Letters in tekenlessen voor thuis of in de klas
Letters zijn zo leuk om mee te werken in de beeldende lessen. Als kinderen de letters terug als beeld op zich gaan zien, ontstaan er prachtige vormen! Het is een dankbaar thema om mee aan de slag te gaan in de lessen Muzo of plastische opvoeding. Vandaar dat ik even een paar leuke ideeën op een rij zet waar je mee aan de slag kan als mama of leerkracht. Hier zijn een heleboel letters in tekenlessen. Vergeet ook zeker niet de beeldaspecten even aan het halen. Met letters heb je vaak lijn, vorm en in sommige opdrachten zit ook kleur. Het werkblad beeldaspecten dat je gratis kan downloaden kan daar zeker bij helpen!
Letters van je naam als symmetrische tatoeage.
Als je je hoofd schuin houdt, kan je zien dat dit de tekening is van Britt, want je kan haar naam lezen. Het ziet er misschien allemaal wat ingewikkeld uit, maar dat is het echt niet! Door een blad dubbel te vouwen in de lengte, verdeel je het in twee gelijke delen. Draai het blad zo dat de vouw naar onder ligt. Dan schrijf je de naam in mooie, dikke letters. op het blad. Gebruik een lichtbak (of gewoon het raam) om de letters op de andere kant van het blad over te zetten. Super simpel dus, met een heel mooi resultaat!
Lees ook: spiegelschrift monsters in stift.
De naam mandala
Trouwe volgers van mijn blog kennen het project van de naammandala al. Voor dat we de kleurencirkel eraan hadden gekoppeld zagen de resultaten er een beetje anders uit. Dat kan je zien op de foto. Je kan uiteraard ook gewoon de eigen fantasie laten gebruiken op gebied van kleur. Ook warm-koud contrast of complementaire kleurcontrasten kunnen in dit leuke project worden toegepast!
Mondriaan in jouw initiaal
Bij deze tekening hebben we de leerlingen gevraagd om de eerste letter van hun naam in het groot en inkleurbaar te tekenen. Dan moesten ze hun naam in cursief schrift schrijven in de letter. Het blad werd gedraaid en de naam werd opnieuw geschreven, maar moest overlappen met de vorige geschreven naam. Ze moesten ook zorgen dat de randen van de getekende letter aangeraakt werden. Zo ontstonden er vlakken die konden worden opgevuld met de primaire kleuren, net als Piet Mondriaan deed. Dit project werd in viltstift gemaakt.
De onomatopee.
Een heel dankbare opdracht is de onomatopee. Deze klanknabootsing in strips werd onder andere door Roy Lichtenstein gebruikt in zijn kunstwerken. Het gebruik van rechte lijnen om de kracht van het woord weer te geven in combinatie met de primaire kleuren, geven telkens erg mooie resultaten. Deze opdracht werd geschilderd met acrylverf.
Dotpainting van je naam
Met de aardtinten in verf, wattenstaafjes en zwart tekenpapier gingen de leerlingen hier aan de slag om hun naam te maken. Dotpainting, of schilderen met puntjes, is een techniek die de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië gebruikten. Het geeft ook steeds heel leuke resultaten.
Online graffiti maken
Er bestaan super leuke online programma’s met activiteiten om met kinderen te doen. Een daarvan is de graffiti creator. Het is misschien wel een nadeel dat het hele programma in het Engels is, maar ook de leerlingen die nog geen Engelse les hadden gehad brachten het er, met wat basis uitleg, best goed van af. En het geeft meteen zo’n cool resultaat met de letters van hun eigen naam:
Een monster letter
Bij dit drukwerk moesten de leerlingen uit linoleum hun initiaal snijden met gutsen (speciale mesjes om in Lino te snijden). Het moeilijkste aan deze opdracht is het omgekeerd denken. Je snijdt namelijk een stempel uit en die moet dus, bij letters, in spiegelschrift uitgesneden worden. Op de een of ander manier moesten ze dan ook nog een monstertje verwerken bij of in de letter.
Compositie met de letters van je naam
Hier mochten de leerlingen de letters niet meer als letters zien, maar als vlak. Elke letter werd dus ‘gewoon een vorm’ en daarmee moesten ze aan de slag om een mooie schikking te maken. De naam moest zelfs niet meer leesbaar zijn. Chelsey haal je er nog wel uit, denk ik. Dit is een opdracht met gekleurd papier.
Stapelen van letters
De leerlingen kregen hier de opdracht om met de letters van hun naam een stapel te maken. Hoe ze dat deden maakte niet uit. Sommigen hebben blokken getekend waar de letters opstonden, anderen hebben gewoon de letters op zich gestapeld…. Ze moesten wel de volgorde van de regenboog kleuren toepassen op hun tekening.
Verzin je eigen geschrift
Een oud geschrift bedenken, dat niet leesbaar is voor anderen…. een hele uitdaging. De letters werden van boven naar beneden gelezen, zoals bij de hiërogliefen van de Egyptenaren. De uitwerking gebeurde in Oost-Indische inkt. De achtergrond werd geschilderd met bister (een soort bruine gebrande noten oplossing), maar dat kan ook perfect met koffie hoor!
Krimpie sleutelhanger
Op krimpie papier je naam schrijven met graffiti letters en in de oven ermee! Dat geeft een super leuke sleutelhanger! 😉
Woordbeelden
De laatste van het rijtje…. De leerlingen moesten een tekening maken met woorden. De lijnen waren hier dus geen lijnen, maar woorden. Het eendje werd bijvoorbeeld helemaal ‘getekend’ door ‘kwak, kwak, kwak’ te schrijven.
Pop art naar Burton Morris
Ook dit zijn woordbeelden, maar deze keer in de stijl van de pop art kunstenaar Burton Morris. De letters worden in een simpele vorm gezet en met felle kleurtjes ingekleurd.
Het hele project vind je in het artikel over dit pop art project.
Hopelijk hebben jullie wat inspiratie opgedaan! Hebben jullie nog een super idee dat echt in het lijstje hoort? Laat het me zeker weten via social media of als reactie onderaan dit artikel.
Take care en tot snel Liefs Ilse
16 Replies to “Letters in tekenlessen voor thuis of in de klas”
Wat een leuke ideeen :-). Zo gevarieerd ook :-)!
Ik doe niet graag jaren hetzelfde…
En samen met mijn collega’s vinden we het belangrijk om veel materialen, technieken en kunststromingen aan te bieden.
Wat een super leuke dingetjes! Ga er een paar bewaren om te doen met m’n kinderen als ze wat ouder zijn!
Ja, er zijn er bij die hier zeker ook een hit zouden zijn bij de oudste twee. Ik zal dat hier ook eens proberen! 🙂
Wat een creativiteit in je lessen! Er is echt zoveel leuks te bedenken met namen en letters. Heel gave voorbeelden die je hier laat zien!
Dankjewel voor het compliment Sophie.
Wat heb je er weer veel leuke ideeën tussen staan! Ik ga er zeker een paar onthouden.
Fijn dat te lezen!
A sweet idea.
Amalia
xo
Thanks Amalia!
Wat ontzettend leuk. Doet mij denken aan mijn eigen tekenlessen. Lang, lang geleden.
hihi – zo lang? 😉
Tsjonge, wat kun je eigenlijk veel met letters! Ik ben gewoon een beetje verbaasd!
Ik kan alleen maar zeggen: wauw! Wat een originele tekenideeën met letters. Echt heel leuk.
Dankjewel voor het compliment! 🙂