Als je kind niet meer wil gaan slapen. Wat doe je dan?

Als je kind niet meer wil gaan slapen. Wat doe je dan?

Er zijn zo van die fases, je zegt dan als mama tegen jezelf: “Het is een fase, het gaat wel weer voorbij!”. Toch hebben we een tijd terug wat problemen gehad met de oudste dochter en dat ging dan vooral over het gaan slapen. We hebben een heel gestructureerd ritueel om naar bed te gaan hier in huis! Toch liep het grandioos fout bij haar! En wat doe je dan als je kind niet meer wil gaan slapen?

Ons ritueel

Wassen, pyjama aan, tandenpoetsen, nog een keertje naar toilet, verhaaltje voorlezen, mama stopt je en en papa komt nog een kus geven. (Of papa stopt je in en mama komt nog een kus geven).
Bij de oudste dochter moet dan ook nog de muziekdoos aan en moet er kleding worden klaargelegd voor de volgende dag. De jongste wil standaard ‘neuzen neuzen’ en knuffel. Het is duidelijk, altijd hetzelfde! En toen begon het helemaal fout te lopen met de oudste dochter…

Ingestopt en voetstappen

Het begon met voetstappen die ik hoorde op de bovenverdieping als de kinderen al zouden moeten slapen. Als ik dan terug boven kwam, zat mevrouw op toilet of zo. In principe kon dat niet echt, want ze was al naar toilet geweest, dat hoort bij het slapengaan stramien hier in huis. In het begin dacht ik dat ze het vergeten was of zo, maar later bleek dat niet het geval te zijn!
Ik kwam haar ook enkele keren tegen op de trap! Ze vond dan dat de kleding die we hadden uitgekozen niet goed was. Ze had iets anders in haar hoofd
Ze wilde een andere knuffel! En uiteraard een knuffel die we niet onmiddellijk konden vinden en waar dan een hele zoekactie voor op touw moest worden gezet.
“Ik heb dorst, mama” – oké, nog een slokje, niet te veel en slapen.
“Je hebt me een knuffel gegeven, maar geen kus!” – Wat niet waar was, maar wat doe je dan?

Je wordt het beu als je kind niet meer wil gaan slapen!

En ik ben zo geduldig en ik kan zoveel hebben, maar op een keer was ik het meer dan beu!
Er knapte iets in mij. Het was op een moment dat ik alleen was met de kinderen. Mijn man zat in Macau! Ik begon te roepen!
“Nu is het genoeg! Jij met je excuses! Je gaat NU slapen!”
Dat maakte het uiteraard niet beter! Een hysterisch kind tot gevolg en een ‘Ik ben een slechte mama’ gevoel er bovenop!

De verbetering!

Na een tijdje, met goede afspraken maken van ter voren, leek het beter te gaan. Ze moest van mij zorgen dat ze gedronken had, naar toilet was geweest, dat haar gekozen knuffel en kleding er waren VOOR dat het grote licht uit ging! Ze bleef in haar bedje! Yes, een overwinning!

De nachtmerries

En toen begonnen een maand of zo later de nachtmerries! Ze zat met grote ogen recht op in het midden van haar bed. Ze wilde het licht niet meer uit en wilde absoluut niet gaan slapen. Er MOEST een monstercontrole volgen onder het bed en onder de kast en in de kast! Toen ik dus dacht dat het voorbij was, kwam het terug en erger!

Oplossingen voor als je kind niet meer wil gaan slapen.

Ik deelde mijn ‘probleem’ met andere mama’s en kreeg te horen dat ik misschien gewoon haar bed eens moest verhuizen. Dat was een goed idee, maar niet zo simpel op haar kamer. Bij het bijbouwen (door de vorige eigenaars) moest namelijk de schouw van de verwarmingsketel ergens komen. Haar kamer was een wasplaats, dus dat maakte niet zo uit dat er een schouw doorheen liep. We hebben de schouw met super mooi behangpapier gedecoreerd en het is echt een accent geworden in de kamer. Maar zomaar grote dingen gaan verhuizen? Dat is wel andere koek!

Het accent behang.
Hier zie je de schouw met accent behang papier.

Toch draaien?

Na wat nadenken en puzzelen hebben we het dan toch klaar gekregen om haar bed op een andere plaats te zetten! Het is op deze manier eigenlijk een héél knus hoekje geworden! Ik zou ook beter slapen!

Masha en de beer dekbedset

Hoe gaat het nu met haar?

Ik vond het echt super moeilijk om een oplossing te zoeken voor als je kind niet meer wil gaan slapen!
Uiteindelijk bleek dat ze nachtmerries had over een bepaalde aflevering van nachtwacht. Toen we wisten waar ze vandaan kwamen, konden we er erover praten en toen ging het langzaam beter! Ze gaat nu terug super flink slapen!
Broer kreeg al een nieuw dekbed overtrek bij zijn nieuwe bed, zijn bed piepte namelijk veel te hard! En nu mocht ook zij een nieuwe kinderdekbedset kiezen voor haar heringerichte kamertje.

als je kind niet meer wil gaan slapen

Macha en de beer

En ja, mevrouw koos voor Masha en de beer. Na Dora and friends zowat het meest irritante filmpje op TV naar mijn gevoel 😉
De bestelling werd echt enorm snel geleverd vanuit Nederland naar België! Dikke duim voor de webshop voor kinder dekbedovertrekken waar we hebben besteld!
Ach ja, het is dan wel Masha en de beer geworden! Het is geen Nachtwacht, ze krijgt er geen nachtmerries van en ze was er super blij mee! En dat is natuurlijk wat telt!
Wij gaan trouwens altijd voor 100 procent katoenen lakens op de bedden! Ik heb het niet zo op dat polyester op een bed. Ik waste de set uit en maakte haar bed op met de nieuwe lakens! Wat zal ze glunderen!
Hebben jullie kinderen het ooit moeilijk gehad om te gaan slapen? Wat was ‘de’ oplossing bij jullie?
Take care en tot snel
Liefs Ilse

3 Replies to “Als je kind niet meer wil gaan slapen. Wat doe je dan?”

  1. Jeetje, vervelend. Ik kan me niet herinneren dat ik dit heb meegemaakt met mijn dochter. Ik weet wel toe ik klein was en Thriller van Michael Jackson op tv te zien was, ik niet meer kon slapen. Ik ging midden in de nacht naar mijn ouders toe, maar ik wed terug gestuurd naar mijn bed. Ik ben naderhand nooit meer opgestaan. Dat was vroeger.

  2. Wij zitten hier nu ook in zo’n fase. Onze dochter is al 8,sliep best redelijk maar inmiddels loopt ze vaak rind 10 uur nog rond omdat er van alles is wat dan natuurlijk heel belangrijk is. Ook al vanalees geprobeerd maar ze gaat niet slapen. Heeft ook nachtmerries, is van te voren al bang dat ze een nachtmerrie krijgt. Hopelijk gaat hier deze fase ook snel voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.