Ziek kind: Waar moet je op letten? Wat moet je doen?

Ziek kind: Waar moet je op letten? Wat moet je doen?

Altijd een lastig dilemma, je kindje is ziek en is aan het huilen. Wat kan je het beste doen? Waar moet je opletten? Wanneer moet je naar de huisarts en wanneer kan je het beste een pijnstiller geven? Als jonge mama en zeker bij mijn eerste kindje, bracht dat bij mij heel veel onzekerheid mee.  Ik twijfelde vaak van wat en hoe. Ondertussen, met drie kinderen, heb ik al heel wat geleerd!

ziek

Ziek

Elke mama en papa maakt het wel een keer mee; een ziek kind. Iedere keer als je kleine ziek is, maakt hij of zij antistoffen aan waardoor het immuunsysteem sterker wordt. Juist goed dus. Alleen heeft het lichaam even de tijd nodig om de antistoffen aan te maken en de ziekte te bestrijden. Het is logisch dat je je als ouder in de tussentijd zorgen maakt en niet goed weet hoe er het best gehandeld kan worden. Hier kan je lezen wat je het beste kan doen.

Huisarts

Je hoeft bij koorts niet naar de huisarts wanneer je kind ouder is dan 3 maanden en het niet één van de volgende symptomen heeft: oorpijn, keelpijn, snotneus of hoesten. Als je kind jonger is dan 3 maanden is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan, omdat de kans op uitdroging groter is. Infecties die door een virus veroorzaakt worden, duren meestal drie dagen. Is je kind langer dan drie dagen ziek? Ga dan naar de huisarts, wellicht is het geen virusje. Ook bij de volgende symptomen is het raadzaam op de huisarts te contacteren:

–              Als je kind suf is of moeilijk te wekken. Dit kan een symptoom zijn van uitdroging of een ernstige infectie
–              Als je kind constant huilt en ontroostbaar is
–              Als je kind bleek, grauw of een beetje blauwig is
–              Als je kind vlekjes op de huid heeft die niet kort verdwijnen als je erop drukt. Dit kan een symptoom va hersenvliesontsteking zijn
–              Bij koortsstuipen

Koortsstuipen komt bij een klein percentage kinderen voor en kan abrupt opspelen. Een kind gaat opeens heftig schokken met de armpjes en beentjes. Het duurt maximaal een kwartier en daarna stopt het weer. Het kan ook voorkomen dat het kind even stopt met ademen. Zodra het over is, is een kind vaak suf en niet goed aanspreekbaar. Dit gebeurt pas na een uur. De oorzaak van een koortsstuip ligt in een snel oplopende lichaamstemperatuur. Voor ouders kan een koortsstuip ook best wel angstig zijn. Probeer vooral rustig te blijven en leg je kind op de zij of buik zodat hij of zij zich niet kan verslikken.

Koorts

We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38º C stijgt. Koorts betekent meestal dat het lichaam een infectie bestrijdt – wat goed is! Daarom wordt er aanbevolen om koorts niet, althans niet meteen, te onderdrukken met medicijnen.
Ik hoor nog steeds een mama bij de peuterschool vragen: “Wanneer hebben ze dan koorts?”
Zo vreemd vond ik dat!  Zou die mama haar kindje van bijna drie nog nooit ziek zijn geweest? 😉

Paracetamol

Wanneer je wel of niet een paracetamol geeft, hangt af van de mate waarin je kind ziek is en niet per se de temperatuur. Een kind met 39,5 graden koorts dat nog prima drinkt heeft niet per se een paracetamol nodig. Een kind met 38,5 graden koorts dat doodziek op de bank ligt en niet drinkt, kan er daarentegen wel één gebruiken. Kinderen moeten zeker niet dezelfde paracetamol als volwassenen krijgen. Roter, bijvoorbeeld, verkoopt smelt paracetamol speciaal voor de kleintjes.
Ik moet ook zeggen dat het buikgevoel heel wat kan doen bij een ziek kindje.  Mama’s en papa’s voelen héél erg goed aan wat en hoe.  Als je het niet vertrouwt, dan ga je naar de dokter!

Lees ook: hoe voorkom je tekenbeten?

Vertrouw jij op je gevoel als je kindje ziek is? Ben jij vaak ongerust?

8 Replies to “Ziek kind: Waar moet je op letten? Wat moet je doen?”

  1. Nooit leuk een ziek kind. Koortsstuipen lijkt me enorm eng. Onze oudste heeft vaak en hoge koorts. Wij geven meestal alleen snachts een zetpil

  2. Wat een goed artikel!! Hier ook meestal alleen met slapen een zetpilletje. Maar alleen als ze echt niet lekker is of ergens pijn heeft. Dan krijgt ze in ieder geval toch haar rust. Daar knapt ze dan sneller van op. Verder inderdaad veel laten drinken. Eten ze niet dan is soep echt wel een aanrader.

  3. Nuttige tips inderdaad. Ik heb vorige week 2 keer met R bij de huisarts gezeten vanwege koorts met overmatig huilen, inderdaad oorontsteking. C had de week er voor bronchitis, die was ook echt suf, ook dus niet afgewacht. Ben nu wel klaar met ziek zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.