Leesbevordering met Lequ

Leesbevordering met Lequ

Als mama en als leerkracht vind ik lezen enorm belangrijk, en dan vooral ook het plezier in lezen. Hoewel ik bijvoorbeeld begrijp waarom AVI in het leven is geroepen, vind ik het vooral belangrijk dat kinderen het plezier van lezen ontdekken. Dat ze ondervinden wat een bron van kennis het kan zijn en dat de mogelijkheden in een boek oneindig zijn. Voorlezen is iets wat ik ook nog steeds enorm belangrijk vind, zelfs al kunnen kinderen lezen. Toen ik leesbevordering met Lequ ontdekte, wilde ik dan ook graag meer weten.

Belang van leesbevordering

Hoe meer kinderen lezen, hoe groter hun woordenschat zal worden. Maar dat niet alleen. Ze zullen ook meer de context van situaties leren inzien. Ze zullen dingen leren bekijken vanuit een standpunt van iemand die misschien heel anders denkt dan zij. Ze leren tekstsoorten kennen en ontdekken welke voordelen het heeft om plezier te ontdekken in lezen.
Ook voor het aanleren van andere talen is leesbevordering erg belangrijk. Transparante woorden, de opbouw van een zin, … het helpt allemaal om een andere taal te kunnen linken aan die van jezelf.

Moeilijkheid om alle kinderen aan het lezen te krijgen.

Het is niet altijd even simpel om kinderen te overtuigen dat lezen leuk kan zijn. Hier in huis heb ik een tienjarige hoogbegaafde zoon, die het heel moeilijk heeft gehad met leren lezen. Er speelde daar een lateralisatieprobleem, wat ervoor zorgde dat hij enorm veel energie moest steken in het lezen. Dat zal ook zo zijn voor kinderen met dyslexie bijvoorbeeld.
Op zoek gaan naar de juiste boeken en teksten was een helse onderneming. Als leerkracht is het soms echt een marathon om sommige kinderen zo ver te krijgen dat ze plezier gaan hebben in het lezen.

Lees ook: Andy Griffiths – We willen dat kinderen graag lezen. 

Het vinden van het juiste boek, het juiste genre, de juiste tekstsoorten kan een enorm verschil maken.

Hoe doe je aan leesbevordering met Lequ?

Lequ is een stap naar een totaal en inclusief leesbeleid op een school. Het sluit naadloos aan bij elke methode, het is dus geen methode op zich.  Het helpt kinderen om op zoek te gaan naar hun leessmaak en zo plezier te vinden in het lezen.
Voor leerkrachten is Lequ een grote meerwaarde omdat het een gids in in de kinderboekenwereld. Er komt zoveel leuks op de markt. Hoe hou je dat als leerkracht bij naast al je andere werk? Lequ doet dat voor jou.

Lequ baseert zich ook op evidence based praktijken in verband met leesbevordering. Dit vind ik zelf enorm belangrijk. Zo weet je dat je meer kans hebt om jouw doel met de kinderen in je klas te bereiken.

Wat krijg je bij een abonnement

 • 4 edities voor de leerling4 edities voor de leerkracht (per groep)
 • Inclusief gratis leesboek voor in de schoolbibliotheek of in de klas
 • Inclusief onbeperkt toegang tot de website

Introductiepakket

Je kan nu een eenmalig introductiepakket kopen. Daarmee kan je testen of het iets voor jouw klas of school is.

 • 25 leerlingexemplaren
 • 1 leerkrachtexemplaar
 • Inclusief gratis leesboek voor in de schoolbibliotheek of in de klas
 • Inclusief 6 weken toegang tot de website

Wat staat er in het leerlingenboekje van Lequ?

 • Wist-je datjes over taal
 • Boekfragmenten
 • Taal in muziek (in dit specifieke boekje bespreken ze hoe een liedje in elkaar zit bijvoorbeeld)
 • Interview met een bekend persoon over favoriete boeken
 • Striptips
 • Gedichten en gedachten
 • Wat lees jij graag: een reeks van boekentips van kinderen voor andere kinderen
 • Een strip

Lequ nummer 2 2020

Wat staat er in Leeskracht (leerkrachtenboekje) van Lequ

Het boekje voor de leerkracht is op dezelfde manier opgebouwd als dat van de leerlingen, maar het krijgt een extra strook lans de zijkant met meer informatie en boekentips.

Je vindt er leuke weetjes over de leesfragmenten en aanraders van andere boeken binnen een specifiek thema. Er worden mooie tips gegeven voor online materiaal zoals bijvoorbeeld in dit exemplaar songteksten van andere liedje dan het voorbeeld in het leerlingen exemplaar.

Er wordt ook theorie voorzien voor de leerkracht. In mijn exemplaar stond bijvoorbeeld de leescirkel uitgelegd en een psychologische theorie over hoe je kinderen aan het lezen krijgt! Daar hou ik van. Dit zijn geen losse flodders, dit is evidence based.

Wat vind je in de online omgeving?

Leesbevordering met Lequ

In de online omgeving vind je extra artikels die je kan inzetten in je klas. Je kan bijvoorbeeld een interview lezen met de hoofdpersoon van het boek.
Dit vind ik trouwens zelf ook een heel mooi idee om als plustaak te geven aan snelle denkers die hun interesseveld in het talige vlak hebben zitten.

Er is ook een zoekfunctie voor boeken binnen bepaalde thema’s op het platform. Dat is bijzonder handig.

Hoe gebruik je Lequ voor leesbevordering?

Lequ voor leesbevordering kan worden ingezet in groep of individueel. Het is heel gemakkelijk om ander uitdagend materiaal te voorzien voor sterkere kinderen omdat er ook extra materialen staan in de online omgeving.
Bovendien werd er in dit exemplaar ook echt veel aandacht besteed aan waar taal wordt gebruikt en hoe divers taal kan zijn en hoe je daar creatief mee aan de slag kan. Liedjesteksten, strips en gedichten… of bijvoorbeeld een mogelijk interview maken van het hoofdpersonage uit het boek dat je las.

Lequ is heel flexibel inzetbaar en geeft je als leerkracht heel wat materiaal, tips en kennis over leesbevordering mee.

Je hebt 2 soorten tijdschriften. Een voor 1ste tot 3de leerjaar (groep 3, 4, 5) en één van 4de tot 6de leerjaar (groep 6, 7, 8).

Meer weten? Bezoek de website: Lequ – maakt je wereld groter.

Winactie  AFGELOPEN – winnares kreeg mail

Omdat ik zelf geen klasje heb om dit pakket in te gebruiken, wil ik graag mijn testpakket aan een klas (4de, 5de, 6de leerjaar – groeps 6,7,8) geven.
Bij dit pakket zit een boek voor je klas: Keverjongen, een leerkrachtenhandleiding en 25 leerlingenboekjes.
Mijn online login kan ik niet doorgeven, maar met dit pakket krijg je toch al een idee!

Wat moet je doen?

–> Reageer hieronder met een geldig e-mail adres (Als leerkracht of als ouder die het pakket aan de klas van je kind wil geven. 🙂 )
–> Extra kansen op facebook en instagram. Deze acties komen in de loop van deze week online.
–> Op 21 januari neem ik contact op met de winnaar. Die krijgt 48 uur de tijd om te reageren. – winnares kreeg mail.

 

Pinnen voor later

Leesbevordering met Lequ

 

 

 

 

89 Replies to “Leesbevordering met Lequ”

 1. Dag Ilse
  Natuurlijk ben ik dolenthousiast over dit onderwerp! Ik hev dit jaar een klas waar de motivatie erg laag is bij de taalzwakke leerlingen. En mijn sterkere leerlingen blijven op hun honger zitten. Dus ik wil het wel uitproberen om ze daarna op school te overtuigen dat dit werkt.
  Groetjes
  Mariet

  1. Ik doe mee voor mijn klassen van het 6de leerjaar. We hebben al een leesklas (extra lokaal), dit zou nogmaals een meerwaarde zijn.

 2. Ik had nog nooit eerder gehoord over Lequ, maar wat een leuke winactie! Leesplezier is zo ontzettend belangrijk al is het inderdaad niet zo evident om dit bij iedereen te bereiken. Dit merk ik ook in de klas. Ik, en vooral mijn leerlingen ;), zouden heel blij zijn als we dit pakket zouden winnen.

 3. Zelf juf 2de leerjaar, maar ik doe graag mee voor mijn collega’s van de bovenbouw. Het jaarthema op onze school is dit jaar ‘Lezen is dromen met je ogen open’ dus dit zou ideaal zijn.

 4. Ik doe graag mee voor mijn leefgroep 4-6e leerjaar) vanLeefschool de Vuurboom in Pelt. Wat een leuke giveaway!

 5. Dit lijkt me een leuk cadeau voor meester Sam bij onze zonen op school. De meester die een hele bib hezft in de klas,steeds op zoek gaat naar nieuwe leestips en boeken om alle kinderen aan het lezen te krijgen. Zeker ook de kinderen die het moeilijk hebben met lezen. Hij slaagt erin ook deze kinderen mee op de lleeskar´ te krijgen.

 6. Oh, heel graag. Ik heb toevallig thuis een exemplaar liggen en ben enthousiast!! Dit is een leuke, andere manier om leesbevordering te stimuleren in mijn groep 8. Ben zeer benieuwd naar de lesideeën.

 7. Zou een prachtig cadeautje zijn voor de juffen van mijn twee zonen die iedere dag het beste van zichzelf geven

 8. Wauw, dat ziet er leuk en interessant materiaal uit om aan de slag mee te gaan in mijn klas. Op school doen we dit en komend schooljaar mee met het project Lees- en leerkracht. Zo’n materialen zijn ideaal om ons project uit te breiden.

 9. Dit zou een hele mooie aanvulling zijn voor onze groep 5/6! Dit jaar hebben we het leesplezier en de leesmotivatie in de jaarplanning staan. Ik ben erg nieuwsgierig naar het pakket !

 10. Als juf van het 4de leerjaar doe ik heel graag mee voor mijn klas! Het blijft altijd zo zoeken… hoe kan ik alle kinderen aanmoedigen om (veel) te lezen, hoe kan ik het plezier beleven in lezen overbrengen… Dit materiaal lijkt me hier heel geschikt voor;-) Dus ik waag hier graag mijn kans:-)

 11. Hallo, uiteraard wil ook ik graag meedoen. In de eerste plaats voor mijn eigen klas maar ook voor onze school. Ik zit in de werkgroep rond leesbevordering en momenteel werken wij heel hard aan onze leesvisie, leesprojecten, knusse leesplekjes, … alle extra ideetjes zijn dus meer dan welkom. Ons jaarthema dit schooljaar is dan ook Lang zullen we lezen!! Wij gaan dus met veel plezier aan de slag met dit materiaal. Lieve leesgroetjes.

 12. O zo’n leuke winactie!
  Ik doe graag mee voor de klas van mijn zoontje. De juf is enorm bezig met leesbevordering. 🥰

 13. Hallo, Als juf van de 2e en 3e graad ga ik graag op avontuur om kinderen aan het lezen te krijgen. Dit lukt bij sommigen aardig, maar bij anderen vond ik nog geen manier. Alle beetjes helpen!!!

 14. Beste
  Wat leuk dat dit een wedstrijd is. Super!
  Ik ben zeer geïnteresseerd om dit met mijn zesde leerjaar eens aan te pakken. Lezen is voor de kinderen een serieuze opgave, ze vinden het vaak niet meer zo leuk. Met wat leuke tips en projectjes kunnen ze vast hun weg opnieuw vinden naar boeken.
  TOP!

 15. Als leerkracht én grote boekenfan kan ik leesbevordering alleen maar aanmoedigen. Ik merk zelf dat het bij de hogere graden van het lager onderwijs niet altijd evident is om kinderen te stimuleren om een boek te nemen en er ook echt in te lezen. Ons jaarthema is dit schooljaar “Lang zullen we lezen” (en we zijn blijkbaar niet alleen ;-)), met de focus op samen lezen! Wat extra inspiratie is dus zeker welkom!

 16. Super! Ik geef les in het buitengewoon secundair onderwijs. Wij moeten heel veel differentiatie in ons aanbod inbrengen. Ik vind taalvaardigheid ZO BELANGRIJK en wil de leerlingen graag stimuleren met mooi materiaal wat uitnodigt om te lezen en met taal bezig te zijn. Taal is leuk!!!!

 17. Hallo, voor mij is dit niet bekend. Maar ik doe heel graag mee voor een leerkracht in Dé BroeBELschool. Ik ben er zeker van dat ze dat daar ten volle gaan kunnen benutten.

 18. Wat een coole actie!!! Ik ben fan!
  Zelf ben ik leerkracht in het vierde leerjaar waarin 24 enthousiaste kinderen zitten. Voorlezen doe ik bijna dagelijks voor mijn kinderen. En ook al zijn ze dan niet meer zo klein, ze genieten er echt intens van. Ik stimuleer het lezen dan ook enorm!
  Helaas is onze klasbibliotheek niet meer zo up-to-date… Nieuwe, fantastische boeken zijn dus van harte welkom!

 19. Wat een ontzettend leuke actie. Als ontdubbelingsleerkracht van een vijfde leerjaar zou ik dit pakket graag winnen voor mijn collega. Zij volgde al vele nascholingen i.v.m. lezen en samen passen we deze ook toe op onze klasgroep! Zowel zij als ik zouden hier erg blij mee zijn.

  Groetjes

 20. Ik ben mama en vind het eveneens belangrijk dat kinderen plezier beleven aan lezen! Ik doe dan ook graag mee met de winactie voor de school van mijn dochtertje!

 21. Lijkt me super! Sinds een jaartje volg ik de opleiding leescoach en sindsdien vol op bezig om lezen aan te pakken op school.

 22. Aan leesmotivatie kan je nooit teveel werken. Zelf, als leerkracht vijfde leerjaar, hier hard mee bezig. Zeker om het leesniveau van mijn kinderen te kunnen verhogen . Kinderen moeten het fijn vinden om te lezen en niet “omdat het moet”.
  Ik ben dan ook fan van acties die het verhogen van leesmotivatie als foelie hebben.

 23. Hoi! Ik neem heel graag deel voor mijn klas/school in Koksijde. Wij zijn net gestart met een enorm leuk leesproject waarbij we onderandere werken aan het inrichten van een schoolbieb en waar we dus zeker kunnen gebruik maken van deze leuke prijs.

 24. We werken met de school dit jaar aan een krachtig taalbeleid met nadruk op leesbeleid. Doordat we zo’n grote school zijn is het budget voor lezen te verdelen over 25 lagere schoolklassen. Dat komt neer op weinig leesmateriaal.

 25. Ik gebruik graag boeken in de klas, niet alleen tijdens de les taal, maar ook tijdens de les wiskunde, WO, godsdienst en Frans.

 26. Ik ben een leerkracht van het 4de leerjaar. Onze kindjes zouden zeer blij zijn met zo’n pakket! Dit zou een zeer goede motivatie voor hen zijn om extra te lezen. Hopelijk hebben wij geluk!

 27. Als zorgleerkracht wil ik de leerlingen heel graag kennis laten maken met dit pakket.
  Lezen is plezier beleven en dat is de belangrijkste motivatie om met boeken te werken. We duimen!!

 28. Ik doe mee voor mijn collega’s van de bovenbouw! We doen sinds kort aan kwartierlezen om het lezen te bevorderen, maar wat extra inspiratie is welkom!

 29. Wauw, wat een fijne winactie! Had nog niet van deze methode gehoord. Als aanstaande leescoach in mijn basisschool zou dit een welkome inkijk zijn 😀

 30. Oh Ilse, dat zou geweldig verrijkend zijn voor mijn zoon met een ’tegenzin’ voor lezen en de toffe juf van het vierde…

 31. Als leerkracht heb ik een combiklas groep 7/8. Verder ben ik binnen de school nu bezig met hoe we het leesonderwijs beter vorm kunnen geven. Wat mij betreft is leesplezier een belangrijke voorwaarde om goed te leren lezen. Ik ben dan ook erg geïnteresseerd om dit pakket uit te kunnen proberen. Als moeder ervaring met een dyslectische zoon, die lezen echt NIET leuk vond. Ik heb hem uiteindelijk aan het lezen gekregen door kookboeken. Want koken vond hij altijd al leuk. En door het lezen van die kookboeken gingen zijn leerprestaties met sprongen vooruit. N.B Inmiddels is mijn zoon een volwassen man en werkt als kok.

 32. Hallo, Heel graag voor mijn school, De Broebelschool! Normaal gaan wij om de 3 weken naar de bieb. Door corona kan dit niet. Nieuwe boekjes zouden zeker welkom zijn!

 33. Ik doe mee voor de Sint-Catharinaschool in Stabroek en voor meester Kenny van het 4e leer jaar in het bijzonder. Toponderwijzer!

 34. Dag Ilse,

  Wat een leuke tip en giveaway!!!! Ik doe mee voor mijn klas in het Buitengewoon Onderwijs, onze kinderen kunnen zo’n extra duwtje in de goeie richting altijd gebruiken!

  Groetjes,
  Annelien

 35. Ik zou het geweldig vinden om dit te winnen voor mijn leerlingen van het vierde leerjaar! Na het ontwerpen van een bachelorproef omtrent begrijpend lezen, is de interesse in het leesonderwijs alleen maar toegenomen. Fingers crossed!🤞

 36. Als zorgleerkracht die sterk inzet op leesbevordering op school stel ik mij graag kandidaat. Net voor die hogere leerjaren is het vaak moeilijk boeiend materiaal of activiteiten te bedenken/vinden

 37. Ik zet alles op alles om mijn klasje vierde leerjaar veel plezier in lezen bij te brengen! Wegens beperkte middelen is alle hulp welkom 😉

 38. Wat een leuk initiatief! Dit jaar zetten wij als school extra in op leesplezier & leesbevordering. Elke dag zorgen we voor een leesmoment en wekelijks is er een voorleesmoment. Alsook voorzien we boekenpraat waarbij leerlingeb ten volle vertellen over hun boek. Kortom, het pakket zou een leuke aanwinst zijn voor de klas!

 39. Oh, wat een geweldig cadeau!!! Dat vind ik geweldig als juf en mijn zesdeklassers ook volgens mij.

 40. Als leerkracht van het 5de leerjaar vind ik het moeilijk om boeiende leesactiviteiten te
  vinden voor de kinderen. Sommigen haken af omdat het leesplezier ver te zoeken is. Alle tips zijn dus welkom.

 41. Hoi, dit lijkt me een super pakket om te ontdekken en te verspreiden binnen onze school. Ikzelf geef les in het 6de leerjaar, maar leesbevordering ligt me erg nauw aan het hart en zou dit pakket zeker promoten bij ons op school bij alle collega’s. Lezen is immers weten! Alvast bedankt voor de toffe blog en het delen van je ervaringen.

 42. Wauw, lijkt me leuk! Nog nooit van gehoord, maar wil ik zeker eens proberen in mijn vijfde leerjaar.

 43. Wqt zou dit een groot cadeau zijn voor onze zchool! Een kers op de taart na heel wat bijscholingsuurtjes over leesbevordering!

 44. Ik doe graag mee voor mijn dochter haar klas. Ze zit in het 4de leerjaar. Haar klas verdient dit wel, het zijn allemaal toppertjes! Ikzelf ben leerkracht bewegingsopvoeding op de school en het zou een leuke verrassing zijn voor mijn collega 🙂

 45. Lijkt me super om de juffen op school te bedanken voor al hun inspanningen en ook voor de kinderen om in een Superleuk leesavontuur te duiken en even te ontsnappen 😉

 46. Lezen is het jaarthema op onze school. Een belangrijke vaardigheid waar we hard op inzetten. Elke dag lezen we 20 minuten in de klas op ons ‘leeseiland’, daarnaast doen we ook nog begrijpend lezen, kleurlezen,… dit pakket zou dus een zalige aanvulling zijn om hen nog meer te motiveren!

 47. Ik ben benieuwd naar deze organisatie. Een testpakket zou fijn zijn om te ontdekken wat het inhoudt. Duimen maar 👍

 48. Wauw, dit lijkt me super leuk om in te zetten in de klas… we zijn al een tijdje zoekende. Boeiend bewijsmateriaal zet kinderen zo aan om te lezen…

 49. Ons persbeleid nemen we graag onder de loep en de omschrijving past perfect bij wat we zoeken. We zijn benieuwd naar meer!

 50. Ons leesbeleid nemen we momenteel onder de loep en deze omschrijving past erbij. We zijn benieuwd naar meer!

 51. Heel erg veel interesse voor onze bovenbouw in Koha Zogge!! Investeren dit jaar extra in lezen!

 52. Ik wil dit pakket ook wel winnen voor mijn 5de leerjaar. Ik werk met veel anderstaligen die niet veel leesmotivatie hebben. We zetten hier op school dan ook extra op in. Wat extra materiaal is daarbij altijd handig.

 53. Héél nieuwsgierig om hier eens een kijkje naar te nemen. Ikzelf heb lezen als kind nooit leuk gevonden tot ik op m’n 14 plots een boek vond dat mij wél interesseerde. Nu probeer ik steeds mee te zoeken met kids die het hier moeilijk mee hebben in de hoop de leeskriebel door te geven.

 54. Ik ben zorgleerkracht en ik zou het graag gebruiken voor alle oudste kinderen van onze school. We zijn dit en volgend schooljaar bezig met het persbeleid op onze school.

 55. Oh wat een superleuke review om te lezen. Mijn kids verdienen dit. Tis niet evident voor hen, dus ik wil wel graag winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.