Dolittle – tijdloze avonturenfilm voor kinderen

Dolittle – tijdloze avonturenfilm voor kinderen

Dr. Dolittle is natuurlijk niet nieuw voor de mama’s en de papa’s die met hun kinderen mee naar de bioscoop zullen gaan voor deze nieuwe film met de bekende dokter. Wij ouders kennen Eddy Murphy die met de dieren ging praten. Maar vanaf 29 januari 2020 kan je Robert Downey Jr. gaan bekijken als Dolittle. Wij zagen de avant première met de stemmencast even vertellen graag wat wij van de film vonden.

Dr. Dolittle

Een beetje geschiedenis

Dr. Dolittle is een personage dat werd bedacht door Hugh Lofting tijdens de eerste wereldoorlog. Een dokter die met dieren kon praten moest zijn eigen kinderen wat afleiding bieden voor de gruwel van de oorlog. Waarschijnlijk had hij nooit verwacht dat zijn fantasierijke idee zoveel jaren later nog gebruikt zou worden om een (dure) kinderfilm te maken.

Dolittle met Robert Downey Jr.

Dit is Robert Downey Jr. zijn eerste film na het afscheid van Marvel. De rol vond ik verrassend goed bij hem passen op de één of andere manier. Ik verwachtte nooit dat Eddy Murphy ineens zou verschijnen of zo. Dolittle leeft in het begin van de film afgezonderd van de mensenwereld tussen de dieren van zijn reservaat omdat hij de liefde van zijn leven verloor. Zijn haar is lang en onverzorgd en zijn baard ziet er niet uit.

Het verhaal (let op beetje spoiler alert)

Dolittle woont dus afgezonderd in een reservaat. Op een dag krijgt hij bezoek van twee kinderen die beiden om een totaal andere reden tot bij zijn huis zijn geraakt. De koningin van Engeland is doodziek en vraagt Dolittle om hulp. Deze wil eerst absoluut het huis niet verlaten, maar kan op een gegeven moment niet anders. Om de koningin te redden moeten ze op avontuur om een zeldzame vrucht te gaan zoeken. Uiteraard is er een slechterik die uit is op de troon en die wil verhinderen dat Dolittle en zijn dieren leven terug thuis geraken om de koningin te kunnen redden.

Om de juiste weg naar het geheime eiland met de bijzondere boom en de speciale vrucht te vinden, hebben ze de beschrijving nodig uit het dagboek van de vrouw van Dolittle. Dit dagboek ligt in de schatkamer van zijn schoonvader, die nog altijd heel boos is dat Dolittle zijn dochter van hem heeft afgepakt. Zalige vertolking door Antonio Banderas trouwens, die schoonvader! Hij kan dat als de beste, een op wraak beruste schoonvader/schurk spelen!

Uiteindelijk lukt het om met het dagboek de juiste richting op te varen en bij het eiland te komen. Daar wordt de boom en de vrucht bewaakt door een zieke draak…
De rest moet je echt zelf gaan kijken!

Kritieken terecht?

De film kreeg heel wat slechte kritieken. Ik denk dat de mensen die de kritieken gaven soms vergeten zijn dat het hier om een kinderfilm gaat. Zowel het idee, het personage, het plot en uitwerking is naar kinderen gericht. Downey Jr. is hier geen Captain America of Sherlock Holmes, hij is Dolittle! En jawel, ik vind dat hij dat goed gedaan heeft.
Mijn kinderen waren enthousiast over het avontuurlijke genre van de film, de humor en het gepraat van de dieren en de spanning die erin gebracht was. Ik heb genoten van hen te zien genieten. De kostuums en de setting van de film waren echt top. De acteerprestaties van Baderas, Michael Sheen en Downey Jr mochten er zeker zijn.
Een tijdloze familiefilm met een beetje Indiana Jones gevoel voor mij.

 

Q: Wil jij deze film gaan kijken? Of wat vond je ervan als je hem gezien hebt?

2 Replies to “Dolittle – tijdloze avonturenfilm voor kinderen”

  1. Ik wou hem gaan kijken in de hoop dat hij veel dichter bij het origineel zou komen dan het wangedrocht met Eddie Murphy, maar blijkbaar is deze ook niet zo. Misschien dat ik hem dan wel eens kijken als hij op TV komt. En tussendoor geniet ik van de film uit 1967 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.