Loopfiets: Perfect om te leren fietsen!

Loopfiets: Perfect om te leren fietsen!

Leren fietsen, het heeft hier, zeker bij de oudste, heel wat voeten in de aarde gehad.  Niet elk kind is er even vlot mee. En niet elk kind is er op dezelfde leeftijd helemaal klaar voor! Dat is bij ons in huis heel duidelijk te merken geweest! Forceren heeft totaal geen nut, net zoals bij zindelijkheidstraining werkt dat net averechts! Toch leerden we door de jaren heen dat een loopfiets een perfecte start kan zijn om de eerste stappen te zetten naar het leren fietsen!

De zoon en leren fietsen

Oh, wat heeft dat hier bloed zweet en tranen gekost bij de oudste. Door zijn asynchrone ontwikkeling bleek dat leren fietsen echt een enorm probleem. Hij verloor telkens zijn evenwicht, wilde de handdoek in de ring gooien en werd er enorm gefrustreerd van. Ik zie hem daar nog woedend staan kijken naar zijn fiets die alweer op de grond lag. Van vrienden van ons kregen we de tip om een loopfietsje te kopen. Ze zeiden dat het hun zoontje heel erg had geholpen met het zoeken naar evenwicht. Want vanaf het moment dat het evenwichtsgevoel op het loopfietsje er is, zal fietsen ook lukken. Dat bleek inderdaad een super tip te zijn. Het heeft nog wel even geduurd, maar toen het evenwicht op de loopfiets er was, ging het leren fietsen echt een pak vlotter!

De oudste dochter en leren fietsen

Als grote broer een loopfiets heeft, dan wil de zus er natuurlijk ook één. Zij was sowieso wel veel vlotter met alles wat met beweging en sporten te maken heeft! Met haar mooie, roze loopfiets reed ze rond. Je zag heel snel dat ze super goed werd in het inschatten van afstanden en goed kon stoppen voor obstakels. En dat is natuurlijk iets wat ze later, als ze op de weg gaan fietsen, ook gaan nodig hebben. Zij kwam op een dag terug van school met de aankondiging dat ze kon fietsen. Ik grapte nog: “Ja, op een driewieler zeker?”. Maar ik kreeg meteen een beteuterd gezicht: “Neen, op een fiets met twee wielen EN trappers! Dat is helemaal niet zo moeilijk, mama! Je moet gewoon blijven “trappelen”.”

De voordelen van een loopfiets met twee wielen:

  • Een kindje leert heel snel zijn evenwicht houden als het snelheid maakt met zo’n loopfiets.. Dit is belangrijk als het later gaat leren fietsen met een fiets met pedalen! Het evenwicht vinden is het belangrijkste element om te leren fietsen!
  • Kinderen leren afstanden inschatten in de ruimte. Ze leren heel snel hoe ze op tijd kunnen stoppen. Dat is een plus als ze later op de weg gaan vertoeven! Inschattingen maken is daar uiterst belangrijk!
  • Als je een wandeling gaat maken, kan je kindje perfect naast je rijden op een loopfiets. Ook op die manier leren ze verkeerssituaties kennen!
  • De voetjes die de grond raken bij het loopfietsen geven het kind een gevoel van veiligheid. Zo bouwen ze zelfvertrouwen op en dit is ook erg belangrijk bij de opstap naar het leren fietsen.
  • Kinderen moeten buiten spelen, dat is gezond 😉
  • En als kleine kinderen buiten zijn, doen de ouders vaak mee! Heel goed: beweging en buitenlucht! 

Tips voor het aankopen van een loopfiets:

  • Een verstelbaar stuur en zadel zijn een pluspunt. Dan heb je langer plezier van je aankoom.
  • Het ideale zadel is een beetje voorgevormd. Dat zit gewoon fijner!
  • Een breed stuur geeft betere controle over de stuurbeweging. 

Nog ééntje die het fietsen moet leren.

Enkel de jongste fiets nog niet zonder zijwieltjes. Ik zie in haar net haar grote broer, dus dat wordt nog spannend! Eén ding is zeker, dat loopfietsen moet ze eerst onder de knie hebben vooraleer ik er nog maar aan denk om die zijwielen van dat andere fietsje te halen! Hahaha!  

Een loopfietsje kopen als cadeau

Als je dus nog een cadeau zoekt voor een kindje tussen de 18 maand en 4 jaar en het heeft nog geen loopfiets, dan is dit mijn super tip! Het loopfietsje heeft zoveel voordelen! Het kindje gaat zo fier zijn als het zichzelf kan voortbewegen in het zonnetje! Doen! 

Take care en tot snel

Liefs Ilse 

3 Replies to “Loopfiets: Perfect om te leren fietsen!”

  1. We hebben een loopfiets en een mooie prinsessenfiets.. maar ze weigert ze beide te gebruiken. Bij mijn oudste duurde het ook wat langer voordat hij zonder zijwieltjes kon. Ze zijn niet zo sportief onderlegd hier in huis. Hebben ze van hun ouders 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.