Simpsons Zelfportret of is het disenchantment?

Simpsons Zelfportret of is het disenchantment?

Telkens in het begin van het schooljaar beginnen wij met een zelfportret.  Vele jaren geleden, toen ik pas begon met lesgeven, waren The Simpons erg ‘hip en trendy!
Mijn collega en ik besloten toen om de leerlingen de opdracht te geven om zichzelf te tekenen alsof ze meespeelde in de reeks ‘The Simpsons’.
Deze opdracht hebben we enkele jaren gedaan en de resultaten waren altijd erg goed.
De leerlingen zagen vaak snel hoe simpel de figuurtjes eigenlijk in elkaar zitten!
De link met hun leefwereld was altijd snel gemaakt!

Nu, met de nieuwe serie op Netflix van Matt Groening – Disenchantment – kan ik hem eigenlijk zo vanonder het stof halen! Het enige wat een beetje anders is, is de huidskleur. Maar zelfs de gekke wezentjes kan je ongeveer op dezelfde manier tekenen! 

Maak van jezelf een figuurtje uit ‘The Simpsons’

De stijl is verbazend simpel en het is dus makkelijk om met stapjes aan te leren hoe je zo een tekening kan maken!
Hier zijn de stapjes op een rijtje gezet met onderaan de foto’s van de tekening. Ik heb het hier even in viltstift gedaan omdat het dan duidelijker is. Laat de kinderen de tekening best met potlood doen. Als het haar dan over de ogen valt kunnen ze dan mooi omlijnen op de juiste manier! 

1) Teken twee ronde ogen, tegen elkaar met een pupil erin.
2) Begin de neus tegen de ogen. Hoe die eruit ziet, hangt af van je eigen neus.  Is die lang, rond, scherp?  (Bijvoorbeeld Mister Burns heeft een héél hoekige neus).
3) Teken de bovenlip tegen de neus aan.
4) Teken de onderste lip tegen de bovenste aan, maar begin een beetje meer naar binnen.
5) Teken je kapsel in Simpson stijl (veel stekels), het moet wel jouw kapsel zijn. Golven kunnen ook (denk aan Marge)

 1
2
 3
 4

Tips:

De kapsels zijn getekend in cartoon stijl. Dat wil zeggen dat niet elk haartje zal worden getekend. Wel de vorm en het vlak dat het haar moet voorstellen is erg belangrijk. 

Details maken dit tekeningetje ongetwijfeld tot een zelfportret. Accessoires zoals een favoriete ketting of oorbellen kunnen een portret heel snel in een zelfportret doen veranderen.
De tekeningen kunnen zowel in viltstift als in kleurpotlood worden ingekleurd. Als ze met kleurpotlood de vlakken opvullen, ben ik voorstander om de tekening met een zwarte fineliner te omlijnen. Zo is het echt zoals bij The Simpsons.

Schetsen is uiteraard altijd een goed idee. Zijn er kinderen die bang zijn dat ze het nooit ‘zo mooi’ krijgen als de eerste keer, stel hen dan gerust door hen te vertellen dat de raam perfect als lichtbak kan dienen bij zo een project!
En dat de tekening lichtjes anders is dan de schets is ook helemaal geen probleem.

Idee pinnen voor later?

simpsons zelfportret

Heel veel succes en laat me zeker weten hoe de tekeningen gelukt zijn! Op social media kan dat met #kreanitried
Take care en tot snel
Liefs Ilse 

4 Replies to “Simpsons Zelfportret of is het disenchantment?”

 1. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  online pharmacy

 2. Leuke tip! Grappige resultaten, denk ik. Ik heb zelf Disenchantment gekeken op Netflix en ik weet nog steeds niet wat ik ervan moet vinden! Wat vond jij ervan?

  1. Ik ben nog maar aan aflevering 2 geraakt, toen viel mijn man in slaap! (Niet omdat het saai was, maar omdat hij heel moe was!)
   Maar ik vond het wel grappig de eerste twee. Je moet sowieso voor de humor zijn, denk ik!

 3. Disenchantment, ik moet er ook nog even inkomen, maar elke aflevering is in ieder geval leuker of net zo leuk als de vorige. We vinden de simpsons ook leuk, maar Futurama is ons ding.
  Hoewel … Rick and Morty is echt ons ding. Dat is soms zo knap in elkaar gezet… Dat is trouwens ook een leuke tekenstijl. Maar misschien sluit dat niet helemaal aan bij de doelgroep? Hoewel, Beanie is bijna net zo dronken als Rick. Maar iets beschaafder. Hoe dan ook! Dit zijn hartstikke leuke opdrachten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.