Daar vloog zijn huiswerk door de lucht!

Daar vloog zijn huiswerk door de lucht!

“Nog iets voor school te doen, vriend?”, vroeg ik langs mijn neus weg. Meteen veranderde zijn gezicht in een donderwolk. “Ik vind huiswerk saai! Ik wil dat niet maken! Ik kan dat al! Ik HAAAAAAAT dat! Ik leer daar niks van bij! ARGHHHHHHHH!” was zijn antwoord. Ik stond met grote ogen te kijken, want ‘normaal’ blijft hij best rustig, doet hij gewoon zijn huiswerk (niet met volle goesting, maar hij maakt het) en is de kous af! Wat een brok frustratie kwam daaruit zeg.

Tijd voor een gesprekje

“Als je nu gewoon even begint en denkt ‘Kom op, ik maak het snel, dan ben ik ervan af!” dan kan je sneller aan iets anders beginnen”, zei ik.
Tijd die hij verloor met boos zijn, ging uiteindelijk van zijn ‘vrije tijd’ af, zo legde ik hem uit.
Maar nee, de frustratie zat te hoog. Hij bleef roepen en zeggen dat hij het nutteloos vond en hop, daar vlogen de papieren van zijn huiswerk door de lucht! Ik dacht even hij raapt ze op en scheurt te kapot, maar dat deed hij dan toch net niet.

Waarom moet ik huiswerk maken

“Ik leer niks van dat huiswerk!” zei hij. Dat kon ik dan wel weerleggen, want spelling is niet zijn sterkste kant en er was een blad taal bij.
Ik probeerde nog hem te overtuigen, maar de frustratie bleef.

En toen hoorde ik mezelf zeggen: “Je hoeft het niet te maken! Van MIJ hoef je het niet te maken. Maar je draagt wel de gevolgen die alle kindjes moeten dragen als ze hun huiswerk niet maken. Je kiest maar!”
Met grote ogen keek hij nu naar mij: “Ik moet het niet maken?”
“Neen, van mij niet! Maar als de juf je streepjes geeft en je ervoor moet binnen blijven, zoals de afspraken zijn in de klas, dan is dat zo. Jouw keuze.”

Mokkend begon hij dan toch aan zijn huiswerk.
Drie cijferoefeningen en dan een rij woordjes, dan weer drie cijferoefeningen en een rij woordjes. Zijn manier, zijn keuze!
Om dan na 10 minuten te roepen: “Ik ben klaar!” – uiteraard!

Ik vraag me af of die positive dicipline daar ook wat op te zeggen heeft?!

Hoe gaat het met huiswerk bij jouw kinderen of vroeger bij jou?

Take care en tot snel

Liefs Ilse

2 Replies to “Daar vloog zijn huiswerk door de lucht!”

  1. Ik deed mijn huiswerk meestal in één van de lessen erna. Ik zat in zo’n waardeloze klas waarin alleen maar gekeet werd. Ik heb trouwens wel eens een briefje laten schrijven door een leerling van een paar klassen hoger o ik veranderde de paragraaf ook wel eens de leraar controleerde toch niet goed. Ik ben een slecht voorbeeld.

  2. Ik vind dat een hele wijze reactie. Het is goed om uit te leggen wat de gevolgen zijn als hij zijn huiswerk niet maakt. Om hem vervolgens de keuze te geven. Dat is net zo leerzaam. Al zou ik die keuze niet met geven als hij vervolgens telkens geen huiswerk maakt, natuurlijk. Maar dat snap je ook wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.