Wilde dieren in de creatieve les

Wilde dieren in de creatieve les

Welkom om een nieuwe creatieve donderdag met een linkparty binnen een opgegeven thema. Deze week is het thema ‘wild’.  Omdat dieren en in het bijzonder wilde dieren kinderen van alle leeftijden tot de verbeelding spreken laat ik jullie vijf projecten zien die wij de voorbije jaren in de klas hebben gedaan die over wilde dieren gaan.

Dierenogen vergroten

De leerlingen ging op zoek naar een dier waarvan ze graag de vergroting wilden maken. Na wat schetswerk mochten ze de dierenogen vergroten op een groot schilderskarton en mochten ze aan het werk. De uitdaging hier ligt in het weergeven van structuur en het ‘niet plat’ schilderen.  Maar ook in het vergroten van de verhoudingen, uiteraard:

Dieren in de stijl van Piet Mondriaan

Piet Mondriaan is zeker een fijne kunstenaar om in de klas te bespreken. De simpele vlakken met gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw zijn erg herkenbaar en geven de kinderen een gevoel van veiligheid: ‘Dat kan ik ook!’ 😉

Als de kinderen allemaal een dier hebben gekozen is het de bedoeling dat ze het dier opdelen in rechte vlakken en het dan opvullen op de manier van Piet Mondriaan.

Het lapjesdier

Dit is een opdracht die samenhangt met dit verhaaltje:

Er was eens

een arme jongen die samen met zijn mama in een klein huisje woonde.  Zijn vader was veel jaren geleden gestorven en het was echt moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.  Zijn moeder deed haar best en kreeg het voor elkaar om toch elke dag wat eten op de plank te krijgen, al was het soms gewoon wat brood.
De jongen moest elke morgen naar school lopen, het was een lange weg om af te leggen elke dag, maar hij deed het graag.  School was tof, dan zag hij al zijn vriendjes.
Op school vertelde vele vriendjes over hun huisdieren, katten, honden, kippen, konijnen,…. de jongen vond het heerlijk klinken.


Toen hij thuis kwam vroeg hij aan zijn mama of hij ook een huisdier mocht.  Zijn moeder vertelde hem dat dieren duur zijn.  In aankoop, maar ook in hun onderhoud.  Ze moeten namelijk ook eten.
De jongen was erg verdrietig, hij had echt gehoopt op zijn eigen huisdier.
Om hem terug wat op te vrolijken maakte de mama van de jongen een lapjesdier uit stukjes oud stof in alle kleuren en patronen.  Ze werkte de hele nacht door en ’s morgens had ze een lapjesdier voor haar zoon.


Hij was er erg blij mee, al was het dan geen echt dier, het was wel leuk dat zijn mama zoveel moeite had gedaan.  Hij vond zijn lapjesdier geweldig om mee te spelen.
Op een nacht lag hij met zijn lapjesdier naar de sterren te kijken toen hij een vallende ster zag.  Snel maakte hij zijn wens: “Laat mijn lapjesdier tot leven komen ….”  De jongen viel in slaap onder de sterren met het lapjesdier in zijn armen.
’s Morgens werd hij wakker door iets dat aan zijn neus aan het kriebelen was. Hij deed zijn ogen open en zag zijn lapjesdier aan zijn neus prutsen.  Zijn wens was uitgekomen!  Zijn knuffel was levend!
Nu had hij eindelijk zijn eigen, origineel huisdier!
Zo zie je maar, sommige wensen komen uit!

Na dit verhaal kan je de de kinderen aansporen om een dier te kiezen… Welk dier zou de mama hebben gemaakt? Welk dier zou jij graag hebben? Waarom net dat dier of waarom zeker geen…

De salamander zoals Gaudi

Deze deelde ik een tijdje geleden al eens een keer met jullie. 

Wilde dieren uit doek

Hier kregen alle leerlingen een doek. Ze mochten zelf een dier kiezen dat op één of andere manier ‘uit’ het doek moest komen. Sommigen lieten de snoet uitsteken, anderen de staart…

Met karton, papier maché en acrylverf kan er al héél veel zoals je ziet.

Wilde dieren projecten pinnen voor later?

wilde dieren

Crea-cross linkparty: wild

Heb jij ook een super leuke creatieve foto of een super leuk creatief artikel op jouw blog dat je graag wil delen dat helemaal past in het thema van deze week? Dan mag je het in het lijstje zetten door op de blauwe knop ‘add link’ te klikken en dan verder de instructies te volgen.

Deze week stuur ik jullie ook door naar Marije van plus een beetje om daar nog wat meer ‘wild’ inspiratie op te doen.

Voor nu neem ik weer afscheid van jullie.
Take care en tot snel

Liefs Ilse

[inlinkz_linkup id=741771 mode=1]

9 Replies to “Wilde dieren in de creatieve les”

  1. Het lijkt me zo leuk om een leerling in jouw klas te zijn. Ik ben iedere keer weer verbaasd over de creatieve opdrachten die je bedenkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.