Het kasteel met de duizend kamers – boekentip

Het kasteel met de duizend kamers – boekentip

Toen ik de perstekst over de boekjes “Het kasteel met de duizend kamers” las, dacht ik meteen dan onze zoon het wel tof zou vinden. Een kasteel, ridders, muizen,… Op het moment dat ik de boekjes aan kreeg, had ik verwacht dat onze zoon ze over een paar maanden wel zou kunnen lezen,…. maar dat draaide anders uit!

Het lezen ging niet zo vlot.

Onze zoon is ongelofelijk vlot geweest met taal als kleuter. Hij sprak vroeg en meteen met volledige zinnen en gebruikte woorden waarvan anderen hun wenkbrauwen ging fronsen: “Waar haalt hij dat woord vandaan?”.
Ik verwachtte dus dat hij in het eerste leerjaar vlot zou gaan lezen! Maar dat was dus helemaal niet waar! Het ging super traag en het frustreerde hem enorm. Hij bleef verkapt lezen! Het kasteel met de duizend kamers bleef te moeilijk om zelf te lezen en het bleef dus liggen. Ik had het kunnen voorlezen, maar dat wilde hij niet! Het was een boekje dat hij zelf moest kunnen lezen, maar dat lukte voor geen meter!

Tweede leerjaar

Rondom me hoorde ik mama’s vertellen over het AVI niveau van hun kinderen, hoe fijn het was dat ze konden lezen en hoe blij ze waren dat hun kind zo van boeken hield.
Wel, onze zoon heeft altijd van boeken gehouden. Vooral als er veel prenten instonden en hij hield van voorlezen! Maar lezen lukte, ook in het tweede leerjaar, niet zo vlot!

Het frustreerde hem steeds erger en ik wilde niet pushen over dat lezen! Het was zo moeilijk, want ik wilde hem graag motiveren, maar de lijn tussen motiveren en pushen om te oefenen werd toch erg dun op bepaalde momenten!

Waarom hij niet vlot leerde lezen

In januari van dit jaar, kwamen we erachter waarom dat lezen niet zo vlot ging! Nu hij eindelijk wist hoe het kwam en dat hij dat lezen echt wel ging leren, konden we hem terug motiveren! Hoera! Op een paar maanden tijd heeft hij echt vooruitgang gemaakt. Het verkapt lezen is nu verleden tijd. Hij leest nog traag, maar juist en vaak al met intonatie! Hij komt er wel! En eindelijk kon hij ook zelf beginnen aan het kasteel met de duizend kamers!

Lees ook: Niet alle hoogbegaafde kinderen leren zichzelf lezen en schrijven.

Lees ook: Last van hoogbegaafdheid

Het Kasteel met de duizend kamers

De hoofdpersonages in het boek zijn Bob en Lot. Het zijn twee muizen die ter hulp worden geroepen door de ridder met de gouden Krul. Hij woont in het kasteel met de duizend kamers en wil graag dat Bob en Lot komen helpen met een aantal problemen in het kasteel.

De reis naar het kasteel met de duizend kamers doet een beetje denken aan het verhaal van Narnia! 😉
De muizen ontmoeten ridders, prinsessen, heksen en draken, maar ook zwarte Piet loopt er ergens rond in één van de kamers!

In dit boekje maakte onze zoon voor het eerst kennis met cliffhangers op het einde van een hoofdstuk. Ook moest er een raadsel worden opgelost! Allemaal dingen die hem heel erg in het boek trokken! Leuk om te zien!

Op het einde van het eerste boek weet je al dat er nog een tweede gaat volgen, want het verhaal is nog niet af!

In elke kamer ontdekken de muizen weer een nieuw personage en beleven ze weer een nieuw avontuur.

De zinnetjes en de hoofdstukken van de boeken Het kasteel met de duizend kamers zijn kort. Op het einde van elk hoofdstuk staat er een zinnetje in het blauw, zo is het voor de jonge lezers duidelijk dat het einde van het hoofdstuk is aangekomen.

Het kasteel met de duizend kamers is gelezen (eindelijk) en goedgekeurd! Het was grappig, spannend en vooral… hij heeft het zelf kunnen lezen!

De boekjes ‘Het kasteel met de duizend kamers’ deel één en twee zijn uitgegeven bij uitgeverij Droomvallei. De verhalen werden geschreven door Esther van der Ham. De boekjes kosten repectievelijk €14,95 en € 15,95.
De illustraties zijn mooi.

Take care en tot morgen!

Liefs

Ilse

Ging bij jouw kind het lezen vlot of net niet? Was er een boekje dat heeft geholpen de klik te maken?

Deze boekjes werden ons meer dan een jaar geleden bezorgd door uitgeverij Droomvallei, waarvoor dank. We zijn zo blij dat het hem gelukt is om ze zelf te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.