Naamskeletten in de stijl van Dia Los Muertos collage

Naamskeletten in de stijl van Dia Los Muertos collage

De dood, het is een deel van het leven. Dat niet alle mensen op dezelfde manier omgaan met verlies is ook iets wat kinderen moeten leren. Andere culturen, ook andere gewoontes als het gaat om de rituelen rond de dood. Maar wat we wel allemaal gemeen hebben, dat is dat we allemaal onze dierbaren willen herinneren. De mooie momenten bewaren in je hart, het is zo belangrijk! Rond de periode van Halloween, Allerheiligen en Dia Los Muertos werk ik graag met kinderen rond die laatste. Op Pinterest vond ik een leuk collage project met naamskeletten. Dat wilde ik graag eens met mijn kinderen uittesten!

Dia Los Muertos

De dag van de dodenherdenking in Mexico wordt op dezelfde dagen gevierd als bij ons Allerheiligen en Allerzielen. Ook Mexicanen proberen te denken aan de mooie momenten die ze beleefd hebben met hun overleden geliefden.

Het mooie filmpje waarbij het meisje aan het graf van haar moeder zit en dan een mooi onwerkelijk avontuur. Ik gebruik dit filmpje al een paar jaar, maar het blijft super om te gebruiken:

Coco

Sinds de film Coco, kennen kinderen er al wel iets meer van. Ook Coco is een hele mooie film om als inleiding op een project rond de dood te doen.

 

Naamskeletten

De naamskeletten zijn zijn eigenlijk afgeleid van de spiegelschrift monsters waar ik al eens eerder over schreef. De stapje kan je in dat artikel meer uitgebreid vinden. Maar in het kort is het zo:

  • vouw een blad verticaal dubbel
  • schrijf de naam in cursief schrift tegen de vouw.
  • geef de letters een dikte
  • zet de letters over naar de andere kant van het blad via het raam
  • de vorige stap kan je ook overslaan als je gewoon het papier al dubbel gevouwen kan knippen
  • let op bij het knippen dat je de letters aan de vouw aan elkaar laat zitten
  • plak het witte skelet op een zwart blad papier
  • laat een mini skelet hoofd versieren in de stijl van dia los muertos (kenmerken daar zijn de symmetrie, de kleurige versieringen en de herhalingen van patronen)
  • plak het hoofdje boven het skelet

Skelethoofdje voor naamskelet maken.

Als je vlot bent in tekenen, dan maak je snel een doodshoofd of tekentalent kinderen kunnen dat ook zelf. Wil je dit met kleinere kinderen doen of heb je echt geen idee hoe beginnen? Dan heb ik een mini doodshoofd om af te printen:

Download hier je klein doodshoofd sjabloon in PDF

doodshoofd sjabloon

De resultaten van de naamskeletten:

Naamskeletten naamskeletten

Uiteraard kan je ook nog armen en benen toevoegen en eventueel collage bloemen om het helemaal in de stijl van Mexico te houden.

Wil je er graag een kunstenaar aan koppelen? Dan is Frida Kahlo het meest geschikt! 

Andere collage projecten:

Andere beelden lessen waarbij ik gebruik maakte van de collage techniek zijn bijvoorbeeld de Notan collage, waarbij positieve en negatieve vlakvulling als beeldaspect centraal staat.

Bij de hagedis van Gaudi gaat het dan weer eerder over de vorm en over kleuren die bij elkaar passen bij de mozaïek collage op de hagedis.

Naamskeletten pinnen voor later?

naamskeletten

 

2 Replies to “Naamskeletten in de stijl van Dia Los Muertos collage”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.