Alles wat je moet weten over het pannenkoekenplantje

Alles wat je moet weten over het pannenkoekenplantje

Het pannenkoekenplantje of Pilea Peperomioides herverovert de huiskamers de laatste jaren. In de jaren ’70 van de vorige eeuw (jee – wat klinkt dat oud! 😉 ) was het een zeer bekend plantje dat in vele huizen op de vensterbank stond.

Een aantal jaren geleden begon het plantje aan een echte opmars en momenteel zijn ze al een stuk makkelijker te vinden. Nu kan je ze ook in plantenwinkels en tuincentra tegenkomen, maar ik ging voor het allereerste plantje van mij op zoek via facebook!

Ik mocht een scheutje gaan halen. Ondertussen heb ik al een hele familie pannenkoekenplant en heb ik ook al heel aan verschillende mensen een baby pannenkoekenplantje uitgedeeld.
Het feit dat ik die plantjes levend kan houden, kan zien groeien en kan stekken bewijst dat het een super handig plantje is! Ook voor mensen die niet echt groene vingers hebben!

Pannenkoekenplantje

De namen

Pilea Peperomioides is, uiteraard, de Latijnse naam. Maar het wordt ook pannenkoekenplantje genoemd en ook Chinese Money Plant ( Chinees geldplantjes) wordt gebruikt. Vriendschapsplantje vind ik ook een hele mooie. Dat slaat natuurlijk op het feit dat het zo makkelijk is om het plantje te stekken en door te geven aan vrienden!
Een andere naam is ook nog missionarisplantje. Het plantje is blijkbaar naar onze contreien meegekomen met de missionarissen…
De namen pannenkoekenplantje en geldplantje lijken me vrij logisch als je naar de vorm van de blaadjes kijkt, toch?!

Water geven

Het pannenkoekenplantje vindt één keer per week water voldoende! Yes! Dat is dus één van de redenen waarom dat die bij mij overleven! 😉
Uitdrogen is uiteraard niet goed en ‘verzuipen’ ook niet, maar trust me – als het mij lukt!

Licht

Mijn Pilea’s vinden licht allemaal fijn. Aan de plantjes die te donker stonden, zag ik dat snel aan de blaadjes! Knal in de zon vonden ze ook niks! Dat werd verschrompeling! 😉

Pannenkoekenplantje verzorgen

Dorre blaadjes doe ik eraf. Die zitten meestal onderaan en zo krijg je dus een stammetje.
Ik heb ook al een paar keer een (serieus) grotere pot moeten nemen!
Ik draai mijn pannenkoekenplantje regelmatig! Op die manier gaat het stammetje mooi recht blijven! Dat heb ik zelf ondervonden!

Stekken!

Daar hoef je dus niets voor te doen. Er komen ‘gewoon’ baby’tjes!

Pannenkoekenplantje baby

Soms aan de stam, soms een beetje verder van de stam, komt een klein plantje tevoorschijn.
Ik laat ze tegenwoordig een beetje langer staan en dan snijd ik ze los en zet ik ze meteen in een potje.
Blijkbaar kan je ook een blad van de moederplant in water zetten en dat dan in de grond duwen als er worteltjes aan zijn gekomen, maar dat heb ik zelf nog niet getest! Iemand daar ervaring mee? Dan hoor ik het graag!

Wie van jullie heeft er ook pannenkoekenplantjes in huis?

Take care en tot morgen

liefs Ilse

18 Replies to “Alles wat je moet weten over het pannenkoekenplantje”

 1. Ik vind het een supermooi plantje. Maar toen ik er in het tuincenter naar ging kijken, vond ik de prijs echt te duur.
  Misschien moet ik ook eens op zoek naar een stekje 😉 Dankjewel voor de tip.

 2. Ja ik heb al een paar blaadjes die afgevallen waren in het water gezet en dan,na best lang wachten, waren daar opeens de worteltjes 😀

 3. Een paar jaar geleden kocht ik er een met baby’s. Inmiddels kan ik een winkel beginnen en heb ik al veel mensen blij gemaakt. Er staan nu 7 plantjes klaar voor collega’s en ik heb 5 planten in huis. Ook ik doe de kleintjes gelijk in potgrond en dat werkt perfect. Verder doe ik geen pogingen om ze op een andere manier te vermeerderen. Dat lijkt me niet nodig. Nog even en ik heet het Pilea-vrouwtje!

 4. Laatst dacht ik dat er bij mij wel een plaatsje vrij was voor een pannenkoekplant, maar nu komt het weer even niet uit.
  Ik weet nog van jouw Fb-actie om aan een plantje te komen en ik hoop dat ik er straks eentje van jou mag krijgen?

  1. Ik laat ze altijd even wat groter worden. Dan neem ik een mesje en steek ik langs de stam naar onder toe tot hij loskomt. Als er al wortels zijn, kan het meteen in de aarde. Veel succes 😊

 5. Ik kreeg ze van een vriend, het is gewoon fijn ze te zien groeien en glimmende blaadjes groeten me iedere morgen opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.