Waar komt die foute kersttrui toch vandaan?

Waar komt die foute kersttrui toch vandaan?

Je kan er niet meer naast kijken de laatste jaren. Ze slaan je om de oren met de foute kerstoutfits. Ze zijn gewoon mooi van lelijkheid, ze hebben iets huislijk en gezellig.  Ik liep vorige week een winkel binnen en het viel me op dat de keuze aan van die ‘lelijke truien’ elk jaar groter wordt… Waar komt dat ‘foute Kersttrui gedoe’ toch vandaan?

De foute trui met kerst in films

In de (kerst)films kan je er natuurlijk ook niet naast kijken. De veelkleurige wollen truien met Rudolph the red nosed reindeer, grote glitterende kerstbomen en de kerstman zie ja vaker verschijnen. Dé trui die iedereen zich wel kan herinneren is vast en zeker die van Marc Darcy in Bridget Jones’s Diary. (Hij draagt hem toch maar hè, die Marc! 😉 )
Komt dan dat idee van de films en de TV personages die de truien wat in de kijker hebben gezet? Nee, we moet dus wat verder terug in de geschiedenis.

De jaren 50 en 60

Het idee van die Ugly Christmas Sweater dateert al van voor Bridget haar film of Bill Cosy zijn mooie kersttrui.
In Amerika kwam de consumenten cultuur op gang in de jaren 1950-1960. De truitjes die vroeger echt door moeder en oma werden gebreid met wol leken wel eens een mooi verdienmodel te gaan worden. De marketing machine vond het een geweldig idee om kitch en gezelligheid in Tv-spotjes te gaan promoten.

De frulletjes in de jaren 80

Voor de echte ugly versies met veel frulletjes en prulletjes gaan we naar de jaren 80 (goed bouwjaar 😉 ). Er werd een beetje humor extra aan de lelijke dingen toegevoegd. Lampjes, zoveel mogelijk kerstmis kleuren en kerstfiguren op één trui proberen te krijgen leek wel de opdracht. Liefst was de trui ook nog uit polyester in plaats van de duurzame wol van oma vroeger. Verdienmodel, weet je nog? 😉

Terug van weggeweest die ugly Christmas sweater

Al een paar jaar is de lelijke kersttrui weer helemaal terug! Je kan de gekste versies vinden. Ik moet wel bekennen dat ik ze veel mooier vind dan die dingen uit de ’80.
Ik heb me een paar jaar geleden wel voor mezelf laten verleiden (goed gewerkt, marketeers!)

Nieuwe outfit voor de feestdagen

Bij ons in de familie was het wel traditie dat je met Kerst een nieuwe outfit kreeg. Dat heb ik zelf verder gezet bij mijn kinderen. Nu moet ik wel zeggen dat ik over ben geschakeld op van typische kerstprints naar af te dragen outfits. Vorig jaar had de jongste dochter een beige rokje met gouden bolletjes, een shirtje met een konijn erop en een pluizig vestje. De hele outfit is lang gedragen en past nog net deze winter. Ze heeft het dus niet alleen met de feesten gedragen.

Lees ook: Je kerstboom opruimen, wanneer doe jij dat? 

Dit jaar wilde ik dat graag herhalen. Ik wilde graag een outfit die wel gewoon afgedragen kan worden, maar die ook wel een feestelijke uitstraling heeft. Liefst dus zonder Rudolph of de kerstman erop.
Ik vond onder andere het merk Quapi op internet (oh ja, ik ben echt een internet shopper!). De dames waren erg enthousiast over de collectie en dat is niet altijd zo, want ze weten heel goed wat ze willen. We zijn er nog niet helemaal uit, maar hé, er is nog tijd!

Ga jij ook fout met kerst of draag je liever af?

Nu vraag ik me wel af hoe jullie het aanpakken? Is er met kerst een nieuwe outfit? En als dat zo is, wat kopen jullie dan? Ga je fout met het hele gezin of liever toch gewoon netjes zonder al te veel rood en groen?

Let me know!

Liefs

Ilse

3 Replies to “Waar komt die foute kersttrui toch vandaan?”

  1. Dus hoeft Metie geen kleedje te maken ?! Was nog aan het kiezen welk stofje ‘ het bordeaux fluweel achtig, of dat met rendier en andere bosfiguren. Tja, Metie dus weer te laat. ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.