De tweede: over het zijn en krijgen van een tweede kind

De tweede: over het zijn en krijgen van een tweede kind

Twee is tegenwoordig de norm als het op aantal kinderen aankomt. Dat ondervond ik zelf toen ik in verwachting was van onze derde. We hadden al een zoon en een dochter, een koningswens. Dat was iets wat letterlijk tegen mij werd gezegd: “Je hebt toch al een zoon en een dochter?!” Ook de vraag: “Het was toch wel de bedoeling?” werd me gesteld. Ikzelf heb dus drie kinderen en ik ben zelf ook de derde. Maar ik heb wel een tweede kind, onze middelste. Lynn Berger schreef een boek over het zijn en krijgen van een tweede kind: De tweede. Ik werd er nieuwsgierig naar!

Het tweede kind

Voor ik het boek begon te lezen, vroeg ik op sociale media kanalen wat mensen konden vertellen over het zijn of krijgen van een tweede kind. Ze mama’s van een tweede zijn meer gerust en hebben meer vertrouwen in zichzelf. Ze durven, volgens hen, hun buikgevoel meer te volgen. Ook werden er minder foto’s en filmpjes gemaakt volgens velen.

Daar herkende ik mezelf ook wel in. Boos stuurde ik de vroedvrouw bij de tweede naar buiten toen ze een opmerking gaf over het aantal voedingen dat ik aan mijn pasgeborene gaf. Ik had het met iets meer tact kunnen doen, maar ik was een vat vol hormonen en was zo zeker van mijn stuk dat ik haar de deur wees. Foto’s en filmpjes heb ik inderdaad minder van de tweede, nog minder van de derde. Maar omdat ik blog, heb ik er echt nog hopen! 😉

Het boek “De Tweede”

Ik wilde toch héél graag het boek lezen, ook al ben ik zelf de derde en heb ik zelf drie kinderen. Want ik wilde ook, net als Lynn, meer begrijpen. Zijn die clichés over de tweede waar? Je kent ze wel die afbeeldingen op facebook, die claimen dat de tweede irritanter is bijvoorbeeld. Ik was echt nieuwsgierig geworden!

Wetenschap overgoten met herkenbaarheid.

Ik heb ondertussen geleerd dat wat algemeen aangenomen wordt onder de mensen, niet noodzakelijk de waarheid is. Lynn gaat in haar boek op zoek naar wetenschappelijke teksten en mensen met kennis ter zake om het hoe en waarom van een tweede kind beter te begrijpen. Waarom willen we een tweede kind? En hoe voelt dat tweede kind zich dan in het gezin?

Het boek geeft echt prachtige inzichten over jaloersheid van de eerste, over broers en zussen en de rivaliteit die er zou bestaan. Het boek laat zien hoe verhalen uit het verleden de toekomst kunnen beïnvloeden.
Er wordt besproken hoe moeilijk het soms is om niet te gaan vergelijken, want het zit in de natuur van de mens om dat wel te doen.
En hoeveel tijd kost zo’n kind nu eigenlijk? Of is het net het kind dat ‘de tijd’ verandert?

Het boek de tweede van Lynn berger leest vlot weg. Ik zat vaak met een glimlach van herkenning op mijn gezicht. En ook een aantal keer voelde ik een gevoel van opluchting… “Oef, het cliché is echt gewoon een cliché en geen wetenschap.”
Hoe zit het bijvoorbeeld met de invloed van de geboortevolgorde?

Dit boek graaft diep, maar op een aangename en hapbare manier. Lynn overgiet alles met een sausje van persoonlijke herinneringen en situaties uit haar eigen gezin. Deze geven het boek een grote dosis herkenbaarheid voor heel veel ouders.

Aanvulling voor je boekenkast?

Ben je een tweede kind? Heb je een tweede kind? Ben je benieuwd naar de waarheid achter de clichés en hoe het nu echt zit met jaloezie en geboortevolgorde en hou je van herkenbaarheid?
Dan is “De Tweede” echt een boek dat in je boekenkast moet staan!

De tweede – Over het zijn en krijgen van een tweede kind van Lynn Berger verscheen bij De Correspondent. Meer lezen? Zie decorrespondent.nl/detweede

Wil jij het boek de tweede ook graag gratis in je boekenkast zetten?

  • Laat een reactie achter met een geldig e-mail adres zodat ik je kan bereiken.
  • Als dit je eerste bezoek is op mijn blog, ga je jouw reactie niet meteen zien, maak je niet ongerust. Vanaf het moment dat ik hem goedkeur, komt het goed!
  • Als je instagram hebt mag je de actie delen in je stories en mij taggen.
  • Op facebook de actie delen geeft je een exta kans.
  • Op 3 maart maak ik de winnaars bekend. Stuur binnen de 48 uur een reactie terug, anders kies ik een nieuwe winnaar.

Take care en tot snel.

Liefs Ilse

14 Replies to “De tweede: over het zijn en krijgen van een tweede kind”

  1. Ikzelf ben een tweede kind en ondertussen ben ik zelf mama van twee schattige dochters. Toch heb ik zelf kunnen ondervinden dat er enorm veel clichés bestaan over het tweede kind. Dat wil ik toch eens onderzoeken. 😉

  2. Ik ben de tweede en heb ook een tweede! Zoals ik zelf altijd zeg het zwarte schaap….. ben benieuwd!

  3. Oh, lijkt me interessant; ik ben de tweede en heb 2 kinderen, dus dubbele herkenning wellicht…

  4. Geen social media, dus maar even old-school een reactie plaatsen:-)

    Tja, ik hoop dat ik als ‘extra mama’ ook kans kan maken.
    Onze situatie is anders want twee mama’s, twee zoons.
    Onlangs de 2e gekregen en ik ben super nieuwsgierig naar het boek!

    Zelf 2e in geboorterij van 4 kinderen (enige dochter).

    Dus kom maar op met het bevestigen of ontkrachten van alle hormonen en gedachten van/bij/over de tweede…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.