Minion Zelfportret – tekenlesje

Minion Zelfportret – tekenlesje

Kinderen creatieve tekeningen laten maken is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als ze op een bepaalde leeftijd komen (middenschool) of als ze hoogbegaafd en/of perfectionistisch zijn. Een mooie manier om ervoor te zorgen dat alle leerlingen toch een eigen invulling geven aan een tekening is om hen een zelfportret te laten maken. Iedereen is anders, dus ze zullen dat op één of andere manier toch moeten laten zien. In eerste instantie kan de aankondiging van het project ‘zelfportret’, zeker bij de wat oudere kinderen, wel wat tegenstand krijg. Maar als je er een creatieve draai aan geeft, garandeer ik dat je grootste hoop gewoon mee krijgt! Een Minion zelfportret geeft bijvoorbeeld al voldoende veiligheid om zichzelf te ‘verstoppen’ in een minion verkleedpak in een tekening!

En met een stap voor stap instructie, lukt het hen met jouw hulp vast en zeker! 😉 

Een zelfportret tekenen

Zelfportretten zijn van alle tijden. Het is héél leuk om met kinderen de kunstgeschiedenis in te duiken en bijvoorbeeld zelfportretten te laten rangschikken van vroeger naar nu. 
Rembrandt en Vincent Van Gogh, maar ook Margritte of Dali lenen zich er uitstekend toe en je zal zien dat sommige kinderen echt al wel hier en daar wat hebben opgevangen over schilders!

Maak dan de sprong naar vandaag. Want mensen maken nu ook heel veel zelfportretten, al heeft dat nu een veel hipper woord toegewezen gekregen: een Selfie!

Ook een leuke manier om de opstart te maken over ‘wat is echt’ op social media trouwens. Want een selfie krijgt vaak filters en gekke facial filters met oren en regenbogen die uit de mond komen. Wat deden schilders vroeger om iets minder realistisch te maken? Vincent Van Gogh schilderde met zichtbare penseelstreken in minder realistische kleuren… 

Hoe maak je van een tekening een zelfportret?

Uit een leergesprek laten we onze leerlingen ontdekken dat ieder uniek en en eigen specifieke kenmerken heeft.
Door die kenmerken in een bepaalde tekening te brengen kan je ervoor zorgen dat die tekening op jezelf begint te lijken.

Belangrijke elementen om op uit te komen zijn bijvoorbeeld het kapsel, de kleur van de ogen en het haar, kleding die je vaak draagt, juwelen die je vaak aan hebt, littekens of vlekjes in het gezicht….
Als je deze elementen toepast kan je eigenlijk van héél veel onderwerpen een zelfportret maken.

Het minion zelfportret

In de bespreking van de minions is het belangrijk de kenmerken van deze mannetjes goed in de verf te zetten.
Grote ogen, korte beentjes, drie vingertjes aan elke hand.
Hoewel een minion normaal een blauwe broek aanheeft , is het bij het zelfportret eerder aangewezen om de kleding te laten aanpassen.
Merkjes die de leerling graag draagt of misschien is hij wel supporter van een bepaalde voetbalploeg en heeft hij de kleuren van die ploeg aan.

De resultaten waren, zoals altijd wel bij de zelfportretten, best goed. Deze foto heb ik wel met Gimp bewerkt. Het was een zeer oude foto en van slechte kwaliteit! Vandaar dat ik hem even wat opgefleurd heb. 

minion zelfportret tekenen

Materiaal en techniek 

Deze opdracht is het leukst als je hem in kleurpotlood of viltstift laat inkleuren. 
Let erop dat je de afmetingen niet te groot laat maken. Een A5 is zeker voldoende groot. Op die manier zal de afwerking ook beter zijn, aangezien ze op een kleiner formaat zich net voldoende lang kunnen concentreren! 

Beeldaspecten

De beeldaspecten vorm en kleur zijn hier het belangrijksten. Toch kan je ook lijn en de gevoelens die een lijn kunnen uitdrukken hierbij betrekken. (Denk aan Emojie met sip mondje of lachend mondje.) 

Als je wat wil variëren kan je ook kiezen voor een Simpson Zelfportret.  

Take care en tot snel

Liefs Ilse 

One Reply to “Minion Zelfportret – tekenlesje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.