Geld verdienen met een blog – hoe doe je dat dan?

Geld verdienen met een blog – hoe doe je dat dan?

Toen ik vertelde dat ik zelfstandig content creator (blogger) ging worden in bijberoep, keken veel mensen me vreemd aan: “Kan je daar geld mee verdienen dan?”. Net zoals elke andere job is geld verdienen met een blog hard werken en bijleren, elke dag. Maar ja, je kan er dus wel wat mee verdienen. Hoeveel hangt af van een aantal factoren. Voor diegenen die het eens interessant vinden om te lezen, zet ik even een paar dingen op een rijtje.

Wanneer kan je beginnen met geld verdienen met een blog?

Ik ben bijna drie jaar serieuzer aan het bloggen op dit domein. Een dik half jaar geleden bleek, uit de aanvragen van bedrijven, dat er wel een mogelijkheid was om er ook effectief geld mee te gaan verdienen. Drie jaar content schrijven, drie jaar foto’s maken, drie jaar op social media aanwezig zijn, drie jaar netwerken, drie jaar events bezoeken, drie jaar bijleren en veel lezen,…
Uiteraard zijn er mensen die dat veel sneller klaar krijgen. Marketing mensen bijvoorbeeld of mensen die vanaf dag één het plan hadden om geld te verdienen. Bij mij is dat langzaam aan gegroeid, het was zeker niet ‘het grote plan’ van dag 1! 😉 

Wat heb je nodig om geld te verdienen met een blog?

Goede content

Er moet tekst op je website staan die interessant is voor mensen om te lezen. Leerkrachten en ouders komen hier inspiratie halen en werkbladen downloaden. Er staan leuke patroonjes om te haken op mijn blog en ook die worden vaak bezocht… Als er niks nuttig op je website te vinden is, komen er ook geen bezoekers. 
Ondertussen schrijf ik ook heel open over hoogbegaafdheid van kinderen omdat wij zelf daarmee werden geconfronteerd en omdat ik vind dat er nog te veel onwetendheid is. 

Unieke bezoekers

Hoe meer mensen op je blog komen lezen, hoe meer kans er is dat bedrijven het interessant vinden om samen te gaan werken. Unieke bezoekers zijn allemaal aparte mensen die komen lezen. Als jij komt lezen en je buurvrouw ook, dan heb ik 2 unieke bezoekers. Kom jij nog eens terug, dan blijven dat 2 unieke bezoekers. Vorige maand zat Kreanimo voor het eerst aan aan meer dan 6600 unieke bezoekers. 

DA en PA

Google is king! Als je blog door zoekmachines goed wordt gevonden, dan is een link op jouw website voor bedrijven gewoon veel meer waard. Je website krijgt een score toegewezen om te laten zien hoe goed de waarde van een linkje op jouw blog is! Die scores hebben de namen Domain Authority en Page Authority (DA en PA) gekregen. Je kan die heel makkelijk opzoeken. Zijn de getalletjes boven de 30, dan zal je sneller door Google worden opgepikt. Hoe hoger, hoe beter, dus. 
Kreanimo zit nu aan 37 en 44.

Engagement op social media

Volgers is leuk, maar zonder engagement heb je er niet veel aan. Steeds meer bedrijven kijken ook naar hoe hoog het engagement is met de lezers. 

Geld verdienen met een blog? Hoe dan?

Linkbuilding

Bedrijven willen graag een linkje op jouw blog verwerkt zien naar hun webshop, site, bedrijf.
Daarvoor betalen zij dan een bepaald bedrag. Hoe meer unieke bezoekers, hoe hoger je DA en PA, hoe meer geld een linkje op jouw website waard is! Linkjes worden in relevante artikelen toegevoegd tegen betaling.

Review – Barter

Je krijgt een product om te testen en je mag daar dan je eerlijke mening voor geven. Kleinere bloggers krijgen soms alleen het product. Grotere vragen en een product en schrijven een factuur uit. 

Advertorial

Je schrijft een artikel voor een bedrijf en zij betalen daarvoor. Of het bedrijf levert een tekst aan en jij plaatst die tegen betaling op je blog. Tot nu toe heb ik daar nog niet veel mee gedaan. Bij het eerste artikel dat ik zo heb geplaatst voelde ik me niet zo goed achteraf bekeken. Dus nu heb ik voorwaarden gesteld. Ik wil enkel dingen doen waar ik me goed bij voel.

Banners

Je plaats reclame banners op jouw blog ter betaling. Die heb ik niet en ik wil ze ook niet… 
Ik vind dat zo lelijk staan! Dat blokje van bol is voldoende hoor! 

Affiliate marketing

Je linkt naar producten in een webshop en je krijgt een klein percentage van de verkoopprijs als commissie.
Ik werk bijvoorbeeld met Bol.com Hier rechts staat een zoekbalk voor Bol en als jij via daar iets gaat kopen, dan krijg ik daar een klein bedrag commissie op. 

Hoeveel kan je daar dan mee verdienen?

Dat hangt dus echt wel af van hoeveel bezoekers en zo er op je blog komen. 
De formule voor een artikel die vaak wordt gebruikt is deze: 50 euro start tarief en dan 10 euro extra per 1000 unieke bezoekers erbij. Deze manier van berekenen komt van Lisanne Leeft. 

Extra aandacht op social media, posts op instagram of verwerking in stories kunnen ook een extra centje opleveren. 

De producten die je krijgt, mag je uiteraard houden, dat is ook een vorm van betaling.

Grote bloggers (ook in België en Nederland) halen via hun blog gemakkelijk een maandloon aan affiliate inkomens binnen. Maar besef dat hier ook veel werk inzit en vaak ook achter de schermen! 
Ik haalde daar de voorbije maand 6,27 euro uit! 😉 
Maar ik moet ook zeggen dat ik het nog niet goed heb uitgezocht en ik gebruik het ook niet efficiënt genoeg. Ik heb daar nog groeimarge!

Wat heb ik verdiend met mijn blog vorige maand?

Wel voor ik begon als zelfstandige in bijberoep begon, kreeg ik 160 euro per maand uitkering bovenop mijn loon van school. (Ik had een soort zorgverlof voor mijn kinderen opgenomen) Mijn doel was om dat bedrag te evenaren, zodat ik niet minder zou verdienen dan toen ik lesgaf en een stukje uitkering kreeg. 
Ik ben blij te melden dat me dat helemaal gelukt is! Het is zelfs meer in totaal!  Ik ben dus super blij met deze goede start.

Toch ben ik waakzaam. Mijn blog blijft mijn kindje en ja, het is tof om er wat geld mee te verdienen. Maar het is ook héél belangrijk voor mij dat ik dicht bij mezelf blijf. Mijn ziel verkopen zal ik dus niet doen! 😉 

Take care en tot snel

Liefs Ilse 

10 Replies to “Geld verdienen met een blog – hoe doe je dat dan?”

  1. En het is goed te zien dat je het zo professioneel aanpakt, fijn dat je daar dan ook de vruchten (of centen) van plukt.
    Voor mij blijft het gewoon een hobby die zichzelf onderhoudt. Wat ik verdien, stop ik er ook weer in. Alleen heb ik dit jaar een nieuwe laptop gekocht, speciaal voor het bloggen. En voor ik dat er weer uit heb…

  2. Leuk om dit te lezen en dat je daar open over bent. Ik besef dat er heel veel werk in zit en daarom alleen al is mijn doel niet om geld te verdienen met bloggen. Ik blog ook met te weinig regelmaat en wil het voor mezelf vooral leuk houden. Maar ook kwalitatief goed. Of ik moet minder uitstapjes maken in een week. Maar minder offline bezig zijn en meer online, voelt niet als de juiste balans voor mij. Dus doe ik maar wat :). Elke cent is meegenomen, zeg maar. Hoe kan je trouwens je DA en PA opzoeken? Klinkt leuk om te weten van je eigen blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.