Het meisje dat doet wat ze niet durft – Angst overwinnen

Het meisje dat doet wat ze niet durft – Angst overwinnen

Wat als je denkt dat je iets niet kan?! Wat als je bang bent dan je het nooit zal kunnen? Wat een akelig gevoel moet het geven toch zijn! Het meisje dat doet wat ze niet durft is een boek over je angst overwinnen. Hoe pak je dat aan als kind en wat heb je ervoor nodig om de stap te zetten om het toch te proberen?

Het meisje dat doet wat het niet durft

Originele titel

“The thing Lou couldn’t do” is de oorspronkelijke titel van dit educatief boek dat gaat over het overwinnen van je angst. Dit titel in het Engels klinkt nog beter naar mijn gevoel, dat komt vast omdat ik ook een opleiding Engels heb gedaan een aantal jaren geleden! 😉 Maar wat ben ik super blij met vertalingen zoals deze. Het boek ligt in de lijn van ‘Het meisje dat nooit fouten maakte’, dat merk je uiteraard ook aan de titel.

Waar gaat het verhaal over?

Demi en haar vrienden zijn actieve kinderen! Ze houden van buitenspelen en gebruiken enorm veel fantasie in hun spel! Ze doen en durven alles! Tot de vrienden van Demi in een boom klimmen! Want in een boom klimmen dat heeft Demi nog nooit gedaan en dat durft ze dus ook niet! Het verhaal is zo ontzettend simpel, maar toch ook helemaal RAAK!  Het blijft echt spannend tot op het einde. Zal Demi haar angst overwinnen of zet ze de stap niet?!

Demi doorloopt de verschillende stadia van angst:
 • Vermijden
 • Uitstellen
 • uitvluchten verzinnen
 • inzicht
 • jaloezie
 • acceptatie
 • oplossingen zoeken

Dit is voor veel kinderen een erg mooi en herkenbaar verhaal. Ze hebben allemaal wel eens angst om ergens aan te beginnen. Maar wat doe je daar dan mee?

Lesplan: Het meisje dat doet wat ze niet durft.

Uitgeverij Bazalt heeft een gratis lesplan ter beschikking om te downloaden via hun website. Super fijn dat dit zo voor handen is en zo mooi is uitgewerkt.

Angst om te falen bij hoogbegaafde kinderen

Bij hoogbegaafde kinderen komt faalangst best vaak voor. Dat lijkt misschien vreemd, maar als je de achterliggende oorzaak begrijpt, is het dat totaal niet! Begaafde kinderen worden vaak geprezen voor dingen waar ze weinig tot geen moeite voor moeten doen als ze kleiner zijn. Slim zijn/goed in iets zijn wordt zo al snel gekoppeld aan zonder moeite iets kunnen. En dat is natuurlijk niet waar. Als je iets wil bereiken, moet je durven falen, moet je werken en weten dat fouten je alleen maar sterker maken. Alleen hebben begaafde kinderen dat vaak jongs af niet echt mee gekregen. Thuis en op school aan een groeimindset werken en zorgen dat fouten als leerkansen worden gezien is dan ook uitermate belangrijk!

Doorzettingsvermogen en mindset

Als je angst wil overwinnen is het belangrijk dat je inziet dat die angst je belemmert. Het is essentieel dat wij, de volwassenen, de kinderen helpen inzien dat stap voor stap angst overwonnen kan worden. Het boek “Het meisje dat doet wat het niet durft” is ideaal om met kinderen rond de theorie van mindset (Carol Dweck) te werken en te leren inzien dat doorzettingsvermogen een belangrijke factor is in het overwinnen van je (faal)angst.

Win het boek: “Het meisje dat doet wat ze niet durft”

Wil jij dit mooie exemplaar over angst en mindset ook in jouw boekenkast thuis of in je klas? Dat begrijp ik helemaal.
Wat moet je doen?

 • Laat een reactie achter met een geldig e-mail adres.
 • Op instagram de foto liken is niet verplicht, maar wel fijn.
 • Op facebook de foto liken en delen is niet verplicht, maar wel fijn.
 • Binnen de 48 uur na het bekendmaken van de winnaar moet deze even reageren op het mailtje dat ik stuur. Het boek wordt dan door Bazalt aan die persoon geleverd.
  Op 8 maart krijgt de winnaar bericht van mij.
 • Moest de winnaar niet reageren binnen de tijdstermijn, kiezen we een andere winnaar uit.
 • Succes!

Meer informatie over het boek:

Bindwijze: Hardcover
Verschijningsdatum: november 2019
Aantal pagina’s: 32 pagina’s
Auteur en illustrator: Ashley Spires
Uitgever: Bazalt Educatieve Uitgaven
Vertaling: Pascale Kopmels
Originele Titel: The Thing Lou Couldn’t do

Te koop in de webshop van Bazalt.

Pinnen voor later:

Boek over angst overwinnen

65 Replies to “Het meisje dat doet wat ze niet durft – Angst overwinnen”

 1. Ja!! Wij hebben thuis van die meisjes!! En daarnaast kan oa dit boek ingezet worden op de twee basisscholen waar ik werk. (Obs de Wildschut en Azc Bs Prinsenbos) Want in elke klas/school zou dit boek ontzettend waardevol zijn. De boeken van Bazalt zijn ontzettend leerzaam en voor het kind geschreven.

  1. Ik ben zelf ook super benieuwd naar dit boek. Maar ken enkele juffen en meesters dat deze echt zouden kunnen gebruiken.

  1. Ik zou het boek graag willen voor mijn zoon. De wachttijden bij hulpverleners zijn zooooo lang. Met het boek kunnen we vast een goede stap zetten. In mijn werk als gastouder en beelddenk coach kan ik het boek dan ook mooi gebruiken. 🤞

 2. Mijn jongste dochter kampt met ouder worden ook meer met angsten. We zijn momenteel in therapie hiervoor adv de SAM-methode maar mssn dat een herkenbaar boek/verhaal ook indruk zal maken en helpen.

 3. Wat zou dit super zijn voor onze juf in wording voor in de toekomstige klas ! Meteen een sterke start. En een topic dat toch iedereen aanbelangt. Ik duim voor onze dochter dat ze dit mag winnen.

 4. Ohhh, ben een grote fan van het meisje dat nooit fouten maakte. Dus dan lijkt mij dit echt een gouden tip! Merciekes! Winnen zou uiteraard ook fijn zijn, zowel voor mijn 3 kids als voor mijzelf. 🙏😉

 5. Wat een waanzinnig leuke Win-winactie voor zowel hier thuis als bij mijn kleuterklas! 😍Fingers crossed 🍀

 6. voor onze tweeling en dan mn onze dochter van zes. en dan voor de rest van de groep op school. het vorige boek was al een succes!

 7. Lijkt me een enorm tof boek dat de kinderen zeker kan inspireren en hun ook aan het lezen doet brengen! Super !

 8. Oh, deze zou hier zo goed van pas komen! 2 kinderen thuis die dit boek goed kunnen gebruiken en op mn werk een klas vol! We hebben al meerdere boeken van basalt in huis en de kinderen pakken die keer op keer en leren er van!

 9. Wat lijkt mij dat een geweldig boek, zou deze dolgraag willen hebben. Kan ik hem op school voor mijn kleutergroep gebruiken, maar ook voor mijn eigen kinderen.

 10. In mijn klas heb ik een aantal kinderen die wel een steuntje kunnen gebruiken. Ik gun het ze van harte 💕

 11. Altijd fijn om een gevoel herkenbaar te maken door middel van een prentenboek. Eerst en vooral voor de leerlingen die met faalangst kampen maar ook voor de klasgenootjes die leren hoe ze hun vriendjes kunnen helpen. Samen sociaal vaardig worden, daar gaan we met onze klasgroep helemaal voor!

 12. Ik zou dit ook wel willen winnen of kopen… misschien heb ik er ook iets aan. Want ben een angstig persoontje .. overlaatst bezoekje cinema overwonnen

 13. Wat een mooi boek over een onderwerp dat best lastig is in de groep waar ik nu werk ! Het zou super zijn om het boek te winnen en zo opnieuw met de groep over dit onderwerp in gesprek te gaan 🤞

 14. Wat een fijn boek! Er is zo een grote nood aan deze verhalen! Ik doe graag mee met de winactie om deze te gebruiken thuis én in mijn praktijk!

 15. Wat een leuk boek lijkt me dit voor in mijn klas! Heel herkenbaar voor de kinderen ook want hoe vaak gebeurd het niet; ze durven alles tot puntje bij paaltje komt…. Zou super zijn om dit te mogen winnen!

  1. Wat een goed boek om te kunnen gebruiken in mijn klas😍 heb nu n meisje wat precies dat laat zien. Het is sowieso iets wat jaarlijks terug komt bij verschillende kinderen.

 16. Ik begeleid regelmatig kinderen met faalangst en momenteel ook een hoogbegaafd meisje. Ik ben een beetje zoekende met haar, dus het boekje zou me heel goed uitkomen! Graag dus!

 17. Wat een ontzettend fijn boek! Dit boek kan ik erg goed gebruiken voor mijn dochter, maar ook erg welkom in groep 3!

 18. Doe graag mee, heel herkenbaar mijn oudste doet pas iets als ze zeker weet het kan, bang iets fout te doen, precies zoals ik zelf ook was vroeger..

 19. Dit boekje zou geweldig zijn voor mijn kleine held op sokjes, mijn dochtertje van 7 jaar. Het is een hele slimme meid, maar toch heeft ze veel schrik om te falen. Een beetje extra zelfvertrouwen zou niet slecht zijn, zeker nu haar papa en ik net uit elkaar zijn. Zou een geweldig boekje zijn om met haar door te nemen

 20. Dit is een boeiend thema die jaarlijks in de klas terugkomt. Altijd leuk om eens ze het durven hun te zien stralen, daar word ik echt warm van als juf/mama.

 21. Ik zou dit boekje dolgraag willen winnen voor een meisje uit mijn klas. Die zou hier zoveel baad bij hebben. Ik heb de werkbladen al gedownload van de site en dat ziet er al super uit!

 22. Wat zou het leuk zijn om dit boek te winnen! Een boek die vele kinderen zouden kunnen helpen om open te bloeien!

 23. Het klinkt geweldig. Ik heb zelf 3 dochters en ik werk op een basisschool. Daar geef ik Club Geluk: kinderen die onzeker zijn, gepest worden, niet lekker in hun vel zitten, rouwen, scheiding…in groepjes komen we bij elkaar en bied ik een luisterend oor en proberen we met elkaar door allerlei werkvormen, prentenboeken en verhalen een duwtje in de goede richting te geven. Ook tijdens de kinderyoga lessen zou dit boek passend zijn. En voor mezelf…want wie vind het nu niet spannend om bepaalde stappen te nemen….

 24. Lijkt me een super leuk boek waar zeker elk jaar rond gewerkt wordt. Dat zouden mijn kleuters zeeeeeeeeeeeeeeeer blij mee zijn!

 25. Wat zou het geweldig zijn om dit boek te winnen voor onze school. Op een school met meer dan 350 kinderen zijn er zeker kinderen die dit herkennen. Ik hoop ze hiermee te kunnen helpen.

  1. Wauw, volgens mij weer een leuk en bruikbaar boek. Voor de kindjes in mijn coachingpraktijk maar ook op de school waar ik werk🍀

 26. Dat is nog eens een boek wat ik wil hebben in mijn IB kast! Hier kan ik veel collega’s en kinderen mee helpen.

 27. Omdat het een boek is met een thema dat gewoon niet mag ontbreken in je boekenkast. Niet alleen de kinderen hebben hier baat bij, ook deze juf heeft soms een duwtje nodig om eens wat meer te “durven” 😉

 28. Ooh, dit boekje zou ik supergraag winnen! In m’n kleuterklasje zitten enkele kindjes die hier echt iets aan zouden hebben! Ook thuis zou ik het eens willen voorlezen en zo ook hier een gesprekje uitlokken. 😊🤞🏻

 29. Ik maak graag kans op de prachtige boek.. waar ik heel veel kinderen mee zou kunnen ondersteunen. Wat een mooi gebaar, dat jullie het weggeven!

 30. Past geweldig bij ons leren zichtbaar maken en mindset waar we met onze kleuters aandacht aan besteden. Heb meteen 2 kinderen in mijn hoofd waarvoor dit boek helemaal super zou zijn! Dus …. Ja ik wil dit boek héél graag.

 31. Dit boek zou super van pas komen bij de twee groepen 1 bij mij op school. Daarnaast zou het super goed zijn voor mijn nichtje. Veel jonge kinderen hebben een angst te overwinnen voor sommige klein voor andere wat groter. Ik ben erg benieuwd wat dit boekje hierbij kan bijdragen.

 32. Ik doe graag mee voor mijn oudste dochter, een prachtmeid, alleen is ze daar zélf niet altijd zo zeker van ❤

 33. Ik wil het boekje graag gebruiken in mijn kinderdietistenpraktijk. Deze kindjes durven soms niet gaan sporten omdat ze bang zijn voor commentaren. Ook merk ik een laag zelfvertrouwen op en angst zichzelf te kunnen zijn. Daarom dit boekje. 😊

 34. Ik denk dat dit boekje (voor)gelezen moet worden aan alle kinderen. Het is leuk èn ze doen er alleen maar hun voordeel mee. Zelf wil ik het graag winnen voor om voor te lezen aan mijn drie kleinkinderen zodat ook zij zien dat iets niet durven niet meteen moet betekenen om het ook niet te doen/proberen.

 35. Super boekje lijkt mij dit en sluit helemaal aan bij de cursus gedragsspecialist en teken je gesprek die ik gevolgd heb.
  Mooi om het voor kinderen zo inzichtelijk en begrijpbaar te kunnen maken.

 36. Wauw, dit boek is gewoon prachtig! Jammer dat het boek niet vroeger uit kwam! Ikzelf heb nog steeds zware last van faalangst! Ik wil de kleuters in mijn kleuterklas kunnen tonen dat zij niet bang hoeven te zijn en gewoon moeten durven. En om dat met een boek zoals deze te doen is dat juist prachtig!

 37. Wauw, dit lijkt is echt een prachtig boek!! Iets wat ik al een tijdje zoek voor mijn groep. Wat zou het gaaf zijn om deze te winnen en eindelijk eens op een speelse, kindvriendelijke manier over mindset te kunnen praten. Hoopvol.

 38. Dit zou één prachtig boek zijn voor de twee meisjes hier. De oudste is 4 jaar en kan wel een angsthaas zijn. Ze durft haar grenzen niet goed te verleggen. Dit boek zou haar daarmee misschien kunnen helpen.

 39. Wat zou ik dit boek graag willen winnen. Dan kan ik het gebruiken op de basisschool waar ik werk. En daarnaast in de Kindercoach praktijk waar ik werk; samen met mijn Labradoodle Pieter als co-coach. Daar begeleid ik o.a. kinderen met angst voor honden. En ik probeer kinderen inzicht te laten krijgen in de verschillende stadia van angst. Daarbij kan ik dit boek erg mooi gebruiken.

 40. Oooh dat zou fijn zijn. Komg idd zoveel voor bij kinderen en er is zo weinig voor handen. Een exemplaar winnen zou dus helemaal te gek zijn

 41. Dit boek zou ik super graag willen winnen voor de kinderen op Kindcentrum De Bakelaar, waar ik met heel veel plezier werk. Het lijkt me een heel mooi en waardevol boekje, ik ben er erg benieuwd naar. Hopelijk hebben we bij deze actie geluk! Groetjes, Dani-Jelle

 42. Interessant om de stadia te herkennen bij kinderen en hun zelf inzicht te geven in hun functioneren! Zo leerrijk voor hunzelf .Stapstenen voor het leven! ik ben ontzettend benieuwd naar dit boek en wil het aan zoveel mogelijk ouders en kinderen doorvertellen.
  Dit kan een omwenteling zijn van groot belang in het leven van een kind en omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.