De sprookjeshuwelijken: Ali Baba en de zeven dwergen

De sprookjeshuwelijken: Ali Baba en de zeven dwergen

Het woord luisterboeken doet me nog steeds terugdenken aan die reeksen van vroeger. Je weet wel, die met de cassettebandjes en de rode kaft? We hebben hier in huis ook al een aantal nieuwe luisterboeken, dat werkt tegenwoordig nét iets anders dan met een cassettebandje. 😉 De sprookjeshuwelijken kenden we nog niet. Maar we zijn echt wel fan geworden na één exemplaar. Het eerste boek ‘Buffalo Bill en de Kleine zeemeermin’ staat ondertussen al op het verlanglijstje van de dochters.

De sprookjeshuwelijken

Als je twee sprookjes met elkaar in een mixer gooit, dan krijg je een bijzonder resultaat. Alleen was gemixte sprookjes niet zo’n sprookjesachtige term, dus moest er een andere titel worden gezocht. Dat werd dan het veel magischer klinkende: ‘De sprookjeshuwelijken.’
Het eerste verhaal in de reeks was dus dat van Buffalo Bill en de Kleine Zeemeermin. Wij starten onze ontdekkingstocht met het luistersprookje: “Ali Baba en de zeven dwergen.”

Ali Baba en de Zeven dwergen

Dit verhaal gaat over de arme houthakker Ali baba, die met een grote schat heeft ontdekt. Deze werd gestolen door 39 rovers en hun superslechte baas “Fluffy”.
De slechteriken hebben de schat gestolen van de zeven dwergen: Elton, Prince, Vito, Cruise, Ben, Napoleon en Ciro. In het huisje van de dwergen ligt Sneeuwwitje voor dood. Ali Baba beslist dan om de dwergen te helpen, maar dat laten die rovers natuurlijk niet zomaar gebeuren.

Luisteren en lezen

Ik was nog druk in de weer toen de meisjes absoluut het boek wilden horen. Het grote voordeel aan zo’n boek wel dat je het zélf niet hoeft voor te lezen. Met een QR-scanner bij de hand geraakten we snel op de pagina waar we moesten zijn. In het boek staat een wachtwoord om tot bij de luistersprookjes te geraken.
Dat wachtwoord is trouwens héél erg passend, je gaat glimlachen als je het voor je neus krijgt!  Daarna konden de kinderen elk hoofdstuk afspelen terwijl ze meelazen in het boek.

Op de achtergrond ving ik hier en daar wat grappige verwijzingen op. Ergens zat er een passage in die me deed denken aan een keukenspecialist die nogal vaak op de reclame te horen en te zien is.

De dames luisteren het hele sprookje af en lazen de dagen daarna nog een aantal keren in het boek ook. Ze ontdekten dat er nog een ander boek was en vroegen of dat ook kon worden aangekocht.

Waarom luisteren en lezen?

Er zitten grote voordelen in het luisteren naar een boek dat wordt voorgelezen. Kinderen die trager lezen of dyslexie hebben, kunnen meelezen en oefenen op die manier ook met dat lezen terwijl ze luisteren. Bovendien horen ze ook heel goed grapjes, intonatie en stiltes in de tekst. Want voorlezen is niet AVI niveau lezen zullen we maar zeggen. 😉

Ali Baba en de zeven dwergen specificaties:

Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Verschijningsdatum: november 2020
Aantal pagina’s :48 pagina’s
Auteur: Philip Maes
Uitgever: Davidsfonds/Infodok
EAN: 9789059089570

Boekverwerkingstaak?

Wil je jouw kinderen creatief aan de slag laten gaan na dit boek? Dan geef ik je graag een aantal leuke suggesties mee:

Wil je er als leerkracht mee aan de slag? Dan kan je hier een boekverwerkingstaak downloaden:

ali baba en de zeven dwergen

DOWNLOAD HIER JOUW BOEKVERWERKINGSTAAK

Lees ook: Luisterprookjes – een stukje nostalgie aan kinderen geven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.