Monsterlijke microben – recensie

Monsterlijke microben – recensie

Hier zitten we dan in ons kot. We zitten er al een tijdje en de lockdown light is net verlengd. Als je dan in huis zit met een aantal leergierige sponsjes, dan is het soms best vermoeiend. Wat ben ik blij dat er veel educatieve bundels, projecten en filmpjes te vinden zijn over corona. En wat ben ik blij dat ik vandaag het boek Monsterlijke microben in de handen van mijn zoon kan duwen! Hier: Lees het zelf maar! 😉

Monsterlijke microben

Monsterlijke microben

Het boek monsterlijke microben is een boek waar heel veel informatie instaan over bacteriën en virussen. Kinderen leren er wat een vaccin is, welke microben nuttig zijn voor ons mensen. Ze leren er waarom ze nu net hun handen moeten wassen en of dat coronavirus nu echt het ergste virus is dat er bestaat. Zijn er vrouwelijke en mannelijke virussen? Van welke virussen hebben we als mens al gewonnen? Wat zijn die antibiotica waar de dokter het soms over heeft?

Hoofdstukken:

 • Wat zijn microben en wat doen ze?
 • Hoe verspreiden monstertjes zich? En hoe ga je ze te lijf?
 • Waarom blijft het griepvirus de kop op steken?
 • Welke microben zijn echte moordenaars?
 • Word zelf microbioloog.

Elk hoofdstuk van monsterlijke microben heeft nog een onderverdeling met tussentitels die allemaal als vraag zijn opgesteld. Daar ben ik heel blij mee, want mijn kinderen komen altijd met dat soort vragen aanzetten: “Zijn microben hetzelfde als bacteriën? Wat zijn de gemeenste virussen?” Ik hoorde mezelf nog bijna zeggen: “Ik ben Professor Van Ranst niet!”
Enkel het laatste hoofdstuk heeft niet allemaal vragen, maar dat is natuurlijk zo omdat het proefjes zijn die de kinderen kunnen gaan uitvoeren!

Test je kennis

Aan het einde van elk hoofdstuk staat er een test je kennis vragenlijstje. Heel fijn om dat begrijpend lezen even te testen! 😉
De oplossingen zitten achteraan in het boek op de knaloranje pagina!

Het allerleukste hoofdstuk

Ik zie de bui al hangen, want er is een hoofdstuk “Word zelf microbioloog”. We zijn eraan voor de moeite denk ik. Volgens mij weet ik al wat we de komende dagen gaan doen! Bacteriën kweken, testen wat er nu gebeurt als je je handen wast, het nut van schil onderzoeken, een truc met een aardappel doen en levende yoghurt maken! Yep! Wij weten wat doen! 😉

Wie werkte er mee aan het boek

Geert Bouckaert bundelde de meest originele vragen over microben en Sebastiaan Van Doninck maakte de super leuke en kleurrijke tekeningen van de beestjes in het boek. Ze hebben voor dit boek samen gewerkt met professor virologie Marc Van Ranst.

Onze mening:

De titel klinkt met de alliteratie een beetje als een Suske en Wiske album, maar dit boek is informatief en duidelijk geschreven. De tekeningen maken het geheel wat luchtiger. Ik vond het boek ook zeker niet doemdenkend of zo. Informatie geven op een duidelijke manier en vertellen wat de wetenschap doet en weet en wat ze al wel kunnen oplossen helpt relativeren.
In onze ogen is dit een onmisbaar boek voor elke klasbibliotheek en is het zéker ook een aanrader voor kinderen met veel vragen rond virussen en microben! Wij zijn blij met deze aanwinst op onze boekenplank.
Verwacht een heleboel theorie als je het boek gaat kopen! Het is echt een nuttig en informatief boek.

Specificaties over het boek ‘Monsterlijke mircroben’:

Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Verschijningsdatum: april 2020
Aantal pagina’s: 64 pagina’s
Auteur: Marc van Ranst Geert Bouckaert
Co-auteur: Geert Bouckaert
Uitgever: Lannoo
EAN: 9789401471220
Koop jouw exemplaar hier. 

Lees ook: Niet aan dit boek likken: prentenboek over microben

Winactie: “Monsterlijke Microben” – AFGESLOTEN

Wat moet je doen:

 • Geef een reactie onder dit artikel met een geldig e-mail adres.
 • Op instagram de foto van de actie liken en in je stories delen (vergeet de tag niet) geeft een extra kans. Volg ook Kreanimo op instagram.
 • Op facebook de actie liken, reageren en eventueel delen geeft een extra kans.
 • Op 23 april maken we de winnaar bekend. Die heeft 48 uur de tijd om te reageren, anders gaan we verder naar de volgende. Winnaar nam reeds contact op. 

43 Replies to “Monsterlijke microben – recensie”

 1. Wat een mooi boek voor kinderen. Dat is wel leuk voor mijn oudste. Hij heeft vragen genoeg over virussen en hier krijgt hij vast op vele antwoord. De Test je kennis na ieder hoofdstuk s inderdaad een mooie manier om het begrijpend lezen te testen 😉

 2. Hoi, ik leende het boek al eens uit in de bib in Gent, razend interessant! Aan de proefjes zijn we niet meer geraakt,boek moest binnen en geen tijd meer. Die tijd hebben we nu wel natuurlijk😋en het zou gewoon ook heel verhelderend zijn voor de jongens om nog eens door te lezen hoe het nu allemaal weer zit.

 3. Whaawh! Dat zou veel vragen oplossen hier 🙈 waar ik geen antwoord op heb. En we vertrouwen Google niet met alles..
  Dat zou de oudste van 7jaar een geweldig boek vinden! Wij duimen!

 4. Zeker interessant om de kids zo wat meer wijsheid bij te brengen. Ze hebben toch ook wel veel vragen in deze vreemde tijd.

 5. Hier ook een leergierig mannetje in huis 🙂 denk dat hij dit super zou vinden om samen met ons in te lezen en zo veel bij te leren.

 6. Uhm, ik zou het nog wel leuk voor mezelf vinden ;). Geen idee of de jomgens het echt zouden willen lezen, denk dat het rechtstreeks naar het doe-gedeelte zou zijn en dan vooral ‘mama, wil je dit met ons doen’ worden. Maar hé, ik wil dat eigenliojk zelf wel heel graag, dus wij zoen mee :D.

 7. Ik zag het al een paar keer voorbij komen. Ziet er zeer fijn uit en zou hier ook wel helpen denk om het één en ander duidelijk te maken.

 8. Deze wil ik echt hebben voor mijn hoogbegaafde kids! In deze onzekere periode is duidelijkheid goud waard! Zij verdienen dit!

 9. Dat ziet er een interessant boek uit ! Ik heb 2 kleinzoontjes die in de Lagere School zitten en die een heel uitgebreid interesseveld hebben. Dit boek zou een perfect cadeau voor hen zijn !

 10. ik ben zelf student biochemie en mijn vriendin is leerkracht lager onderwijs in opleiding. Ik vind dit het perfecte boek dat bij ons zou passen, zeker ook voor onze kinderen later, die ik dan over mijn werkveld kan leren of bij mijn vriendin in de klas.

 11. Lijkt me een heel leuk boek om in te zetten bij de kindjes die bij mij (tele)logopedie. Sommigen hebben zoveel vragen en met dit boek kunnen we samen op zoek gaan naar antwoorden.

 12. Dit is een boek waar mijn kleinkinderen zeker gretig in gaan lezen, want zij vinden het nu niet fijn dat ze niet meer naar vriendjes mogen of oma en opa niet meer mogen zien.Het is de eerste keer in mijn leven dat ik hoor dat ze toch liever naar school zouden gaan ipv thuis te zitten.Met dit boek zullen ze er een betere kijk op krijgen

 13. dat zou fijn zijn om er m’n achterkleinkinderen mee te verwennen ze pluizen zowiezo al alles uit hé

 14. Heey, Ik zou het in mijn stageklas gebruiken en daarna mag deze meekomen naar mijn eigen klas ! Lijkt me echt goed om kinderen nu en volgende jaren dit te kunnen uitleggen. Deze tijden zijn zo verwarrend en informatie op kindermaat is super belangrijk! Dankje voor de winactie 😀

 15. Ziet er een enorm leuk en intressant boek uit ! zou leuk zijn om de kindjes op deze manier wat wegwijzer te maken

 16. Wat lijkt me dit leuk en vooral informatief voor onze dochter die nu bijna dagelijks vraagt wanneer de zieke mensen weggaan. Hopelijk snel en hopelijk kan ik het haar met dit boek ook iets duidelijker maken.
  We wagen een kansje 😊

 17. Leuke tekeningen en zo te zien echt wel de moeite waard om kinderen juiste info te geven over virusse . Zou super zijn voor mijn zoontjes en om te gebruiken op de school waar ik werk!

 18. Leuk! mijn jongens van 9 en 11 hebben veel vragen over het virus die ik niet allemaal kan beantwoorden. Leuk dat er een boek over is. Ik waag graag een kansje voor mijn jongens 🙂

 19. Wat een leuk initiatief. Mijn dochtertje (5) zou hier zóó blij mee zijn. Wij gaan normaal gezien wekelijks naar de bib, dat vindt ze heerlijk! Het is een echte boekenwurm!! helaas lukt dat nu niet meer. Superinitiatief alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.