vergelijking echt niet :S) bij de een prima draait en bij de ander niet. Dat kan ook in combinatie met je theme zijn, overigens.
  Yoast analyseert alleen tekst, geen foto’s. Het gaat om de alt-attributen van je foto’s, niet of ze goed zijn: maar of er uberhaupt een beschrijving bijstaat voor mensen die afbeeldingen tonen uit hebben staan in hun browser én voor google om je afbeeldingen aan de hand van je tekst te categoriseren.
  Vergeet ook niet dat google en yoast automatisch analyseren. Of je tekst lekker loopt, en leesbaar is (echt leesbaar voor mensen, niet zozeer obv de algorithm van leesbaarheidstests van yoast) bepalen mensen die je blogs lezen. Schrijf voor hen; schrijf voor mij. Als je inhoud en stijl me aanspreekt, link ik naar je of vertel andere op een andere manier over je blog.
  Uiteindelijk schrijf je voor je publiek.

  1. Hosting doen we zelf. En ja, het thema, daar zijn we ook achter met een paar.

   Veel mensen die niet met websites maken of bloggen bezig zijn, weten niet wat een plug-ins is. Toen ik dan zei dat het iets was wat je kon installeren om iets voor je opje website te doen zoals een Instagram feed laten zien, zei iemand me:”Ohhh, een soort app.” Daar komt het dus vandaan 🤣
   Het inderdaad iets totaal anders dan een app, maar voor leken lijkt het een vergelijk die werkt. Misschien had ik gewoon wat meer uitleg bij het woord plugin moeten geven… I get your point.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.