Vriendschappen bij kleine kinderen onderhouden

Vriendschappen bij kleine kinderen onderhouden

Trouwe volgers weten dat wij een aantal weken geleden erg plots onze drie kinderen van hun vorige school hebben gehaald en en dan in een nieuws school hebben ingeschreven. De nieuwe school ligt ‘maar’ vijf minuutjes verder met de auto dan de oude school. De jongste had nog niet ‘echt’ vriendjes, want ze zit in de eerste kleuterklas. De oudste is al erg volwassen in zijn kijk op vriendschappen en sociale relaties. De oudste dochter had het het moeilijkste om haar vriendinnetjes achter te laten. Dat is natuurlijk ook niet gemakkelijk! Vriendschappen durven ook wel eens te verwateren als kinderen elkaar niet meer zien. Maar toch gaan we dat proberen te vermijden.

 

Vriendschappen zijn complex

De allereerste dag wilde iedereen in de klas van onze zoon zijn vriend/in zijn. Voor hem was dat een zéér vreemd gegeven. Vrienden word je niet op 1-2-3 – dat heeft tijd nodig. Bovendien heeft hij vrienden! Alleen zitten die nu even niet bij hem op school…
En jawel, die mist hij wel! Maar hij weet en voelt dat zijn nieuwe start hem goed heeft gedaan en kan dat dus al bijzonder goed relativeren.
Hij is al met zijn beste vriend naar de open dag op de tekenacademie geweest. Meteen begrepen we ook dat daar wel een mogelijkheid inzat! Misschien kan hij volgend jaar met zijn vriend gewoon een buitenschoolse activiteit gaan doen.
Ze hebben nu ook al een paar keer afgesproken om bij elkaar te gaan spelen en we zijn ook al samen naar een activiteit geweest!

Ouders hebben veel in de hand!

Een grote verantwoordelijkheid ligt wel bij ons als ouder! We hebben bijvoorbeeld al enkele vriendinnetjes meegenomen naar de K3 Love Cruise film. Inthe is ook al bij een paar vriendinnetjes uitgenodigd en ze kreeg ook al een super mooi kaartje met de boodschap “Friends Forever”.

Onze kinderen zijn niet van de aardbol verdwenen, ze wonen nog steeds in dezelfde buurt.
Het zal wat moeite vragen om die vriendschappen te onderhouden. Maar ik weet zeker dat als iedereen zoveel moeite blijft doen als nu, het helemaal goed zal komen.

vrienschappen

Dankjewel

Bij deze dus nog eens een hele dikke dankjewel aan iedereen die de moeite neemt om onze kinderen een kaartje te sturen, uit te nodigen, bij ons wil komen spelen, …
Maar ook dankjewel aan al die mama’s en papa’s die me aan de (nieuwe) schoolpoort aanspreken en vragen hoe het nu met onze kinderen gaat.
En dankjewel aan de mama’s en papa’s van de kinderen van de oude school om te vragen hoe de overstap is geweest en begrip op te brengen voor de keuze die we hebben gemaakt!

Vriendschappen kosten moeite

Vriendschappen kosten altijd moeite! Nu ligt het vooral ook in onze handen als ouder om ervoor te zorgen dat ze de kans krijgen om die ‘oude’ vriendschappen te onderhouden en nieuwe de kans te geven!
Maar voor je kinderen kan je vaak nog niet iets meer moeite doen, denk ik ! 😉

Ben jij al ooit veranderd van school? Zijn je kinderen al ooit veranderd van school? Hoe is dat gelopen? Heb je er vrienden door verloren/gewonnen? Ik ben best nieuwsgierig!

Take care en tot morgen!

Lief Ilse

Dit is ook post 13/40 van 40 dagen bloggen! 

3 Replies to “Vriendschappen bij kleine kinderen onderhouden”

  1. Niet alleen van school veranderd, maar ook van land. Toen ik 13 was zijn wij naar Nederland verhuisd. Nieuwe vrienden had ik snel, ik was immers wel een attractie op zo’n school in een dorp. In die tijd was er alleen nog niet zoiets als email, chat en dergelijke. Alles ging nog op de oude manier: pen en papier. Heel erg lang heb ik dat onderhouden dan ook niet volgehouden, misschien een jaartje of twee. Grappig is nu wel, dat ik nu oude (school)vriendinnen na meer dan 30/35 jaar op Facebook tegenkom en contacten nieuw leven worden ingeblazen. Hoera voor social media.
    Ik heb ook een paar hartsvriendinnen, die niet dichtbij wonen. We hebben niet veel contact, door de afstand, onze drukke levens, maar een belangrijk gegeven daarin is dat we elkaar nooit verwijten maken als we elkaar weer een tijd niet hebben gesproken. Als we dan weer bij elkaar komen, gaan we verder vanaf het vorige moment, alsof we elkaar gisteren nog hadden gezien. Die vriendschappen zitten zo diep, die zijn voor het leven.
    Bij kinderen gaat het natuurlijk vaak nog iets anders. Maar ook daar denk ik: als de klik goed is en je elkaar in je waarde laat, dat zo’n vriendschap voor het leven kan zijn, ook al zie je mekaar nauwelijks.
    Fijn te lezen dat ze zo’n goede start hebben gemaakt. Ik heb hier eentje die zijn vriendje mist, maar dat niet altijd zo laat blijken (maar van de week er wel over begon). De mama hier moet er eens werk van gaan maken 😉

  2. Mijn zoontje is ook verandert van school. Gelukkig heeft hij in zijn nieuwe school al enkele vriendjes. Toch blijven de vriendjes van de vorige school ook belangrijk en houden we contact. Regelmatig doen we dingen samen of komen de vriendjes hier spelen. Het helpt natuurlijk ook dat ik inmiddels erg goed opschiet met mama’s van de vriendjes, dus da’s dubbel plezant 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.