Hechtelse Duinen – Grootste zandbak van Vlaanderen

Hechtelse Duinen – Grootste zandbak van Vlaanderen

Wij wonen in het Noorden van Belgisch Limburg. En daar ligt ook ‘Bosland’, het grootste bos van Vlaanderen. De gemeentes Pelt, Hechtel-Eksel en Lommel werken samen om van Bosland een super mooi en aantrekkelijk toeristisch gebied te maken en dat is er ook aan te zien! De oppervlakte die Bosland beslaat is echt groot (4679 ha), geen wonder dus dat we nog lang niet alle stukjes gezien en bezocht hadden die er te bezoeken vallen. Vorig weekend trokken we naar de Hechtelse Duinen. Belachelijk dicht bij ons thuis en ik was er nog nooit geweest!

Hechtelse Duinen

Je vindt hier de typische landduinen voor onze streek. Ze kunnen tot 40 meter hoog zijn. Deze Duinen worden ook de grootste zandbak van Vlaanderen genoemd. En wij waren er zonder schep en emmert! Auch!

Wandelroutes

Er zijn 3 wandelroutes uitgestippeld ‘In Den Brand’ (zo heten de Hechtelse Duinen ook).
Elke route is netjes aangegeven met een kleurtje en is super goed te volgen. De wandelpaden zijn enkel toegankelijk voor stevige buggy’s. Ik zou zelf opteren om een draagzak of draagdoek te gebruiken als dat mogelijk is.

De wandelingen zijn tussen de 1,3 en 5,5 km. Dit zijn dus ook ideale afstanden voor kleine benen en voeten. Wij kozen die langste wandeling. Het eerste stuk moesten we echt door het zand ‘ploeteren’. Ik kreeg het even benauwd: dat was toch geen 5,5 kilometer zand stappen zeker? Maar dat was niet het geval!

Picknicken

Aan de startplaats vind je een mooie picknickruimte met speeltuigen. Deze speeltuigen zijn in de vormen gemaakt van de insecten die er het meest voorkomen. De zandloopkever bijvoorbeeld of de rode zandmier of de heidevlinder.
Er zijn ook leerrijke borden voor de kinderen.

Mag de hond mee naar de Hechtelse Duinen?

Uiteraard mag de hond aangelijnd mee. Maar willen ze echt rond crossen, dan kan dat ook in 2 ha grote hondenloop zones die volledig omheind zijn.

Vakantieverblijven in de buurt

Ben je op vakantie in De Vossenmeren, Park molenheide of Erperheide, dan is de afstand die je moet rijden naar de Hechtelse Duinen echt wel te doen.
Het is echt een mooi gebied, vergeet zeker schep en emmer niet.

Hechtelse Duinen in Bosland - winter

 

Meer informatie over de Hechtelse Duinen vind je op de website van Bosland. 

 

Ga jij vaak wandelen met de kinderen?

Take care en tot snel

Liefs Ilse

4 Replies to “Hechtelse Duinen – Grootste zandbak van Vlaanderen”

  1. Mooi zeg! In Nederland heb je ook op verschillende plekken zulke duinen. Daar kwam ik als kind vaak met kamp, dus heb er leuke herinneringen aan. Nu komen we er niet zoveel meer, omdat het meestal niet te doen is met de rolstoel. En een beetje aan de rand wachten tot de anderen uitgespeeld zijn, is ook niet zo gezellig.
    Maar ga denk ik deze voorjaarsvakantie wel weer eens die duinen opzoeken met mijn meiden. De laatste keer dat we er waren, zei de oudste:’Het is net een strand, maar dan zonder zee en met bomen!’ Haha!

  2. Leuk, wij vertrekken binnenkort naar Houthalen-Helchteren en waren op zoek naar kindvriendelijke wandelroutes.
    Deze vind ik zeker interessant. Bedankt voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.