Schermtijd bonnen printable – afspraken rond schermtijd

Schermtijd bonnen printable – afspraken rond schermtijd

Schermtijd bezorgt in heel wat gezinnen toch wel wat wrevel. Bij het ene gezin zijn schermtijd regels héél erg strikt en bij andere gezinnen doen ze gewoon niet aan schermtijd. Ik moet eerlijk bekennen dat wij tot groep twee behoorden. Maar sinds deze zomer hebben we daar verandering in gebracht en gebruiken we schermtijd bonnen. Hoe en waarom we daartoe kwamen, leg ik graag uit!

Geen beeldschermtijd

Hoewel wij geen schermtijd beperkingen oplegden aan onze kinderen waren er wel afspraken. Voor school wilde ik bijvoorbeeld géén schermpjes. Ik weet nog dat een juf tegen mijn zus eens vertelde dat ze aan de ogen van de kinderen kon zien wie er al TV had gekeken en wie niet en ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Bovendien vind ik die overvloed aan prikkels echt niet ideaal voor onze gevoelige kinderen. Maar zolang de schermtijd vrolijk werd afgewisseld door andere dingen en dat ze ook voldoende gingen spelen, vonden wij het niet echt nodig om er echt een schermtijd aan te koppelen. Bovendien zitten zowel papa als mama nogal veel aan een scherm en ja, dat is voor het werk, maar toch!

Waarom dan wel schermtijd?

Langzaam aan zag ik, vooral bij de oudste, een kanteling. Het spelen werd minder, hij plakte steeds vaker aan een schermpje. Het was ofwel de computer, de TV voor Netflix of de Nintendo Switch en het werd op een gegeven moment echt erg. Hem dan uit die zetel krijgen en naar buiten sturen werd soms echt een gevecht en daar had ik dus geen zin in!
Ik wilde dus wel schermtijd gaan invoeren, maar hoe doe je dat dan?! Daar waren we nog niet zo snel uit! Dus probeerde ik hem uit de zetel te krijgen voor gezelschapsspelletjes, te triggeren met leuke projecten en uitstappen en dat werkte wel enigszins.

Het gevaar voor de vlucht naar het scherm

Tijdens mijn opleiding tot expert HB kreeg ik dan onder ogen dat bij begaafde kinderen het scherm echt als een vlucht kan gaan werken. Dat ze zich helemaal van de realiteit gaan onttrekken en gaan leven voor die digitale werelden van de spelletjes en de TV. Blijkt dat je als ouder écht wel waakzaam moet zijn bij hen dat het niet totaal de verkeerde kant uit draait. Onze oudste heeft een visueel ruimtelijke leerstijl en kon echt helemaal verdwijnen in een spel of een serie. En naar mijn gevoel was het écht niet meer oké. Mijn buikgevoel begon te protesteren! 😉
En daar tijdens die opleiding, waar ook veel andere ouders waren met begaafde kinderen, kwam een andere ouder opzetten met haar schermtijd bonnen.

Schermtijd bonnen?

Ze had kaartjes gemaakt met een waarde van 30 minuten schermtijd. In het begin van de week kreeg haar kind de schermtijd bonnen uitgereikt en mocht hij ze vrij spenderen binnen de afgesproken regels. Die regels konden dan zijn: niet voor school, niet als je huiswerk niet af is, niet als je taakjes niet afgewerkt zijn,…
Waren de schermtijd kaartjes echter op, dan was het ook gedaan voor die week. Het bleek bij haar bijzonder goed te werken!

De introductie van de schermtijd bonnen

We gingen aan de tafel zitten voor een familie vergadering. We vertelden dat we het belangrijk vonden dat de kinderen voldoende bewogen en speelden. Dat het heel belangrijk was om dingen te leren en met elkaar te leren omgaan. Bleek dat de oudste dochter dat ook vond, want ze wilden vaker een spelletje doen of buiten spelen, maar dan wilde er niemand mee omdat ze aan hun schermpje zaten! (Oeps! Dat was confronterend zeg!).
De kinderen gaven aan dat ze het begrepen waarom het nodig was om voldoende te spelen en schermen te beperken. Samen met hen spraken we dan af dat er schermtijd bonnen zouden komen en dat ze die dan konden spenderen aan TV, computer of Nintendo switch.
Ze komen aan ons betalen met die schermtijd bonnen!

Wat valt onder schermtijd?

Onze kinderen zijn nog te klein voor een GSM, dus die is niet van toepassing. TV, Nintendo Switch spelletjes (uitgezonderd werkplaats van Nintendo Labo) en YouTube vallen in het algemeen onder schermtijd.
Programmeren in Code Combat, informatie opzoeken op internet, instructies opzoeken voor knutsel projecten, Bingel en huiswerk vallen uiteraard niet onder schermtijd!

Hoe loopt het?

Over het algemeen sputtert vooral de oudste nogal eens tegen als zijn bonnen op zijn. Hij moest er het meest aan wennen, het was dan ook voor hem dat we het wilde invoeren. De meisjes beginnen vaak nog terug te spelen onder hun schermtijd – hahaha – dat zit dus wel goed.
We hebben een klokje zodat het heel duidelijk is wanneer de tijd afgelopen is.

Schermtijd op de opvang telt niet mee, maar ook hier willen we voor school niet dat er naar een scherm wordt gekeken.

Meer lezen over beeldscherm beperkingen of net niet bij anderen?

Miz Flurry maakte een handige printable met schermtijd regels!

Bij Sofie Lambrecht lees je meer over geen schermtijd gebruiken, waar ik helemaal in mee ging tot het fout begon te lopen bij onze zoon. Ik denk ook echt dat het bij onze dochters wél goed zou zijn blijven gaan zonder de beperking. Zoals ik al zei gaan ze zelfs ‘in’ hun schermtijd spelen.

Schermtijd bonnen printable

Wil jij onze schermtijd bonnen ook gebruiken? Dat kan! Print ze af, knip ze uit, plooi ze tegen elkaar met de achterkantjes en lijm deze vast!  Leg ze dan onder het lamineer apparaat en knip ze terug uit!

Laat ons zeker weten of het werkt of niet bij jouw kinderen. Klik op de afbeelding op jouw bonnen te downloaden en af te printen!

 

schermtijd bonnen

Take care en tot snel

Ilse

 

 

2 Replies to “Schermtijd bonnen printable – afspraken rond schermtijd”

  1. Geen schermtijd bij ons … al merk ik ook dat zoonlief echt niet genoeg speelt. Om eerlijk te zijn … voor mezelf zou ik ook zo’n bonnen moeten inschakelen.

  2. Weet je … dit zou voor volwassenen misschien ook wel eens goed werken. Voorheen hadden wij in huis nog wel de afspraak dat op vrijdagavond de computers niet aangingen. Maar nu heeft dat minder zin omdat we dan snel naar onze telefoon grijpen. Die zijn tegenwoordig net zo sterk als mijn allereerste desktop.
    Ik geloof het meteen dat begaafde kinderen/tieners/volwassenen zich graag terugtrekken in een virtual wereld: spelletje, online community, iets wat je meer onder controle hebt. Het is aantrekkelijk omdat je het gevoel hebt dat je de vrijheid hebt op je eigen tempo (snel) dingen te doen en je niet sociaal bezig hoeft te zijn als je dat niet wil (je kunt een ingame chat negeren, en alleen aan deelnemen als je behoefte hebt of iets goed doorgedacht hebt).
    … En daar zitten mijn gozer en ik dan vanavond: naast elkaar, desktop aan, sociaal als we er zin in hebben. Zacht geklik van de muis en het rammen op het toetsenbord.
    Misschien nu maar voorstellen om offline te gaan. En die bonnen uitprinten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.