Nuttige lectuur over hoogbegaafdheid: mijn persoonlijke lijst.
Ondertussen heb ik al heel wat gelezen over hoogbegaafdheid, aangezien we nu weten dat onze oudste effectief hoogbegaafd is. Mensen vroegen me al verschillende keren welke nuttige lectuur over hoogbegaafdheid ik dan allemaal had gelezen. Vandaar dat ik vandaag mijn persoonlijke leeslijst met boeken en webartikels over hoogbegaafdheid ga delen. Waarschijnlijk zal deze lijst nog worden uitgebreid, want als mama wil je gewoon zoveel mogelijk weten om je kind zo goed mogelijk te kunnen bijstaan.
Nuttige lectuur over hoogbegaafdheid: Boeken
- Hoogbegaafd, als je kind (g)een Einstein is – Tessa Kieboom
Als er één naam bekend is in Nederland en Vlaanderen om haar deskundigheid rond hoogbegaafdheid, dan is dat uiteraard Professor Dokter Tessa Kieboom.
Dit boek nuttige lectuur over hoogbegaafdheid en is een onmisbare basis voor zowel ouders als voor leerkrachten!Het boek is mooi opgedeeld. Het begint met de uitleg wat hoogbegaafdheid eigenlijk is. Ik haalde bijvoorbeeld daaruit dat een kind een hoog IQ kan hebben en toch niet hoogbegaafd is… Bij hoogbegaafdheid is er een zijns-luik dat niet mag onderschat worden.
De misverstanden en het stereotype beeld van de hoogbegaafde wordt uitgelegd en geloof me, dat zijn er nog echt veel! Het idee van het wonderkind wordt in dat deel gewoon onderuit gehaald…Daarna gaat het boek over naar hoogbegaafdheid op school. Dat deel zou in mijn ogen verplichte lectuur moeten zijn in de lerarenopleiding en voor alle leerkrachten. Signaleren, hoe met ouders omgaan die komen vertellen dat hun kind hoogbegaafd is, …
Ben je leerkracht? Lees dat deeltje (en liefst gewoon de hele boek! 😉 )Dan komt het deeltje voor de ouders. Je kind IS anders en daar moet je dus je opvoeding ook op afstemmen. Veel dingen hadden we zelf gaandeweg al wel aangepast. We weten dat Warre heel opstandig kan reageren bij dingen die niet eerlijk zijn en dat hij altijd moet weten ‘waarom’. Soms komt er nog wel eens: “Omdat ik het zeg!” uit mijn mond, maar ik weet dat zoiets eigenlijk totaal geen zin heeft. Als ik hem een goede uitleg geef waarom, dat zakt de opstandigheid meteen weg. Ik durf de vraag tegenwoordig ook terugkaatsen: “Waarom mag je nu geen frisdrank drinken?” – “Het is geen feestje, we hebben geen frietjes gegeten en het is te laat, want dat is niet goed om rustig te slapen.”
Keywords: respect en vertrouwen. – maar dat geldt in mijn ogen bij elk kind dat je aan het opvoeden bent! 😉Het boek eindigt met een paar mooie stukjes ‘uit het leven gegrepen’, waar ouders van deze kinderen enorm veel herkenning in zullen vinden!
- De begeleiding van hoogbegaafde kinderen, herziene editie – James T. Webb, Edward R Amend, Janet L. Gore, Arlene R. Devries. Dit boek is uit het Engels vertaald en bevat enorm veel tips om hoogbegaafde kinderen op te voeden. Ook dit boek is voor ouders en leerkrachten in mijn ogen onmisbare lectuur.
Handvatten en voorbeelden in overvloed om mee aan de slag te gaan! - Hoogbegaafd, ‘Nou en’ – Wendy Lammers van Toorenburg
Dit boek was vooral voor Warre zelf een hele mooie ontdekking. Toen we bij Hoogbloeier, het expertisecentrum, vandaan kwamen en dit boek hadden besteld werd ook duidelijk dat we ‘iets’ tegen Warre zelf moesten gaan uitleggen. Hij moest weten ‘waarom’ hij naar die speciale dokter moest en ook waarom we dachten dat hij zich wat anders voelde dan de andere kindjes.’We denken dat er een snelle computer in je hoofd zit.”
“Pffff, hoe kan dat nu? Ik kan maar super traag lezen!”
Daar kwam al een stukje frustratie naar boven! Hij geloofde zelf niet dat hij een snelle computer in zijn hoofd had, want hij las traag en de tafels krijgt hij er niet in! (Niet geautomatiseerd in ieder geval! 😉 )Maar hij herkende wel veel van de andere voorbeelden en het ‘anders’ voelen.We deden de ‘Circle of trust’ – waarbij ze moeten aangeven door een centrum met ringen er rond, wie ze vertrouwen en wie niet. Daar kwamen een paar verrassende resultaten uit.
We ontdekten ook dat hij vooral zichzelf aan het aanpassen was door de vraagjes uit het boek.
Hij wist dat hij naar de speciale dokter moest. De dokter die kan zien welk gereedschap je hebt. Want elke persoon heeft een doos met gereedschap meegekregen. De ene heeft echter speciale tangen en hamertjes die de andere niet heeft. Zo werd het uitgelegd in het boek. Heel visueel en enorm veel herkenning voor hem erin!
Om een kind hoogbegaafdheid uit te leggen is dit boek onmisbaar. - Ik leer anders.Dit is een leerwerkboek voor beelddenkers en dus niet specifiek voor hoogbegaafde kinderen. Dit boek kan ook heel nuttig zijn voor mensen met dyslexie of andere leerproblemen. (Zoals je op de cover kan lezen!)
Warre is iemand die visueel ruimtelijk leert, volgens de test. Het is dus een ‘beelddenker’. Om dan te leren lezen zoals de meeste kinderen leren lezen, is voor hem een extra klik maken. (Zo legde de psychologe het uit!). Hij moet gewoon ‘omdenken’. En dat gaat hem wel lukken, maar het gaat gewoon langer duren. Dit boek kan daarin helpen.
Ik ben nu een dikke week met hem bezig, maar ik beperk het wel. Hij zit al zoveel uren op school, ik wil hem niet pushen. Maar ik heb het gevoel dat het wel werkt.
- Het meisje dat nooit fouten maakte
Een boek over het aanpakken van perfectionisme met kinderen, in de klas of thuis. Het boek gaat over een meisje dat een mindset shift doormaakt naar een growth mindset.
Een echte aanrader voor je schoolbibliotheek, met een lesplan dat te downloaden is via de link in het boek.Lees ook het complete artikel over “Het meisje dat nooit fouten maakte”.
Nuttige lectuur over hoogbegaafdheid: Web-lectuur
Op de blog van Hoogbloeier:
- Het signaleren van hoogbegaafde kinderen in de klas.
- Wie is de hoogbegaafde onderpresteerder?
- Do’s and don’ts bij hoogbegaafdheid in de klas.
- 8 tips om te compacten en te verrijken in de klas.
- Plak niet te snel een label hoogbegaafd bij een kind met een hoog IQ.
Bureau beeldvisie
Dit is ook erg specifiek voor Warre zijn manier van leren en is dus nuttig voor mensen die ook een beelddenker in huis hebben! 😉
Nuttige filmpjes:
10 mytes over hoogbegaafden (in het Engels)
Groeimindset:
Sommige kinderen (al dan niet hoogbegaafd) komen vast te zitten in een vaste mindset. Om te blijven leren en te blijven groeien hebben ze een groeimindset nodig. Daar is nog heel wat over te vertellen, maar dit filmpje laat het al zien: nooit opgeven!
Dit was mijn persoonlijke lijst van nuttige lectuur over hoogbegaafdheid. Ik hoop dat er velen iets aan zullen hebben. Als er iemand nog vragen heeft, mail of bericht me gerust via sociale media! Als ik kan helpen of verduidelijken, dan doe ik dat graag!
Om af te sluiten nog een hele mooie zin die ik hoorde en ook al las…
Het gaat niet om het labeltje, maar om wat je ermee doet!
Take care en tot snel
Ilse
6 Replies to “Nuttige lectuur over hoogbegaafdheid: mijn persoonlijke lijst.”
Handige boeken. Jeetje wat fijn dat jullie er nu uit zijn en ermee aan de slag kunnen.
Geweldig Ilse! Ik wilde je nog vragen hoe dat ene boek heette en nu weet ik het: Werkboek: Ik leer anders. Dat ga ik in ieder geval bestellen. Ik herken ook veel gelijkenissen met onze problematiek, zoals het stukje over eerlijk zijn, niet alleen zeggen ‘omdat ik het zeg’ maar uitleggen waarom. Mooie opsomming!
Het kan maar nuttig zijn.
Zo mooi van je, dat je al je kennis wil delen.
En nog zoveel mooier, hoe begaan je bent met je zoon.
Met een mama zoals jij, kan het alleen meer goed gaan.
Dankjewel zeg. Mooi compliment.