Klaprozen in oliekrijt op zwart papier

Klaprozen in oliekrijt op zwart papier

De klaproos is het symbool van de eerste Wereldoorlog geworden. Op de dag van de herdenking vind je overal poppies. In alle vormen en materialen kom je ze tegen in grote getallen. Het symbool van die klaproos vindt zijn oorsprong in het gedicht van John McRae. Hij schreef als legerarts het gedicht ‘In Flanders fields’. Toen hij aan het front zat, zag in in de Vlaamse velden oneindig veel klaprozen … een kerkhof vol klaprozen. De Poppy is een bloem die maar een paar dagen bloeit, die verdovend kan zijn.

Het gedicht van John McRae werd door Tom Lanoye vertaald, zo kunnen ook mensen die geen Engels spreken of begrijpen het gedicht lezen.

Het blijft belangrijk om met kinderen te praten over de Wereldoorlogen. We moeten zorgen dat we niet vergeten wat er toen allemaal is gebeurd!

Op school TV vind je een filmpje van Het klokhuis over de eerste wereldoorlog dat zeker de moeite is om aan kinderen te laten zien.

Het kan ook een mooie inleiding zijn op het tekenen van klaprozen in oliepastel.

Wil je liever in 3D iets maken? Knutsel dan klaprozen met eierdozen en chenille. 

Wat is olie pastel?

Oliekrijt of olie pastel mag je niet verwarren met waskrijt of vetkrijt. Bij waskrijtjes is het onmogelijk om te mengen, dat kan bij olie pastel dus wel!  Olie pastel is vettiger en breder dan de meeste waskrijtjes. Het is fijn tekenmateriaal om grotere tekeningen mee te maken. De krijtjes zijn te dik om fijn mee te werken! Als je ermee werkt ga je zien dat  je papier snel dicht gekleurd geraakt (verzadigd).
Het is ideaal om directe expressie te doen, dus met andere woorden meteen te tekenen zonder veel voorbereiding.
Als je zelf kraspapier wil maken, vind ik persoonlijk oliekrijt ook beter werken dan waskrijtjes.

Klaprozen bestuderen

Ik liet een aantal afbeeldingen van klaprozen zien en ik besprak met mijn dochter van zes hoe ze die bloemen zou kunnen tekenen. Met een zwart blad en oliekrijt heb ik haar aan de tekentafel gezet en even later had ze al een prachtige klaproos getekend.

Klaprozen in oliekrijt pinnen voor later?

klaprozen in oliekrijt tekenen

Linkparty crea-cross

Ook deze week heb ik weer een linkparty. Je kan jouw projecten binnen het thema linken door op de blauwe knop te klikken.

Mama duizendpoot maakte vredesduifjes en Melanie een kerstornament van een peaceteken

Take care en tot snel

Liefs llse

[inlinkz_linkup id=804911 mode=1]

 

One Reply to “Klaprozen in oliekrijt op zwart papier”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.