Metalen constructieset zorgde voor frustratie.

Metalen constructieset zorgde voor frustratie.

Onze zoon van zeven is gek van alle speelgoed wat met bouwen te maken heeft. Uiteraard hoort daar lego bij, maar ook Knex en clickx. Maar hij heeft ook uitdaging nodig en verandering van spijs doet eten, zeggen ze hier soms. Alles wat constructiespeelgoed is, smaakt hij wel! Toen hij dus de metalen constructieset met kruipende dieren van SES voor zijn neus kreeg, begonnen zijn ogen te stralen! 
Niet alleen omdat het constructiespeelgoed was en omdat er een mini schroevendraaier en een mini moersleutel in de doos zat. (Want ja, papa heeft die ook in zijn materiaalkist zitten!) Ook omdat het kruipende dieren waren die je er mee kon bouwen! De schorpioen trok meteen zijn aandacht. Dat wilde hij dus gaan maken!

metalen constructieset kruipende dieren

Metalen constructieset uitpakken.

Ik zei hem dat het belangrijk was om zijn werkplek te organiseren. De handleiding erbij, de spulletjes uit de zakjes, schroevendraaier en moersleutel bij de hand!
Hij begon vol enthousiasme aan het bouwen. 
Ik zat aan mijn bureau en hij aan zijn bureau, die grenzen aan elkaar en ik heb dus zicht op zijn werkveld op die manier. Hij werkt dat alleen, maar toch heb ik wel een inkijk.
Langzaam, maar zeker zag ik frustratie opkomen…

metalen constructieset

Hoogbegaafdheid en asynchroon ontwikkelen.

Ik wil hier even vermelden dat onze zoon hoogbegaafd is. Daardoor ontwikkelt hij asynchroon, wat zoveel wil zeggen dat hij meerdere leeftijden in één lichaam heeft zitten. Motorisch loopt hij wat achter. Zowel op fijne motoriek als of grove motoriek en dat valt soms echt wel op. Zijn denken echter, zit volgens de test bij de psychologe al vaak op een leeftijd van rond de 14 jaar.
Nu moet je jezelf voorstellen dat je hoofd super snel is en alles ook snel door heeft. Maar dat je handen niet meewillen. In een boek las ik eens: “In mijn hoofd zit een racewagen en mijn handen zijn net een oud mannetje met een wandelstok!”
Dat gevoel zag ik dus bij hem stilletjes aan de bovenhand krijgen terwijl hij bezig was met de metalen constructieset.

Lees ook: Last van hoogbegaafdheid

Op een andere manier dan de handleiding

Hij kreeg het niet klaar om de moertjes op de metalen stukjes te zetten, nadat hij de foam onderdelen erop had gezet. Daarom probeerde hij dat deel op een andere manier op te lossen. Hij had de moertjes vastgezet en ging daarna proberen om de foam onderdelen over het moertje te hevelen. Dat lukte wel, maar dan was het gaatje wat uitgerokken en dan schoot dat dus terug los. 
Daar vlogen moertjes en foam de lucht in: “Arghhhh – het lukt niet!”
Frustratie alom! 

Toen ik heb probeerde uit te leggen dat het echt wel in de volgorde van de handleiding moest omdat het anders niet bleef zitten, werd hij nog bozer. Want het lukte hem op die manier helemaal niet!
Ik stelde voor om even het ding aan de kant te leggen en nog eens te proberen als hij rustig was. Maar ook dat was een slecht idee! Opgeven staat namelijk niet in zijn woordenboek. Hij blijft proberen! 

Coaching

Gelukkig heeft hij net een coaching reeks achter te rug bij een coach hoogbegaafdheid. Daar had hij handvaten gekregen om door de frustratie heen te werken. Eén daarvan is het vragen van hulp voor dingen die niet lukken. Dat mag en kan gewoon, want je moet niet alles kunnen! 
“Mama, kan jij dan misschien het moertje vastdraaien?”
Hij kalmeerde en ik hielp een paar moertjes om de metalen schorpioen in elkaar te zetten.

Papa to the rescue

Toen kwam papa binnen en die keek even wat onze zoon aan het proberen was. Bleek dat hij probeerde om het moertje meteen met de moersleutel vast te draaien. ‘Want een moer zet je vast met de moersleutel!” Papa liet hem dus zien hoe hij het moertje eerst even met zijn vingers vast moest zetten. Voor de rest van de tijd hebben we hem niet meer gehoord. Hij zette de schorpioen helemaal zelf in elkaar! 

Wat hebben we geleerd:

  • Hij kan door de frustratie heen werken.
  • Hij durft hulp vragen.
  • Hij weet en kan nog niet alles, dus we moeten er niet vanuit gaan dat hij wist dat hij het moertje met zijn vingers moest aandraaien!

Schorpioen uit metalen constructieset SES

Uiteindelijk bleek de metalen constructieset met kruipende dieren toch echt wel iets voor hem. Al leverde hem dat wel wat frustratie op, maar dat is niet erg. Want hij moet ook leren dat niet alles vanzelf gaat en hoe hij door zijn frustratie heen moet! 
De schorpioen staat op zijn slaapkamer te pronken, hoe lang het de schorpioen gaat blijven weet ik niet, want de spin die er ook mee gemaakt kan worden vind hij ook erg leuk! 

Wil je dit constructiespeelgoed uit metaal met kruipende dieren pinnen voor later?

Dit is dus een toffe tip voor kinderen die gek zijn van bouwen, die ook met schroevendraaiers, moertjes en moersleutels aan de slag willen en/of die gek zijn van kruipende dieren!
Het is in ieder geval een cool en stoer zicht op zijn slaapkamer!

Take care en tot snel!

Liefs Ilse

One Reply to “Metalen constructieset zorgde voor frustratie.”

  1. Heerlijk 🙂 Belangrijke lessen ook, die hij leert door eens echt uitgedaagd te worden. Ik herken wel een beetje dat niet de handleiding willen lezen XD Of een eigen interpretatie geven aan de instructies. Ik heb daar nu nóg wel moeite mee. Maar hij is wel een doorzetter, hoor! Dat is niet iedereen gegeven, hoogbegaafd of niet.
    Heb je er wel eens aan gedacht om hem te leren haken of breien, voor die fijne motoriek? Ik snap dat je ook gewoon je handen en vingers moet trainen, en dat kan ook heel ontspannend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.