Nostalgisch knutselen met kinderen: filigraan

Nostalgisch knutselen met kinderen: filigraan

Ken je ze nog? De hele dunne strookje papier die je dan moest oprollen en vouwen om kaartjes mee te maken? Heerlijke prutswerkjes waren het. En onder het motto: “Alles komt terug!” (Of is het gewoon nooit écht weg geweest?), kan je dit weer gezellig samen met je kinderen doen. Filigraan is weer helemaal hip en waar het vroeger misschien wat oubollig was geworden, is het nu lekker fris en fruitig!

Wat is Quilling of Filigraan?

Papier filigraan is een kunstvorm waarbij stroken papier worden opgerold en geplooid tot decoratieve versieringen. De techniek wordt gebruikt om kaarten, doosjes en meer op te vrolijken met patroontjes in gekleurde papierstroken.

Geschiedenis van de techniek

Tijdens de renaissance versierden de monniken boeken en andere religieuze objecten met vergulden papierstroken. Tijdens de 18de eeuw werd quilling erg populair bij de dames in de hoger klassen. Ze mochten zich toen nog niet mengen in zaken of politiek. Later werd het populair omdat het eigenlijk een hobby is met een lage kost. Buiten het papier en de lijm heb je enkel het sleufgereedschap nodig om de strookjes meer op te rollen.

Welke materialen heb je nodig?

  • strookjes papier
  • sleufgereedschap (een ijzertje met een gleuf om het papier tussen te steken, zodat je kan opdraaien)
  • lijm

Welke vormpjes kan je maken?

Hoewel het er eerst misschien op lijkt dat je ‘gewoon’ rolletjes kan maken, is het toch mogelijk om variaties te brengen in je filigraan vormpjes. Je kan bijvoorbeeld strak oprollen of eerder los. Bij die laatste ga je veel meer tussenruimte hebben en de achtergrond beter zichtbaar houden. Je kan een ’teardrop’ vorm maken door één zijde met je vingers plat te duwen of een ‘oogvorm’ door de twee zijden tot in een puntje te duwen. Maar ook hartjes, een C-vorm of een S-vorm worden wel eens toegepast in het knutselen met papierstroken.

Filigraan knutselen met SES

SES heeft super leuke filigraan stickerkaarten ontwikkelt. Hiermee kunnen kinderen aan de slag om de techniek onder de knie te krijgen, maar hoeven ze nog niet meteen zelf een patroon te gaan bedenken.

SES filigraan met stickervellen

Wat zit er in de doos:

  • 6 stickervellen met leuke kleurtjes waarbij een aantal vlakken moeten worden opgevuld met de quilling techniek.
  • Een sleuftool om de rolletjes te maken
  • Papierstrookjes in de nodige kleurtjes om op vellen te plakken.

Wat leren kinderen met deze doos

  • Hoewel de tekening natuurlijk gewoon moet worden opgevuld, kunnen de kinderen toch wel creatief aan de slag door de vormpjes wat aan te passen. Ze kunnen opvullen met ‘gewone’ papier rolletjes, maar ze kunnen ook al druppelvormen maken.
  • Deze doos is echt voor de geduldige zieltjes. Je bent echt wel een tijdje bezig met een plaat op te vullen. Onze dames hadden dat toch een beetje onderschat. Maar goed, leren doorzetten is ook belangrijk. En leren dat een hobby niet meteen af moet, maar dat je het even weg kan leggen en later verder kan doen is ook belangrijk.
  • De fijne motoriek wordt zeer zeker geoefend. Dat is dus zeker ook een meerwaarde aan deze knutseldoos.

filigraan met kinderen

Hoe gaat je te werk.

Kies een kleurplaat en neem enkele papierstroken met de juiste kleur alvast in de aanslag. Doe één beschermlaagje van het stickervel. Ga zeker niet alle beschermlaagjes er al af doen. Begin dan met het oprollen van de juiste kleur. Vorm je rolletje zoals je wil plak dan het rolletje op het stickervel. Druk goed stevig aan.
Laat die mooi zitten en ga vlak per vlak te werk.
Het is leuk om kinderen te laten zien hoe je verschillende vormpjes kan maken.

Waar koop ik deze leuke knutseldoos?

Je kan dit pakket met filigraan voor kinderen kopen in de meeste speelgoedwinkels of natuurlijk online:

Wil je meer creatieve technieken ontdekken? Lees dan ook het KreABC.

Liefs Ilse

 

Dit product werd ons aangeboden ter review. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.