Denktijd van Eduforce – verrijking voor kleuters

Denktijd van Eduforce – verrijking voor kleuters

“Verrijking voor kleuters. Is dat nu écht wel nodig? Kinderen moeten spelen! Hou eens op met de druk te verhogen.” Tja, ik hoor en zie sommige mensen al fronsen bij de woorden verrijking voor kleuters. En toch is het wel nodig voor die kinderen die “een ontwikkelingsvoorsprong” hebben. Daarom stel ik graag Denktijd van Eduforce aan jullie voor.

Een hoogbegaafde kleuter bestaat niet?!

Kleuters en zelfs gewoon jonge kinderen ontwikkelen in sprongen. Soms staat een kleuter op één gebied voor op de andere en dan wordt dit benoemd als een ontwikkelingsvoorsprong. Toch zijn er een aantal wetenschappelijke studies die baby’s, peuters en kleuters hebben onderzocht die aantonen dat sommige kleintjes voor staan en voor blijven. Kan je het dan nog ontwikkelingsvoorsprong blijven noemen of is het toch ‘gewoon’ een hoogbegaafde kleuter? Op zich doet voor mij het labeltje er helemaal niet toe, maar wel het feit dat we met zijn allen erkennen dat er kleuters zijn die op cognitief vlak iets meer nodig hebben. Want dan hebben we al een grote stap gezet!

Lees ook: Is mijn kind hoogbegaafd? 

Kinderen moeten spelen

Ja! Helemaal akkoord, kinderen moeten spelen! Maar soms durven we wel eens te vergeten dat spelen gewoon leren is. Wat de kleuterbegeleiders doen in hun klas is niet te onderschatten. Ze hebben ook voorgeschreven doelen die ze met hun (vaak grote groep) kinderen moeten bereiken. Al die kleutertjes leren spelenderwijs enorm veel bij. Maar er zijn ook een paar kleuters die al (bijna) alles kunnen wat er in de klas aan bod komt. Zij leren dus niet echt meer bij en dat is jammer.

Hoe vroeger hoe beter

Het is enorm belangrijk voor kleine kinderen die cognitief begaafd zijn dat ze al snel leerstof op niveau aangeboden krijgen. Op die manier ontwikkelen ze de broodnodige strategieën die ze later gaan nodig hebben als ze ‘echt’ moeten gaan studeren. Andere kinderen komen tot die leerstrategieën door het aanbod dat er standaard in de klas wordt gegeven. De cognitief begaafde kinderen gebruiken echter te weinig verschillende leermethoden en leerstrategieën, die later zo broodnodig gaan zullen zijn, bij leerstof onder hun niveau.
Ook belangrijk is dat verrijkende leerstof ervoor zorgt dat kinderen de juiste mindset ontwikkelen (Carol Dweck) en geen faalangst gaan ontwikkelen. Als alles altijd te gemakkelijk is, dan leer je niet dat ergens moeite voor moeten doen normaal is. Als deze kinderen dan later in hun schoolcarrière op het punt komen dat er moeite nodig is, dan komen ze vaak in hun paniekzone, gaat hun mindset verschuiven naar een vaste mindset en komt faalangst om de hoek. Hoe sneller deze kinderen dus herkent, erkent en ondersteunt worden, hoe beter voor hun verdere school carrière.

Denktijd

Denktijd van Eduforce

De map van Eduforce bevat een heleboel leskaarten die allemaal op dezelfde manier zijn opgebouw.
Ze hebben een titel en categorie, het doel, de voorbereiding, welke intelligentiestijl van de meervoudige intelligentie van Garnder wordt aangesproken met de leskaart en aandachtspunten voor de leerkracht. Het stappenplan en de evaluatie per activiteit zitten ook in de map.

De volledige inhoudstafel vind je hier. 

In de denktijd map zitten 5 grote onderdelen:

  • fotoverhalen
  • denksleutels
  • ontdekdoos
  • leren lezen
  • hoeken, thema’s en meer

Fotoverhalen

De fotoverhalen in denktijd stimuleren het creatief denken en het maakt een start om te gaan filosoferen met kleuters. Aan de hand van een foto komt een individueel- of kringgesprek op gang. Fantasie is hier enorm belangrijk.

Denksleutels

De denksleutels helpen aanzetten tot creatief, analytisch en praktisch denken. Er zitten veel verschillende sleutels in de map: vraagsleutel, nietus-sleutel, Wat als-sleutel, combinatiesleutel, alfabet-sleutel, lachwekkend-sleutel, variatiesleutel, uitvinding-sleutel, overeenkomstsleutel, voorspel-sleutel, muur-sleutel, VET-sleutel, nadeel-sleutel, plaatje-sleutel, constructie-sleutel, interpretatiesleutel, brainstorm-sleutel, verplicht verbonden sleutel, Ander gebruik-sleutel, ander dan anders-sleutel.

De denksleutels gaan vooral over het nadenken over vragen.

Wat Als-sleutel denktijd

Ontdekdozen

De verschillende ontdekdozen in de map zijn de volgende: Magneten, drijven en zinken, muziek maken met water, wegen, temperatuur meten, goed kijken, geuren, spiegels, insecten, speurtocht in de natuur, tijd, apparaten, voelen, knikkerbaan en microscoop.

Elke fiche bevat informatie over hoe je de ontdekdoos kan aanpakken met een heleboel tips. Maar uiteraard blijf je als leerkracht of coach ook een creatieve denker en ben ik er zeker van dat sommigen de ontdekdozen nog meer zullen uitbreiden.

Leren lezen

Leren lezen is zoveel meer dan letters in deze map. Het is taalbeleving en een ontdekkingstocht met heel wat super leuke activiteiten. Per niveau worden er andere tips meegegeven voor de aanpak.

Hoeken

In hoeken wordt meestal in een zelfde patroon gespeeld. Door aanpassingen te doen gaan de kinderen uit hun comfortzone. Als begeleider de hoek kritisch bekijken is hier zeer belangrijk.
Ook hier krijg je super veel toffe activiteiten en suggesties op je bord om de kinderen te laten ontdekken.

De bijlagen bij denktijd

  • de stappenkaart – super om al aan executieve functies te werken in de kleuterklas.
  • De denksleutels in het groot en in kleur.
  • De letters bij de letterbak die bij kaar 99 horen

Onze mening over Denktijd van Eduforce – Verrijking voor kleuters

Denktijd is een super inspirerende map met veel nuttige informatie, tips, onmiddellijk inzetbare fiches, kaarten en hulpmateriaal. Deze map laat zien dat verrijking in bouwen in een kleuterklas echt niet zo moeilijk hoeft te zijn. Bovendien brengt hij ook inzicht dat verrijking voor heel veel kinderen nuttig kan zijn en de kans kan geven om talenten te laten ontdekken.

 

Ben je ook helemaal enthousiast? Denktijd kan worden aangekocht via deze link bij Eduforce.

 

 

One Reply to “Denktijd van Eduforce – verrijking voor kleuters”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.