Tekenbeten voorkomen: alles wat je moet weten!
Iedereen kent ze wel, die vieze kleine bloedzuigertjes, de teken! Vaak ontdek je ze bij je kat of hond, maar het kan ook echt wel voorvallen dat jijzelf of je kinderen er mee te maken krijgen! Wij wonen in Bosland en als we erop uit trekken, is het wel zo verstandig om je voorzorgen te nemen! Maar hoe voorkom je tekenbeten dan het best? En wat doe je dan als je toch nog ‘pech’ hebt?!
Sinds wij vorig jaar in Macau zijn geweest, waar we elke keer als we buiten kwamen moesten spuiten om muggenbeten en tekenbeten te voorkomen, zijn wij getraind om beter te voorkomen dan te genezen!
Enkele feitjes over de teek
Vanaf het moment dat de temperatuur buiten terug 8 graden is wordt de teek weer actief. Dat is dus best snel! De vieze beestjes ga je vaak tegenkomen in hoog gras, in bossen. Ik zeg mijn kinderen dat ze niet in het hoge gras mogen gaan staan en dat weten ze al best goed. Ook in duinen en in parken zullen zitten, dus wees in de buitenlucht altijd alert!
Ik hoorde iemand al eens vertellen dat teken uit de bomen vallen. Dat is dus niet zo! Net zoals luizen kunnen ze niet springen en niet vliegen. Ze komen meestal gewoon langs je voeten en benen omhoog gekropen. (Brrrrr – vieze gedachte!)
Als een teek bijt, dan verdooft ze de plek met haar speeksel, het kan dus perfect dat je het niet meteen hebt gevoeld als ze gebeten heeft!
Het beestje zuigt zich dan lekker vol met jouw bloed, dat is op zich al een vieze gedachte vind ik persoonlijk. Maar het is nog erger dat ze bacteriën, virussen en parasieten kunnen achter laten. Ja, je goesting om te wandelen gaat per direct over zo hè!
De ziekte van Lyme
Een teek die besmet is met de Borrelia bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Ongeveer 12 procent van de teken in België heeft deze bacterie, dus je moet nog niet meteen in paniek schieten, maar wel waakzaam blijven na een beet!
Elk jaar zien huisartsen in België twintig duizend mensen die een tekenbeet hebben gehad. Daarvan hebben er ook altijd wel bijna de helft tekenen van de ziekte van Lyme.
Hersenvliesontsteking
En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zijn er ook nog teken die het tick-born encefalitis virus kunnen overbrengen. (Ik weet het, een moeilijke naam, en klinkt ook griezelig!) Dit kan dan weer leiden tot hersenvliesontsteking! Deze teken komen vooral voor in Oost-Europa, Oost-Duitsland en in Oostenrijk en Zwitserland, maar zijn ook te vinden in Tsjechië en Zuid-Scandinavië en op een paar plaatsen in Nederland. Als je na de tekenbeet griepachtige verschijnselen krijgt, dan bestaat de kans dat de teek de je gebeten heeft niet zo onschuldig was! Bij deze besmetting sterft zelfs 1 tot 2 procent van de personen!
Je ziet beter voorkomen dan genezen hè! Maar hoe voorkom je tekenbeten dan? Preventie is hier echt wel héél belangrijk, zoals je hierboven kan lezen!
Lees ook: een ziek kind – waar je op moet letten
Hoe voorkom je tekenbeten?!
- Bedek je huid als je op risicoplaatsen komt (bos, lang gras, duinen, heide,…)
- Draag dichte schoenen en stop je broek in je sokken.
- Je kan ook speciale sokken kopen.
- Onbedekte huid spuit je in met een Anti-teek spray. Sinds wij in Macau zijn geweest weet ik dat zoiets bestaat! Daar gingen we ook niet buiten zonder spray tegen teken en muggen!
- Controleer héél goed je volledige lichaam en vooral de plooien waar het warm en vochtig is na het bezoek van een risico gebied!
- Tegen TBE kan je ook laten vaccineren
Ben je toch gebeten?
Zorg ervoor dat je altijd je tekenverwijderaar bij de hand hebt. Gebruik deze dan om de teek zo snel mogelijk uit de huid te halen. Zo een verwijderaar zorgt ervoor dat de teek heel blijft en ze netjes los komt door te draaien. Ontsmet dan de plaats van de beet en schrijf ook op wanneer en waar je precies bent gebeten! Als je iets verdacht ziet bij de huid van de beet, ga je best zo snel mogelijk naar de huisarts.
Zoals je ziet is zo’n teek niet zo onschuldig. Omdat wij echt in risico gebied wonen, zijn wij ook voorzien van tekenspray en hebben we een tekentang altijd in de aanslag!
Een gewaarschuwd mens is er twee waard! 😉
Wil je graag deze tips onthouden? Pin dan deze afbeelding en je vindt de informatie snel terug:
Take care en tot snel
Liefs Ilse
De tekenspray en de tekentang werden ons opgestuurd als dank om de problematiek van teken onder de aandacht te brengen. Ik vind dit persoonlijk super belangrijk! Dit artikel bevat affiliate links. Moest je overgaan tot aankoop van een product via één van deze links, dan krijgen wij daar een klein procentje voor, maar kost dat je niets extra!
3 Replies to “Tekenbeten voorkomen: alles wat je moet weten!”
Ja teken zijn echt vreselijke beestjes. Ik ben veel in de tuin bezig en ben mij er bewust van dat ze daar ook zitten. Onlangs ben ik nog bij de huisarts geweest omdat ik een insectenbeet had die maar niet over ging. Ik was bang dat het een teek was geweest. Gelukkig vertelde de huisarts dat het geen tekenbeet was. Maar de schrik zit er wel in!
Handige tips, ik heb meteen de spray gekocht!