Hangt er kitsch of kunst aan jouw muur?

Hangt er kitsch of kunst aan jouw muur?

Ik hou van kunst, ik hou van musea! De waterlelies van Monet bij in het museum L’orangerie de Tuilleries, ik kan er gewoon gaan zitten en genieten. Het water lijkt te schitteren… Het blauw van Klein… er is geen blauwer blauw dan dat. Het kan me verwonderen. Een schilderij in een boek is nooit hetzelfde, als je ervoor staat, zo in real life, dan doet dat me iets… En mijn oudste, die heeft dat ook! De vorige paasvakantie gingen we naar Het Louvre, speciaal omdat hij zo graag de Mona Lisa wilde zien. De glimlach op zijn gezicht, toen hij de mysterieuze dame eindelijk had gezien sprak boekdelen…  Hij zou het schilderij zo thuis willen hangen! Maar dat is natuurlijk onmogelijk en onbetaalbaar. (En het past niet bij ons interieur – Sorry Leonardo!). Hoe zit het bij jouw thuis? Hangt daar kitch of kunst aan de muur? 

kunst aan jouw muur

“Schuldig” aan Ikea muurdecoratie

Bij ons thuis is het ook een beetje een museum. De kinderen hebben een wandrekje waar ze hun tekeningen op kunnen vastmaken. Er hangt ook hier en daar een Ikea stuk aan de muur en foto’s van de kinderen en van ons huwelijk. Maar eigenlijk zou ik heel graag wat meer kunst in huis hebben, echte kunst. Want prenten die in grote getallen worden afgedrukt en verkocht, dat maakt het toch allemaal een beetje eenheidsworst! 

Er zijn al een aantal echte kunst stukken in huis hoor. De tekening die ik in de kringwinkel vond en die een echt kunstwerk is van een kunstenaar uit ons dorp, bijvoorbeeld. Elk jaar kiest het gemeentebestuur een kunstenaar uit om het cadeau om bij een huwelijk mee te geven te maken. Mijn vriendin kreeg toen zij trouwde een prachtige tekening in oliekrijt van een cirkel met een labyrint erin. Ik vond het toen al zo mooi en toevallig vond ik het jaren later in de kringwinkel. (Maar ergens is er vast een huwelijk voor op de klippen gelopen! 😉 )

Ook heb ik nog een ets van een vlinder op onze slaapkamer. Die werd gemaakt door een kotstudent die bij ons op kot zat. Het is een kunstwerk van iemand die uiteindelijk meester in de grafische kunsten geworden is. Wie weet wat dat ooit waard zal worden?! 😉 

Maar kunst is duur, toch?!

Vaak als het over kunst gaat, dan denken we aan die onbetaalbare schilderijen die op het nieuws worden vernoemd als er weer een veilig is geweest. “Kunst” lijkt voor velen toch een onbereikbare droom om in hun interieur te verwerken, aan die prijzen van de veiling te horen, is het gewoonweg enkel voor de super rijken weggelegd. 

Toch zijn er ook pogingen om kunst dichter bij de mensen te brengen, want uiteindelijk wil een kunstenaar vooral zijn verhaal vertellen. Als dat verhaal dan niet tot bij die mensen komt, wat is de kunst dan eigenlijk waard? 

Vanuit dat gedachtengoed is ook street art ontstaan. Denk maar aan Banksy en wat er pas nog gebeurde op een veilig met zijn schilderij. Een beter statement dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn is er toch niet? 

Banksey

En ondertussen zijn er dus ook echt wel mogelijkheden om betaalbare schilderijen in jouw woonkamer, keuken of gang te hangen. Je moet gewoon weten waar je moet gaan zoeken! 😉 

De keuze voor kunst aan jouw muur

Als je gaat kiezen welk kunstwerk bij jouw huis gaat passen moet je rekening houden met een aantal dingen. Uiteraard is de stijl van je woning erg belangrijk. Is het modern of eerder rustiek? Is er veel ruimte om het kunstwerk te hangen of is de plaats eerder beperkt? Hoe zit het met het kleurgebruik in de ruimte waar het werk moet komen hangen? Allemaal zaken waar je goed over na moet denken. Wil je een groepsschilderij hangen of liever één kunstwerk op zich? 

Als je dan jouw criteria voor de keuze op een rijtje hebt gezet, dan kan op zoek gaan naar een plaats waar ze echte kunst aanbieden aan betaalbare prijzen. En geloof mij, die zijn er dus echt! 
Wil je dus kunst aan jouw muur, weet dan dat er echt mogelijkheden zijn om met een beperkt budget ook echte kunst te kopen!

Heb jij ook ‘echte kunst’ aan jouw muur?

Take care en tot snel

Liefs Ilse 

 

14 Replies to “Hangt er kitsch of kunst aan jouw muur?”

 1. Onze kinderen hebben beide een prachtige muurschildering op hun kamer! Iets unieks en eigens,dat vond ik heel belangrijk. Onze huiskamer is (helaas) nog erg leeg, er hangt hier nog niets aan de muren. Ik vind het belangrijk dat kunt een persoonlijk tintje heeft. Ik denk dat ik hier ga kiezen voor een collage met foto’s. Verschillende lijstjes zodat het niet te strak oogt, en een variatie aan foto’s.

 2. In de hal hebben we twee schilderijen van dansers hangen, die zijn door mijn schoonmoeder gemaakt. En mijn schoonvader heeft een enorm portret van mij gemaakt. Wel mooi, maar een beetje groot… die hangt boven de trap.
  Verder wat trouwfoto’s en schoolfoto’s van de kinderen.

 3. Bij mij hangt wel de Mona Lisa aan de muur ; ) Ik kocht haar bij de Action. Of het past in mijn interieur vraag ik me eerlijk gezegd wel af. Maar het is nogal een potpourri qua interieur bij mij. Dus dan kan de Mona Lisa er ook nog wel bij.

  Hoop ik.

 4. Wij hebben een paar schilderijen aan de muur hangen die mijn moeder geschilderd heeft. Ook wil ik nog een paar posters ophangen. Wij leven vrij minimalistisch, dus ik probeer vooral niet te veel op te hangen, maar alleen dingen die voor ons echt betekenis hebben. Ik hou ook van kunst, alleen ben ik hier momenteel niet veel mee bezig.

 5. Ik heb geen echte kunst, maar in de loop der jaren wel veel posters/ansichtkaarten van kunst (schilderijen) aan de muur gehad. Op dit moment kijk ik vooral naar wat mooi staat bij de sfeer/kleuren in de kamer waar het te hangen komt, dat maakt het soms lastig. Maar in theorie sta ik overal voor open en vind ik heel veel mooi! 🙂

 6. Ik denk dat kunst vooral ook is wat je er zelf van vind.
  Zo heb je de bekende schilders, maar bij ons hangt er een kunstwerk van een collega aan de muur. Totaal niet bekend bij groter publiek. Schildert alleen voor zichzelf met hier en daar een uitzondering. Hadden wij even geluk dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.