Sam en de Schaduwridders – Graphic novel voor kinderen

Sam en de Schaduwridders – Graphic novel voor kinderen

Kinderen die het moeilijker hebben met lezen door dyslexie of lateralisatie problemen aan het lezen krijgen is echt geen klein bier. Ik had voor mijn zoon zo’n verwachtingen toen hij ging leren lezen. Want hij wil altijd alles weten en heeft super veel fantastie. Dan denk je dus als mama dat het er één gaat worden die graag gaat lezen. Maar dat lezen ging absoluut niet vlot en heeft enorm veel frustratie opgeleverd. Ondertussen is zijn leesniveau wel oké, maar zijn voorliefde voor boeken met ondersteuning van tekeningen, graphic novels dus, blijft als “beelddenker”! Sam en de schaduwridders lag hier al een tijdje, maar ik had onze zoon nog steeds niet zover om eraan te beginnen. Tot een paar dagen geleden…

Sam en de Schaduwridders

Het verhaal

Het avontuur van Sam speelt zich af in de Middeleeuwen. Sam trekt samen met zijn oom, die troubadour is, rond. Hij zou eigenlijk op de luit moeten leren spelen, maar Sam wil veel liever Ridder worden.
Koning Brutus, die aan de macht is, ontvoert zijn oom en dan schiet Sam in actie. Samen met een aantal weeskinderen en een tovenaar op pensioen gaat hij alles geven om het koninkrijk terug aangenaam te maken. Zo fijn als het was onder het bewind van de vorige koning.

De grafische ondersteuning

Toen ik mijn zoon vroeg of hij ‘Sam en de schaduwridders’ grappig vond zei hij dat het vooral de tekeningen waren die hij geweldig leuk vond. De cartoon stijl ondersteunt het verhaal en maakt het nog wat grappiger.
Toch, toen ik het boek ging lezen, vond ik toch ook grappige verwijzingen in de tekst. (Bijvoorbeeld hoe Sam verteld over de Middeleeuwen, waar nog geen asfaltwegen zijn of een tandenborstel 😉 )

Educatief

Hoewel het hele verhaal fictie is, leren de kinderen tijdens het lezen toch heel wat over de periode waar het verhaal zich afspeelt. Woorden zoals luit, ministreel worden door de context of gewoon letterlijk uitgelegd op een grappige manier.

Verrassende personages

Het meest verrassende personage blijkt Sam zelf te zijn. Ik zou zo graag verklappen waarom, maar dan verbrod ik het echt voor de kinderen die het boek willen lezen.
Argh! Dit is echt moeilijk om niet gewoon te vertellen!

Voor wie raad ik Sam en de schaduwridders aan

  • ‘beelddenkers’
  • kinderen met dyslexie of lateralisatie problemen
  • liefhebbers van historische verhalen
  • fans van avontuur
  • kinderen die graag boeken met humor lezen
  • meisjes! (écht waar! meisjes!) – jongens vinden het ook geweldig, maar misschien zijn er net mensen die dit boek eerder voor een jongen zouden kiezen! Laat ook meisjes er mee starten! Geloof me!

Wat onze zoon vertelt over Sam en de Schaduwridders

De tekeningen zijn grappig!
Sam is het leukste personage en het meest verrassend, want Sam ——————— (sorry dat deel heb ik geschrapt, het zou een spoiler zijn!)

Ik zou het boek zeker aan anderen aanraden om te lezen! Het was super snel uit en ik ben dan maar meteen opnieuw begonnen!

Sam en de schaduwridders in het kort:

Dit is een aanrader voor alle kinderen. Zowel jongens en zeker ook meisjes gaan hier blij van worden. Het verhaal is avontuurlijk en hier en daar wat leerrijk. De tekeningen maken het geheel grappig! Dit is een heerlijke graphic novel voor kinderen vanaf 10 (of vlotte lezers!).

Product specificaties van het boek:

Auteur: Licoln Peirce (bekend van de Niek de Groot boeken)
Uitgeverij: De fontein

Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Druk: 1
Verschijningsdatum: maart 2019
Aantal pagina’s: 288 pagina’s (laat je niet afschrikken – het is een graphic novel!
Aanbevolen leeftijd: 10 – 12 jaar (maar onze 8-jarige vond het al geweldig en las het twee keer na elkaar!)
Koop het boek Sam en de schaduwridders via bol.

Dit was weer een top boek om te mogen lezen en aan jullie voor te stellen!

Wat denk je? Iets voor jouw kind?

Lees ook: onze andere uitgebreide boek reviews.

Take care en tot snel

Liefs Ilse

Sam en de schaduwridders review

2 Replies to “Sam en de Schaduwridders – Graphic novel voor kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.