Baredine grotten en Tractor museum nabij Porec – Kroatië

Baredine grotten en Tractor museum nabij Porec – Kroatië

Eén van de leukste daguitstapjes die wij vorige zomer deden in Kroatië was de combinatie van de Baredine Grotten en het tractor museum in Nova Vas. De twee toeristische trekpleisters liggen vlak naast elkaar en zijn dus ideaal om te combineren.

Baredine Grotten

Als er grotten in de buurt zijn van de plaats waar wij verblijven op vakantie, dan gaan we er meestal wel naartoe. Ook al zijn de stalagmieten overal wel wat hetzelfde, we blijven het indrukwekkend vinden. Dus vorige zomer trokken we ook naar één van de grotten die Kroatië rijk is: de Baredine grotten.

Baredine grotten

Geschiedenis Baredine grotten

In het begin van vorige eeuw wisten de mensen dat er een grot was en was hij tot op 80 meter bekend.
In 1973 ontdekten een aantal speleologen echter dat er een gang was die leidde naar het onderste meer. Omdat er heel wat aanwijzingen waren dat er misschien meer te vinden was begon het onderzoek naar de grot.

In het begin van de jaren ’90 begon men dan aan de infrastructuur om bezoekers toe te laten en in 1995 gingen de Baredine Grotten open voor het grote publiek.

Toch een ‘specialleke’

Onderaan in het meer van de grot kan je witte salamanders bewonderen. Deze komen niet op veel plaatsen voor, dus ze zijn wel héél bijzonder.

Baredine grotten

Waar moet je aan denken als je de Baredine Grotten bezoekt:

  • Stevige schoenen aandoen! Geen flip-fop gevalletjes dus! De grotten zijn vochtig en er zijn echt gladde stukken bij. Verschillende mensen zijn uitgegleden! We hebben de kinderen heel goed vastgehouden en echt op het hart gedrukt van op te letten!
  • Vesten en/of jas. De grotten liggen onder de grond en daar is het koud en vochtig ten opzichte van de 40 graden (in het hoogseizoen) buiten!
  • Neem een rugzakje mee. Je hebt je handen nodig om je goed vast te houden aan de relingen naast de trappen!
  • Luister uiteraard naar de gids en blijf van de wanden af. De zuurtegraad van je handen kan afbraak doen aan al het natuurschoon waar je in rond wandelt!

Tractor story – museum

Tegenover de grotten ligt het tractor museum. Het ligt in de blakende zon, dus denk aan petjes, bedek jezelf en smeer met zonnecrème! Het was leuk om de oude tractoren allemaal op een rijtje te zien staan. Sommige machines kan je ook echt aanzetten met een knop.
Je wandelt van de Baredine grotten tussen de olijfbomen door naar de tractoren. Je kan ook een voordeeltarief kopen bij zowel de ingang van de grotten als bij het museum.

De mannen hadden er makkelijk nog een aantal uren kunnen rondwandelen! 😉

Misschien was het slimmer geweest om het tractor museum eerst te doen en de grotten op het warmste moment van de dag. Dat hadden wij dus omgekeerd gedaan! 😉

Je kan ook een hapje eten bij de grotten en er was daar voldoende schaduw.

Wij vonden het een geslaagde daguitstap in de buurt van Porec.
Wil je nog meer tips in Istrië?

Lees ook: 8 tips voor een vakantie in Istrië Kroatië 

Wie van jullie ging ook al naar Kroatië? Wat waren jullie toppertjes?
Houden jullie van grotten bezoeken en zou je een tractor museum binnen stappen? 

Take care en tot morgen

liefs Ilse

4 Replies to “Baredine grotten en Tractor museum nabij Porec – Kroatië”

  1. Museum is altijd wel eens leuk om te kijken. Maar in Kroatië in grotten is heel boeiend te kijken. Heel mooi daar. Witte salamanders is zeker apart om te zien. Nooit gezien. Ik wist niet dit bestond. Tractor is erg leuk. Je ziet veel verschillende tractoren.

  2. Hahaha, dat zou ik dus inderdaad doen. Die grotten bewaren voor het heetste moment van de dag. Ik houd van grotten en al helemaal op een snikhete dag :). Ik ben al heeeeeel lang niet meer in Kroatië geweest. Ken je het vroegere Joegoslavië nog? Nou, zo lang dus 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.