Zelfportretten zoals Klimt en fotografie

Zelfportretten zoals Klimt en fotografie

Zelfportretten in de fotografie

Je zou het misschien niet zeggen, maar ik heb al heel wat cursus fotografie gevolgd. Ik gebruik vaak foto’s van Pixaby of Unsplash om de blogpostjes leuker te maken. Dat komt vaak door gebrek aan tijd.  Maar toch doe ik het graag, foto’s maken.
Op school heb ik nog met een analoge camera en een donkere kamer gezeten. Heel tof.

Toen ik dan mijn digitale spiegelreflex camera kocht, wist ik helemaal niet hoe ik dat ding fatsoenlijk moest instellen en trok ik op automatisch.  Jammer natuurlijk!
Dus ging ik terug cursus volgen.  Op de foto hierboven zie je één van de eerste opdrachten die we op de cursus meekregen: maak een reeks zelfportretten.
Met gebruik van een spiegel kan je al heel wat, uiteraard.  Tegenwoordig is selfies maken ‘hot’ en daar kan je gewoon je smartphone voor gebruiken.

Dus voor diegenen die nog niet hebben meegedaan aan de uitdagingen van crea-cross omdat ze ‘niet zo handig’ zijn, stel ik voor van deze keer wel mee te doen en met je spiegelreflex of je smartphone eens te proberen om een zelfportret te maken in de loop van de komende week.  En probeer niet alleen je ‘koppie’ erop te zetten, maar ook iets wat je tot jezelf maakt.  Je kat, je hond, je favoriete hobby,… ‘gebruik’ dat wat een foto extra tot een zelfportret kan maken.

Gustav Klimt

Gustav Klimt - mini biografie

Download de Klimt mini Biografie hier

Gustave Klimt is een Oostenrijkse schilder die tot de Jugendstill behoort.  Hij staat vooral gekend om zijn werken rond de levensboom en uiteraard ‘De Kus’.
Mijn collega testte een Pinterest ideetje uit dat afkomstig is van Art Projects for kids in de klas rond zelfportretten in de stijl van Gustav Klimt.  Dat idee mocht ik van haar vandaag delen.  Het past helemaal in het thema zelfportretten van deze week.  Bij het project op pinterest werd er gewerkt met gouden en zilveren stiften op zwart papier.  Mijn collega liet de leerlingen krassen in krasblokken.

Stap voor stap:

  • Druk een foto af van jezelf en knip het hoofd eraf.  Eventueel de armen of de benen ook.
  • Plak het fotootje op een krasblaadje.
  • Teken kleding in de stijl van Gustav Klimt: in vlakken opgedeeld en opgevuld met patroontjes.
  • Teken langs het portret levensbomen in de stijl van Klimt: met gekrulde takken en spiralen.

*leerlingen werden onherkenbaar gemaakt door middel van het zwarte blokje.

* Dit artikel bevat affliate links.  Moest je een aankoop doen via deze link, dan krijg ik daar een procentje op.  Jij betaalt niets extra.

 

 

10 Replies to “Zelfportretten zoals Klimt en fotografie”

  1. Leuke uitdaging. Ik maak eigenlijk al veel te veel selfies, dus ik ga er niet nog meer maken. Maar heel veel succes voor iedereen die de uitdaging wel aangaat!

  2. Mooie foto die met de spiegel. grappig ook wanneer je beseft hoe makkelijk een zelfportret tegenwoordig gaat. Selfies zijn niet zo aan mij besteed, ik vind mijn hoofd daar veel te oud voor 😉 of ik moet een hele lange selfie stick hebben 🙂 🙂

  3. Wat een leuk idee! Al ziet het er wel heel moeilijk uit, zelfs via een krasblaadje lijkt het me nog lastig een hoofd mooi op papier te krijgen. Het thema zelfportret vind ik ook heel leuk trouwens.

  4. Dat is een leuk idee Ilse ☻
    Speciaal voor Creacross , een zelfportret van mij.Ik ben niet zo van foto’s maken van mij zelf, Maar deze foto was een gezellige fotoshoot met vriendinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.