Magische kristaltuin laten groeien doe je zo.

Magische kristaltuin laten groeien doe je zo.

Onze zoon vond in één van zijn wetenschapstijdschriften een proefje om kristallen te maken. Meteen schoot me te binnen dat ik een tijdje terug een setje had gekocht om een magische kristaltuin te laten groeien. Ik haalde het doosje uit de kelder en had meteen drie héél enthousiaste kinderen rond me hangen. “Mogen we dat woensdagmiddag maken?” Woensdagmiddag werd gewoon onder een middagpauze…

Magische kristaltuin

Magische kristaltuin

Ik zocht wat af op instagram voor meer informatie en vond dat die tuintjes in Amerika blijkbaar heel vaak onder de kerstboom lagen vroeger. Iets van nostalgie bleek het te zijn. Ik had het echter, voor ik het kocht in Eindhoven op een markt, nog nooit gezien.

In het doosje zit een plastic bakje met groeven, kartonnetjes die je moet plooien waar duidelijk al pigment in zit en zakjes met water (met aluin). De zakjes hebben een nummertje dat overeen komt met de nummers op het plannetje. Op die manier weet je ook in welke groeve je welk zakje water moet doen.

Het vouwen en bouwen

Eerst moesten we de berg in elkaar zetten en ook het gras in de groeven plooien. De boompjes moesten in elkaar worden geschoven en de takken uit elkaar worden gedaan. Dat was toch wel even frustrerend. Ik heb het plastic bakje een paar keer goed omgebogen zodat het goed vlak stond. Dan konden we er de verschillende elementen in plaatsen.

Magische kristaltuin

Het water in de magische kristaltuin

Voorzichtig werden de zakjes water met de overeenkomstige groeven gevuld. Je zag meteen dat de kartonnen elementen het water begonnen op te zuigen.
Op de doos stond dat binnen een uur of drie de eerste kristallen zouden moeten verschijnen op de bomen en het gras. In werkelijkheid ging het nog sneller. We hadden alles onder de middagpauze van school opgezet en vlak voor de kinderen terug naar school moesten, zak ik al kristalvorming. De zoon had het ook al opgemerkt.

Magische kristaltuin

Na een paar uur

De bloesems kwamen aan de bomen en het gras en na een paar uur verscheen er ook ‘sneeuw’ op de bergtop.

Magische kristaltuin Magische kristaltuin

De volgende ochtend

’s morgens kwamen er enthousiaste kreetjes uit de keuken: “Mama, kijk hoe mooi hij nu is?”

Magische kristaltuin

Magische kristaltuin informatie

Wij kochten het doosje op een markt in Eindhoven voor 10 euro. Hier in de speelgoedwinkel kon ik hetzelfde doosje nergens vinden, maar bij Amazon kan je het wel kopen. (Goedkoopste optie is 6,29 Dollar). De Magische kristaltuin is niet giftig, maar er staat wel op dat kinderen tot 10 onder toezicht moeten ‘spelen’.
De kartonnetjes op hun plaats krijgen kan wat frustrerend zijn. Je moet wat prutsen en daar hebben kinderen vast ook wat hulp bij nodig. Bij de reviews op Amazon las ik dat ook als het grootste minpunt. Maar eerlijk, dat je een beetje moet werken voor het goed staat, daar heb ik niet zo’n problemen mee.
Als je het schaaltje ergens plaatst, is het ook de bedoeling dat het daar kan blijven staan, zeker als de kristallen nog aan het vormen zijn. Denk daar dus aan voor je het ergens neerzet.

Op de doos staat dat het landschap van de magische kristaltuin een lange tijd blijft staan. Maar dat kan ik nu nog niet beamen of tegenspreken. Van zodra ik zie dat het begint af te takelen zal ik die informatie erbij zetten.

Magische kristaltuin YAY or NAY

Het heeft echt iets magisch als je de kristallen ziet vormen en de kleuren zijn prachtig.
Zowel de kinderen als ik hebben genoten en genieten nog van het mooie kleurrijke magische plaatje. Voor ons is het dus zeker een YAY!

Zouden jouw kinderen het leuk vinden? Kende jij het al?

Take care en tot snel

Liefs Ilse

2 Replies to “Magische kristaltuin laten groeien doe je zo.”

  1. Wat mooi! Moet ik zeker onthouden 🙂
    Al veel dozen gezien om kristallen te laten groeien maar nog nooit in de vorm van een tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.